Tiny House: Küçük evlerde mutlu tatiller

Tiny House: Küçük evlerde mutlu tatiller

Ekonomik ve doğa dostu oluşu, hareket ettirilebilmesi gibi nedenlerle tercih edilen Tiny House’lar, Türkiye’deki birçok işletme tarafından konaklama amacıyla da hizmete sunuluyor. Minimal bir evde tatil deneyimi yaşamak isteyenlere bire bir.

Tiny House” ismi ilk olarak Sarah Susanka’nın kaleme alıp 2007 yılında yayınladığı “The Not so Big House” (O Kadar da Büyük Olmayan Ev) adlı kitap serisinde karşımıza çıkıyor. Bu adın ortaya atıldığı ilk kaynak olarak da bu kitap kabul ediliyor. Minimalizmi savunan Sarah Susanka’nın bütçe ve ihtiyaçlara dayandırdığı küçük evlere dair temel görüşü ise şöyle: “Genel bir kural olarak, çok da büyük olmayan bir ev, planladığınızdan yaklaşık üçte bir daha küçüktür ama planınızdaki bütçenizle aynı fiyata sahiptir.”

Tiny House -birçok çevirisi olsa da- Türkçede “Küçük Ev” olarak adlandırılabilecek, minimal bir anlayışı benimseyen bir yaşam felsefesinin temel taşlarından. Tiny House akımında iki temel anlayış var: Minimalizm ve sürdürülebilirlik. Bu anlayışların çerçevesinde; güneş panelleri gibi temiz enerji kaynaklarıyla elektrik üretimi, taşınabilecek miktarda su kullanımı, her bir metrekarenin gerekli ve zorunlu kullanımı gibi prensipler yer alıyor. Bu evler sayesinde özgürce seyahat etmek, istenilen yerde yaşamak ve stresten uzak, kaygılardan uzak bir yaşam sürmek de birçok kimse için hayli çekici bir yaşam biçimi.


Alternatif yaşam fikri

2008 yılında dünya çapında yaşanan “Ekonomik Kriz veya Büyük Durgunluk” özellikle ABD’de taşınmaz mal piyasasını ciddi bir değer kaybına uğrattı. Artan iflaslar, iş kayıpları derken birçok ev sahibi de mülklerini kaybetti. Bu dönemde ciddi bir darboğaza giren Amerikalılar, alternatif bir konut fikrini hayata geçirmeye başladı. Tiny House’lar önce Amerika’da ardından Avrupa’da popülerleşti. Bu popülerliğe olumlu bir etki de olumsuz bir durumdan geldi. COVID-19 pandemisi sonrasında yine yaşanan ekonomik zorluklar, insanları giderlerini azaltmaya yöneltirken pandemi sırasında popülerleşen uzaktan ya da hibrit çalışma modeli ise sabit bir yerde kalma zorunluluğunu ortadan kaldırdı.


Tiny House’larda tatil mutluluğu

Tiny House’lara ilgi katlanarak artarken, yükselen kiralık ve satılık konut fiyatlarının da etkisiyle, Türkiye’deki firmalar da bu akıma kayıtsız kalmadı. Türkiye’de de sayısız mimarlık firması farklı model ve metrekarelerde Tiny House’lar üretiyor. Birçoğu konut amaçlı kullanılan bu sevimli evler, turizm amaçlı konaklamalara da hizmet veriyor. Yaşadığı evi, yazlığını ‘tiny house’ olarak tasarlamayı tercih edenler olduğu kadar, bu tarzda işletme olarak hizmet vermeyi tercih edenler de var.

Türkiye’de turistik amaçlı kullanılan Tiny House mekânları günden güne artış gösteriyor. Bazıları sadece tek başına, gezen ev olarak seyyar biçimde hizmet verirken, çoğu tesis harika bir doğanın içinde sabit bir konumda yer alıyor. Yine çoğu evcil hayvan da kabul ediyor. İşte Türkiye’de tatil amaçlı tercih edilebilecek öne çıkan 10 Tiny House…

Çamlıhemşin’de Fırtına Deresi’nin yamacında konuşlanmış olan bu küçük evler birer vagona benziyor.
Çamlıhemşin’de Fırtına Deresi’nin yamacında konuşlanmış olan bu küçük evler birer vagona benziyor.

Vagona Tiny House – Çamlıhemşin, Rize

Çamlıhemşin için doğanın bir mucizesi demek bile yetersiz kalabilecek bir söz. Fırtına Deresi, temiz havası, yemyeşil çehresiyle Rize’nin bambaşka bir yüzü. Vagona Tiny House da Fırtına Deresi kenarına konuşlandırılmış. Tren vagonuna atıfla Vagona Tiny House adını alan tesis; sakin, huzurlu, bol oksijenli bir tatil isteyenleri bekliyor. Yula, Zuğa Ege, Zuğa Uça isimli farklı konseptlerde küçük evlerle hizmet veren tesiste restoran, bar ve oturma salonu, ücretsiz otopark, ücretsiz kablosuz internet, havaalanı transferi gibi imkânlar bulunuyor.

İstanbul’da bulunan Pamera Garden, şehrin kalabalığından kaçıp nefes almak için iyi bir seçim.
İstanbul’da bulunan Pamera Garden, şehrin kalabalığından kaçıp nefes almak için iyi bir seçim.

Pamera Garden - Beykoz, İstanbul

İstanbul çevresinde doğa içinde tatil mekânı arayanlar için Pamera Garden, biçilmiş kaftan. Karadeniz ve Marmara’nın ortak paydasında, Beykoz’da bulunan Pamera Garden, sessizlik ve huzur vaat ediyor. VIP odalarıyla düğün, balayı, doğum günü gibi özel günler için de hizmet veren Pamera Garden’ın arazisinde birden fazla küçük ev bulunuyor. Her evin ayrı bahçesi olduğu için diğer konuklardan izole bir tatil geçirmek de mümkün. Pamera Garden’daki küçük evlerde, minimal bir hayatı deneyimleyebilirsiniz.

Küçük evlerin dekorasyon tarzı bohem bir hava taşıyor.
Küçük evlerin dekorasyon tarzı bohem bir hava taşıyor.

Gölevi Konaklama & Restaurant – Sapanca, Sakarya

Gölevi, Sakarya Sapanca’da yer alan Tiny House işletmelerinden. Doğanın kalbinde, mavi ile yeşilin buluştuğu yerde yer alan tesisin yaz mevsiminde ayrı, kış mevsiminde ayrı bir atmosferi oluyor. Karlar altında kartpostallardan çıkmış gibi görünen Gölevi’ndeki Tiny House’lar, 18 bin metrekare arazi üzerine yarım ay biçiminde konumlandırılmış. Bohem bir havada dizayn edilmiş küçük evlerin içinde mutfak bulunmuyor ama işletmenin kendi bünyesinde, adından da anlaşılacağı üzere bir restoranı mevcut. Dört mevsimin yaşandığı, Sapanca Gölü'ne sıfır mesafedeki Gölevi Konaklama & Restaurant, Türk ve Dünya mutfağından çeşitli lezzetlerin tadılabileceği restoranıyla da hayli iddialı.

Yako House, konaklama amacıyla hizmete sunduğu evlerin satışını da yapıyor.
Yako House, konaklama amacıyla hizmete sunduğu evlerin satışını da yapıyor.

Yako House & Park-Polenezköy, İstanbul

Yako Groups bünyesinde bulunan Yako House & Park ile konaklama hizmeti sunan ve özel günler için özel yarışma parkurundan kutlama mekanlarına kadar birçok alanı bulunan bir işletme. İstanbul Polonezköy’de yer alan işletme, aynı zamanda üretimini yaptığı küçük evleri deneyimlemek isteyen konuklarına 2 ila 5 kişiye kadar konaklanabilecek dört adet küçük ev sunuyor. Yako House & Park’ın olanakları arasında; ateş alanı, bar, jakuzi, klima, restoran, şömine, ücretsiz otopark ve internet gibi birçok hizmet bulunuyor. 

Gökova’daki tesis küçük evleriyle butik bir havada tatil olanağı sunuyor.
Gökova’daki tesis küçük evleriyle butik bir havada tatil olanağı sunuyor.

Albizia Tiny House-Gökova, Muğla

Gökova’da yine harika bir doğanın ortasına konuşlandırılmış olan Albizia Boutique Hotel, 10 dönümlük bir araziye yayılıyor. Albizia Boutique Hotel’in farklı konseptlerde hizmet veren 16 odasının yanı sıra dört adet de Tiny House evi bulunuyor. Tesis, havalimanına 68 kilometre, Marmaris’e 28 kilometre ve Akyaka’ya 6 kilometre uzaklıkta. Dört ayaklı dostlar için de uygun olan tesiste ateş alanı, bar ve restoran, çamaşırhane, ücretsiz otopark, ücretsiz internet gibi imkânlar bulunuyor. 

Charming Ecologic, Göcek merkeze araçla 15 dakika, Dalaman Havaalanı’na 35 dakika uzaklıkta bulunuyor.
Charming Ecologic, Göcek merkeze araçla 15 dakika, Dalaman Havaalanı’na 35 dakika uzaklıkta bulunuyor.

Charming Ecologic Tiny House- Göcek, Muğla

Charming Ecologic Tiny House da Göcek’in yemyeşil doğasında kendine yer bulmuş. Tiny House evlerin mimarisi -yükseltilmiş ve merdivenle erişilebilen asma katlar sayesinde- dört kişiye kadar konaklama imkânı veriyor. Charming Ecologic, Göcek merkeze araçla 15 dakika, Dalaman Havaalanı’na 35 dakika uzaklıkta. Bu küçük evlerin içerisinde kullanıma hazır mutfak, tam donanımlı banyo bulunuyor. Misafirler ayrıca yüzme havuzuna ve muhteşem bir bahçeye de erişebiliyor. Dışarıdaki konuklar için ayrıca barbekü ızgarası, ateş çukuru ve açık havada oturma imkânı da bulunuyor. 

Kehf Sapanca’da, evcil dostlarınızla rahatlıkla birlikte tatil yapabilirsiniz.
Kehf Sapanca’da, evcil dostlarınızla rahatlıkla birlikte tatil yapabilirsiniz.

Kehf Sapanca- Sapanca, Sakarya

Kehf Sapanca, Sakarya’nın en çok tercih edilen tatil yerlerinden birisi olan Sapanca’da konuşlanmış. Küçük evleriyle ve küçük dağ evleriyle hizmet veren işletme, Sapanca’ya 5 kilometre uzaklıkta. Doğayla iç içe olmak isteyenler için son derece ideal bir tatil mekânı olan Kehf Sapanca’da evcil dostlarınızla birlikte rahatlıkla tatil geçirebilirsiniz. Kehf Sapanca’da restoran, bahçe kullanımı, havuz, şömine, ücretsiz otopark ve internet gibi birçok olanak bulunuyor.

Küçük ev, çok büyük bir bahçe alanı içinde bulunuyor.
Küçük ev, çok büyük bir bahçe alanı içinde bulunuyor.

Tiny House Kasaba Kayaköy Kumkat– Kayaköy, Fethiye

Fethiye, Türkiye’nin en özel tatil bölgelerinden biri. Tiny House Kasaba Kayaköy Kumkat ise Fethiye’nin hem tarihi hem doğasıyla en büyüleyici alanlarından. Bir tepenin yamacını kaplayan yarı yıkılmış tarihi evleri ile bu hayalet köyden etkilenmemek imkânsız. Fethiye’de gezilecek yerler listesinde olması gereken Kayaköy’de, sessizliğin tadını sonuna kadar çıkarabileceğiniz mekân çok büyük bir bahçe alanı içinde bulunuyor. Sevimli ve işlevsel bir küçük ev işletmesi olan Kasaba, tarihi bir atmosferde gerçek anlamda dinlenmek için biçilmiş kaftan. Aile kullanımına uygun küçük evleriyle harika bir tatil vaat eden Tiny House Kasaba Kayaköy Kumkat, farklı atmosferiyle sizleri bekliyor.

Seyyah Ev’de konaklamaya karar verildiğinde, evin konumu hakkında bilgi sahibi olunabiliyor.
Seyyah Ev’de konaklamaya karar verildiğinde, evin konumu hakkında bilgi sahibi olunabiliyor.

Seyyah Ev – Gezici Tiny House

Seyyah Ev, adı üstünde gezen bir ev yani konaklamak istendiği zaman konumuyla ilgili bilgi almanız gerekiyor. Bu zamana kadar İzmir ve Kapadokya ağırlıklı hizmet veren Seyyah Ev, 11 metrekare olmasına rağmen, bir evde ihtiyaç duyulan her şeye de sahip. Türkiye’nin her köşesini gezen bu sevimli evin minik bir terası dahi bulunuyor. Seyyah Ev hem küçük bir evi hem de bir karavanı deneyimlemek isteyen misafirlere harika bir tatil fırsatı sunuyor.

Muhteşem bir doğa içinde küçük ev deneyimi yaşamak için Hayal Tadında Camping tercih edilebilir.
Muhteşem bir doğa içinde küçük ev deneyimi yaşamak için Hayal Tadında Camping tercih edilebilir.

Hayal Tadında- Ödemiş, İzmir

Hayal Tadında, İzmir Ödemiş’te tabiat içinde yer alan muhteşem bir tatil mekânı. Hayal Tadında Camping’de çadır ve karavan kampında ya da Tiny House’larda konaklanabiliyor. Tiny House’ların içerisinde bir oda, iki yatak ve bir de banyo bulunuyor. Kış ayları da hizmet veren Hayal Tadı’nda da odun sobası ile ısınmak mümkün. Hayal Tadında alanında, ateş alanı, bahçe, bungalov, buzdolabı, çadır, çamaşırhane, duş, günlük temizlik, ısıtma, kafeterya, ücretsiz otopark ve internet imkânı bulunuyor.