Pandemiyle ikinci yaz

Pandemiyle ikinci yaz

Aşı haberleri ardı ardına gelirken yaza girdik bile. Birçoğumuz için tatil belki de uzun yıllardır bu kadar gerekli olmamıştı ancak pandemi günleri bitmiş değil ve bu da güvenli bir tatili zorunlu kılıyor. 



BioNTech ile yapılan ve büyük miktarda doz içeren anlaşmayla birlikte yaz aylarında aşılamaya hız verilmesi planlanıyor. Hükümet bu konudaki hedefini “tam katılımlı aşı kampanyasını tamamlayıp sonbaharda toplumsal bağışıklığı sağlamak ve kışa güvenli girmek” olarak açıkladı. Haziran ayından itibaren 30 milyon doz BioNTech aşısının uygulanması sonrasında bağışıklık rakamlarının ivme kazanması bekleniyor.

Aşılamada planlar böyleyken pandeminin gölgesinde ikinci yaz kapıda. Hem turizm sektörü hem de tatilciler hazırlıklarına hız verdi. Koronavirüs salgınına rağmen tatili iple çekenler için anahtar kelime güvenlik. 17 Mayıs’ta sona eren tam kapanma sonrasında İçişleri Bakanlığı’nın yayımladığı son genelgede tatil planları yapanlar için aydınlatıcı bilgiler yer alıyor. Sezonun tümüyle açılması ve rakamlardaki düşüşün sürmesiyle son genelgede değişikliklerin yaşanabileceğini de göz önünde bulundurmak gerekiyor. Genelgedeki şu maddeler tatilcileri yakından ilgilendiriyor: 

Tatile çıkacakları ve tesisleri ilgilendiren genelgede sahte rezervasyon konusuna da değiniliyor.
Tatile çıkacakları ve tesisleri ilgilendiren genelgede sahte rezervasyon konusuna da değiniliyor.

Görsel Kaynak: pexels.com

“- Şehirlerarası karayolları üzerinde bulunan dinlenme tesisleri (yerleşim sahası içerisinde bulunanlar hariç) ile konaklama tesislerinin (otel, motel, apart otel, pansiyon vb.) içerisinde bulunan yeme-içme yerleri (sadece konaklamalı müşterilerle sınırlı olacak şekilde) aynı masada aynı anda en fazla 2 kişiye servis açılması kaydıyla hizmet verebileceklerdir.

- Konaklama tesislerinin kapalı alanlarında bulunan eğlence merkezleri kapalı tutulacak ve bu alanlarda müşteri kabul edilmeyecektir.

- Konaklama tesislerinin açık alanlarında toplu eğlence şeklinde etkinliklere kesinlikle izin verilmeyecek, bu yerlerde yoğunlaşmanın önüne geçilebilmek adına fiziksel mesafe kurallarına azami özen gösterilecektir.

- 30.09.2020 tarih ve 16007 sayılı ile 28.11.2020 tarih ve 19986 sayılı genelgelerimiz doğrultusunda konaklama tesislerinin denetimleri etkin şekilde sürdürülecek, sahte rezervasyon başta olmak üzere her türlü kötüye kullanımın önüne geçilecektir.”

Genel hatlarıyla önlemler

Türkiye’nin Güvenli Turizm Sertifikasyon Programı, yerli ve yabancı ziyaretçilere ulaşımdan konaklamaya, tesis çalışanlarından yolcuların kendi sağlık durumuna uzanan geniş bir yelpazede alınması önerilen bir dizi tedbiri tanımlıyor. Bu tedbirler, 01.01.2021 tarihinden itibaren oda sayısı 30 ve üzeri olan konaklama tesisleri için zorunlu, oda sayısı 30’dan az olan konaklama tesisleri ve diğer alanlar için isteğe bağlı. Sertifika almak isteyen tesis işletmeleri yetkili uluslararası akreditasyon kuruluşlarına başvurabiliyor.

Güvenli Turizm Sertifikası alan tesislerin tam listesi T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı web sitesinde bulunabilir.
Güvenli Turizm Sertifikası alan tesislerin tam listesi T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı web sitesinde bulunabilir.

Görsel Kaynak: aktob.org.tr

Sertifika nereleri kapsıyor

Güvenli Turizm Sertifikasını vermeye yetkili olan akreditasyon firmaları, konaklama, yeme-içme tesisleri, tur ve transfer araçları, kongre ve sanat tesisleri, temalı parklar, mekanik hatlar ve deniz turizmini farklı kriterlere göre uluslararası standartlarda denetliyor. Hijyen ve sağlık denetimi ve uygunluk değerlendirmesi de yaparak bunlara ilişkin raporlar düzenliyor. Başvuruda bulunan tesislere düzenli olarak denetçi gönderip kriterlere uygun hizmet verilip verilmediği denetleniyor.

Belgeyi alan tesislerin tam listesine TGA ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı web sitelerinden ulaşılabiliyor. Yine bir tesisin taşıdığı Güvenli Turizm Sertifika logosunu, tesiste görünen bir noktaya asma yükümlülüğü bulunuyor. Müşteriler belge üzerindeki kare kod sayesinde tesis ile ilgili tüm denetleme bilgilerine ulaşabiliyor. 

Bazılarımızın ezberlediği HES kodu konaklama sırasında sorgulanacak.
Bazılarımızın ezberlediği HES kodu konaklama sırasında sorgulanacak.

Görsel Kaynak: iaftm.tmgrup.com.tr

Karşılaşacağınız bazı önlemler

HES kodu sorgulama: Bu önlemlerden en önemlisi yürürlükte olan HES kodu alma uygulaması. Bu uygulama, şu an için sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan misafirler için geçerli. HES kodu sorgulaması yapılırken tesise girişte termal kamera ile veya temassız cihazla ateş ölçümü uygulamalarına da devam ediliyor.

Herhangi bir ayrım olmaksızın (özel-kamu, turizm işletme belgeli/belgesiz, ruhsat veren idare gibi) tüm konaklama tesislerinde (otel, motel, pansiyon, misafirhane, kamp vb.) müşterilerden HES kodu isteniyor ve kod sorgulamasından sonra kişi güvenliyse kabul ediliyor.

HES kodu sorgulaması hem rezervasyon yapılırken (internet-telefon üzerinden veya yüz yüze) hem de müşterilerin konaklama tesisine kabulü sırasında yapılabiliyor. Sorgulama sonucunda herhangi bir riski bulunmayan (tanılı ya da temaslı olmayan) kişinin tesise kabulü gerçekleşiyor.

Sorgulama sonrasında Covid-19 tanısı aldığı ya da temaslı olduğu tespit edilen kişiler, misafir izolasyon odalarına alınıyor. Bu odaların sayıları da yine tesisin oda sayısına oranla belirleniyor.

Şezlonglar geçen yıl olduğu gibi yine mesafeli yerleştirilecek.
Şezlonglar geçen yıl olduğu gibi yine mesafeli yerleştirilecek.

Görsel Kaynak: pxhere.com

Sosyal mesafeye devam: Yemek, toplantı, oturma, gösteri, oyun salonlarıyla çok amaçlı salonlar, lobi, resepsiyon, eğlence, animasyon alanları, bar, diskotek; açık alanlardaki oturma, bekleme, yeme-içme düzenlemeleri ile havuz çevresi ve kıyıda bulunan gölgelikler ve şezlong gruplarının sosyal mesafe planına uygun düzenlenmesi isteniyor.

Aynı odada konaklayan veya aynı aileden olan misafirlerin genel alan kullanımlarında sosyal mesafe şartı aranmıyor.

Yine asansörlerin sosyal mesafe kurallarına uygun kullanımına ilişkin asansör içinde yer işaretleri ve yazılı bilgilendirme yer alması şartı söz konusu.

Havuzların temizlik ve bakımı pandemiden bu yana çok daha titizlikle yapılıyor.
Havuzların temizlik ve bakımı pandemiden bu yana çok daha titizlikle yapılıyor.

Çocuk kulüpleri kapalı: Tesisler içerisinde çocuklara ayrılmış oyun odaları, çocuk kulübü, lunapark, oyun bahçesi ve alanı gibi ünitelerin yeni bir genelgeye kadar hizmete açılması söz konusu değil.

Açık büfeye bariyer: Açık büfe uygulaması yapılması halinde açık büfenin misafir tarafına, misafir erişimini engelleyecek şekilde bariyer yapılması gerekiyor. Açık büfede servisi, mutfak personeli yapacak.

Genel kullanım alanlarında yer alan çay, kahve makinesi, su sebilleri, içecek makinesi gibi araçlar bir süre ortalıkta olmayacak. Misafirin bu minvaldeki talepleriyle de servis elemanı ilgileniyor olacak.

Oda temizliği ve klimalar: Oda temizliğinin maske takan personel tarafından her müşteri odası için tek kullanımlık eldivenlerle yapılması bekleniyor. Havalandırma ve klima sisteminin ve çamaşır, bulaşık makinesi gibi diğer araç, gereç, malzeme, donanımın periyodik bakımları ve gerekli olanlarının sterilizasyonunun yapılması isteniyor. Yine elle teması yoğun olan kapı kolları, kumanda, post cihazı gibi yüzeylerin de sık sık dezenfekte edilmesi ve temizliğin izlenebilirlik kaydının tutulması gerekiyor. 

Hangi otel size göre

Tüm bu tedbirler ışığında size tatili ne tür bir otelde geçireceğinizi seçmek kalıyor. Elbette otel seçimine geçmeden önce arzu edilen tatilin türüne göre güzergâh belirleniyor. Ege, Güney, Karadeniz… Ardından da otelin hizmet türünü belirlemek geliyor. Burada sizi yönlendiren birçok etmen olabilir. Çocuklarınız olması, tatile arkadaşlarınızla gidecek olmanız ya da tek başınıza tatilin tadını çıkarmak istemeniz gibi…

"Her Şey Dahil" bir otel mi yoksa sevimli butik bir otel mi? İkisinin de avantaj ve dezavantajları var. Eğer tercihiniz "Her Şey Dahil" bir otel olacaksa -yetişkinlere özel bir otel değilse- burada çocuk ve bebeklerle birlikte bir tatil yapabileceğiniz olasılığını unutmayın. Zaten çocuklu bir aile iseniz, çoğu çocuklu aile gibi her şey dahil konsepti tercih edebilirsiniz. Her ne kadar pandemi sebebiyle çocuk oyun alanları için yeni düzenlemeler olsa da yine de bu konseptin size sağlayacağı rahatlık tartışılmaz.

"Her Şey Dahil" sistemli bir otelde, imkanlar elinizin altında olacağından, daha az stres yaşarken butik otelde yemek ve eğlence için farklı alternatiflerin tadını çıkarabilirsiniz. Bir yandan plaj, yemek ve eğlence derken sürekli bir hareket halinde olacağınızdan zamanın nasıl geçtiğini de anlayamayabilirsiniz.

Konaklayan kişi sayısının "Her Şey Dahil" otellere göre çok daha az olduğu, kıyıda köşede saklı kalmış cennet gibi yerlerdeki butik otelleri seviyorsanız, muhtemelen buralarda kendinizi çok özel hissediyorsunuz. Butik oteller -özellikle bir süredir aynı yere de gidiyorsanız- sıcak ilgi ve tanış olma durumuyla size kendinizi özel hissettiren mekânlar.

Seçim ne olursa olsun pandemi zamanlarına denk gelen hayatımızın bu döneminde yapacağımız tatilin unutulmaz olacağına şüphe yok.   

Quick Yurt İçi Seyahat Sigortası

Yurt İçi Seyahat Sigortası, Türkiye içinde ister tatil ister iş amaçlı tüm seyahatlerinizde beklenmedik durumlara karşı yanınızdadır.

Yurt içi seyahatlerinde beklenmeyen olaylar canını sıkmasın.

Detaylı bilgi için:

quicksigorta.com/seyahat-sigortasi-yurtici