Okullar açıldı. İlk ve ortaöğretim okullarında eğitim gören milyonlarca çocuğumuza ve elbette ailelerine hayırlı uğurlu olsun. Son 1,5 yılı COVID-19 gölgesinde geçiren çocuklarımız için Milli Eğitim Bakanlığı da gereken önlemleri aldı.
Öncelikle bir noktaya açıklık getirmek gerekiyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nca hazırlanan iki ayrı rehber var. Bunların ilki, 19 Ağustos 2021 tarihli ve tam adı “COVID-19 Salgınında Okullarda Alınması Gereken Önlemler Rehberi”. İkincisi ise okulların açılmasından bir gün önce, 5 Eylül 2021’de yine Milli Eğitim Bakanlığı’ndan 81 ilin Milli Eğitim Müdürlükleri’ne gönderildi. Bu kez konu daha hayati ve aslına bakarsanız kimsenin tam olarak bilmediği bir konuydu. Bu yeni rehberde, “Okullarda COVID-19 Pozitif Vaka Çıkması Durumunda Yapılması Gereken Uygulamalar” anlatılıyordu. MEB’in bu son rehberi, sınıfta, okulda hatta okul servisinde COVID-19’a rastlanması halinde yapılması gerekenleri anlatıyor ve okudukça fark ediyorsunuz ki birkaç basit adımla hem bulaş hem de salgın içinden çıkılmaz hale gelmeden önlenebilir.
Takip ve tedbir esas alınıyor
Şimdi bu rehberde yazanlara bir göz atalım:
1) ÖNCE SINIFTAKİ ÖĞRENCİLERDEN BİRİNDE COVID-19 ÇIKARSA:
a) Sınıftaki öğrenciler izlemeye alınacak ama okula devam edebilecekler.
b) Öğretmen (veya öğretmenler) de izlemeye alınacak ama onlar da eğitim vermeye devam edebilecekler.
Peki bu “izleme” nedir ve nasıl yapılır? Sınıfta bir çocukta COVID-19 çıktıysa, o sınıfa derse giren öğretmenlerin ve o sınıfta okuyan tüm öğrencilerin, 14 gün boyunca günde en az iki kez COVID-19 belirtisi gösterip göstermedikleri izlenecek. 14 gün boyunca, ilki sabah okula geldiklerinde olmak üzere mutlaka ateş ölçümleri de yapılacak ve hangi öğrencinin hangi ölçümde ateşi kaç derece çıktı, kayıt altına alınacak. Aynı durum öğretmenler için de geçerli elbette. Bu sınıf, diğer sınıflarla teneffüslerde bir arada bulunmayacak. Başka sınıflar dersteyken bu sınıfın teneffüse çıkması sağlanacak, diğer sınıflardan ayrı etüde girecek, yemekhaneyi diğer sınıflarla paylaşmayacak vs.
Diyelim istenmeyen oldu ve takip eden 14 gün içinde sınıftaki başka bir çocukta, hatta öğretmende COVID-19 belirtilerine ve yüksek ateşe rastlandı. O zaman bu öğrenci veya öğretmen direkt bir sağlık kuruluşuna yönlendirilecek ve bir uzman, belirtiler COVID-19’a mı işaret ediyor ona bakacak. COVID-19 değilse aynen okula devam ancak sağlık kuruluşundaki uzman COVID-19 teşhisi koyarsa bu, “vaka” olarak kabul edilecek.
Sağlık kuruluşunda, aynı sınıftan bir öğrencinin daha COVID-19’a yakalandığı anlaşılırsa:
Bun aynı sınıf içinde 10 gün içinde ikinci COVID-19 pozitif vakası demek… Bu noktada sınıf öğrencilerinin tamamı temaslı demektir ve evlerine gidip 14 gün boyunca okula gelmezler. Bu 14 gün boyunca evde takipleri yapılır, COVID-19 belirtisi gösterip göstermediklerine bakılır, ateşleri ölçülür vb. Belirti gösteren veya ateşi çıkan öğrenciyse, ailesi vakit geçirmeden çocuğu bir sağlık kuruluşuna götürür ve bu kez çocuğun yakın temasta bulunduğu tüm yakın çevresi takip altına alınır. Bu yakın çevreye kimlerin dahil edilebileceğini aile bilecektir: Diğer aile fertleri, okuldan diğer arkadaşları, belki servis arkadaşları, kurs arkadaşları, eve gelip giden akrabalar vs. uyarılır ve takip altına alınmaları sağlanır.
Sağlık kuruluşunda, öğretmenin de COVID-19’a yakalandığı anlaşılırsa:
a) Önce öğretmen, okul haricinde başka bir çevreden COVID-19 kapmış olabilir mi, bunu öğrenmek gerekiyor. Örneğin öğretmenler ders sonrası kendilerini geliştirme amaçlı kurslara gidebiliyor veya evde kendi çocukları, eşleri hatta yaşlı anne babalarıyla bir arada yaşayanlar var. Burada önemli olan, COVID-19’lu öğretmenin, virüsü başka kimden almış olabileceğinin anlaşılması. Eğer böyle bir ihtimal yoksa sadece sınıfındaki öğrenciler risk altında kabul edilecek ve evlerine yollanarak 14 gün okula gelmemeleri ve takip edilmeleri istenecek.
b) Öğretmenin, Öğretmenler Odası’nı paylaştığı meslektaşları da bu durumda “temaslı” kabul edilecek ancak tüm öğretmenlerin, 14 gün boyunca en az iki ders arayla COVID-19 belirtileri var mı bakılıp ateşleri ölçülecek ve not alınacak. Belirti veya ateş gözlenen öğretmen sağlık kuruluşuna yönlendirip, belirtiler COVID-19’a mı ait öğrenilecek. Sağlık kuruluşunun değerlendirmesine göre ya okula devam edecekler ya da duruma göre onlar da vaka kabul edilip 14 gün okuldan uzaklaşacak ve evde takip altına alınacaklar.
c) COVID-19 pozitif çıkan öğretmenin, virüsü sınıfındaki öğrenciden değil de okul dışından kapma riski varsa, (örneğin devam ettiği kurs, katıldığı sosyal faaliyetler, evde bir arada bulunduğu çocukları, eşi, anne-babası vs.) o zaman hem okuldaki tüm öğretmenler hem de öğretmenin sınıfındaki tüm öğrenciler temaslı kabul edilecek. Hepsi 14 gün boyunca en az iki ders arayla COVID-19 belirtisi gösteriyorlar mı, ateşleri var mı takip edilecek ve kayıt altına alınacak. Belirti veya ateş gözlemlenenler sağlık kuruluşuna yönlendirecek ve orada değerlendirilmesi istenecek. Sorun yoksa hepsi okula devam edecek. Sağlık kuruluşu COVID-19 teşhisi koyarsa vaka olarak kabul edilecekler.
2) ÖNCE ÖĞRETMENDE COVID-19 ÇIKARSA:
Böyle bir durumda risk altında iki grup var: Öğretmenin sınıfındaki (ya da derse girdiği sınıflardaki) öğrenciler ve diğer öğretmen arkadaşları.
Öncelikle öğretmenin derse girdiği sınıflardaki öğrencilerin tümü temaslı kabul edilecek ve kurala uygun maske takarak okula devam edebilecekler. Öğretmenler de aynı şekilde temaslı kabul edilip, maske ile çalışmaya devam edecekler.
Burada atılacak adım ortak: COVID-19 çıkan öğretmenin öğrencilerinin de öğretmen arkadaşlarının da okul tarafından 14 gün boyunca takip edilmesi, ateş ölçümlerinin yapılması, COVID-19 belirtileri gösterip göstermediklerinin izlenmesi ve bütün bunların kaydedilmesi gerekiyor. Belirti gösteren veya yüksek ateş gözlemlenen öğrenci veya öğretmene rastlanırsa ilk yapılacak şey, yine bir sağlık kuruluşuna yönlendirmek olacak. Sağlık kuruluşunun incelemesiyle belirtiler veya yüksek ateş COVID-19’a mı işaret ediyor, belirlendikten sonra atılacak adım da ortak: COVID-19 ise vaka olarak kabul edilip 14 gün okula gelmeyecekler, evde takip edilecekler ve yine yakın temasta oldukları çevrelere durum bildirilecek. COVID-19 değillerse maske takarak okula devam edecekler.
3) OKUL SERVİSLERİNDEKİ BİR ÖĞRENCİDE COVID-19 ÇIKARSA:
Servisi paylaştığı arkadaşları temaslı kabul edilecek ve maske takarak okula devam edebilecek. Bunun yanında servis şoförü, rehber personel (yani servis hostesleri, muavinler vb.) de temaslı kabul edilecek ve maske takmak şartıyla çalışmaya devam edebilecekler.
Tedbiri elden bırakmadan devam!
Takip eden aylarda ne olur şimdiden söylemek zor ancak MEB geçen 1,5 yılın ardından “yola devam” kararı almış gibi görünüyor. Bunda 18 yaş altı ergen ve çocukların COVID-19’u hafif atlattığına dair araştırma ve belgelerin de payı olduğuna kuşku yok. Öte yandan en büyük görev öğretmenlere ve ailelere düşüyor, diyebiliriz çünkü COVID-19 belirtileri söz konusu olduğunda aileler çocuğu çocuğu evde, öğretmenler de okulda gözlemleme şansına sahip.
OKULLARDA COVID-19 POZİTİF VAKA ÇIKMASI DURUMUNDA YAPILMASI GEREKEN UYGULAMALAR
Quick Öğrenci Seyahat Sigortası
Öğrenci seyahat sağlık sigortası eğitsel faaliyetler amacıyla yurt dışına çıkan (Erasmus, uzun süreli eğitim, yüksek lisans, dil okulu vb.) öğrencilerin yaptırması gereken bir sağlık güvencesidir.
Detaylı bilgi için: