LGS ve YKS'ye adım adım

LGS ve YKS'ye adım adım

LGS ve YKS'ye girecek adaylara önerilerde bulunan Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, “Pozitif düşünün ve olumsuz kaygıdan uzak durun. Sınavda hiçbir soruyu küçümsemeyin, dikkat edilmediğinde en basit konuda bile hata yapılabilir” dedi. 

Lise ve üniversite adayları bu yıl merkezi sınavlara koronavirüs salgını gölgesinde hazırlanmak zorunda kaldı. Salgın, okulların kapanması ve kısıtlamalar elbette toplumun her kesiminde olduğu gibi adaylarda da zaman zaman moral düşüklüğüne neden oldu. Bir süre sonra “evde olma ve sosyalleşememe” durumunu avantaja dönüştürenler, daha yoğun ders çalışma ve test çözme imkanı buldu. Ancak sınav kaygısının üzerine bir de pandemi kaygısını ekleyen adaylar için durum biraz daha zor bir hal aldı. Bu cumartesi günü yapılacak Liseye Geçiş Sınavı (LGS) ve 27-28 Haziran'da yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sayılı günler kala Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, adaylara hem akademik hem de psikolojik olarak ışık tutacak önerilerde bulundu.

Salgın süreci pek çok kişi gibi sınava hazırlananları da moral olarak kötü etkilemiş olabilir. LGS ve YKS'ye sayılı günler kaldı, adaylar bu süreci nasıl verimli değerlendirmeli?

Bütün sene merkezi sınavlara hazırlanan öğrenciler, sınava çok az bir süre kala kendilerini yorgun ve bitkin hissedebilir, çalışmalarının yetersiz olduğu ve konuları tamamlayamayacağı hissine kapılıp yüksek düzeyde kaygı yaşamaya başlayabilirler. Öğrencilerin öncelikle yapması gereken hiçbir zaman tam olarak her şeyi hallettiği hissini yaşayamayacağı gerçeğini kabullenmektir. Akademik çalışmaların yanı sıra, öğrencinin psikolojik olarak da kendini sınava hazırlaması gerekir. 

Sınava girerken adayın “Ben bunu yapamam”, “Zaten başarılı değilim” gibi olumsuz düşünceler yerine kendini pozitif yönde motive etmesi gerekiyor.
Sınava girerken adayın “Ben bunu yapamam”, “Zaten başarılı değilim” gibi olumsuz düşünceler yerine kendini pozitif yönde motive etmesi gerekiyor.

MORAL BOZAN TARTIŞMALARDAN UZAK DURUN

Adaylar sınava psikolojik olarak nasıl hazırlanmalı? Olumsuz kaygıdan uzak durmak için neler yapmalı?

Adayların kendilerini psikolojik olarak daha iyi hazırlamaları için öncelikle pozitif düşünmeleri ve olumsuz kaygılardan uzak kalmaları gerekiyor. Yakın çevreleriyle moral bozucu tartışmalardan uzak durmaları, sınavı ölüm kalım veya ciddi bir varoluş meselesi olarak görmemeleri gerekiyor. Ayrıca “Ben bunu yapamam”, “Sınavlarda hiçbir zaman başarılı olamadım” gibi olumsuz düşünceleri bir kenara bırakmaları da oldukça önemli.

ADAYLAR HİÇBİR SORUYU KÜÇÜMSEMEMELİ

Konularda kendini eksik hissedenler ne yapmalı? Yeni konu öğrenmek mi yoksa bilinen konuların pekiştirilmesi mi daha verimli olur?

Adayların artık son tekrarlarını yaparak hazırlık sürecini tamamlamaları gerekiyor. Son haftaya kadar yeni konu öğrenmeye devam edebilirler. Ama son hafta içinde öğrenilecek yeni konuları pekiştiremeyecekleri ve kafa karışıklığına yol açabileceği düşünülerek daha önce öğrendikleri konuların tekrarlarını yapmaları gereklidir. Adayların merkezi sınavlarda en çok yaptığı hataları şöyle sıralayabiliriz:

1. Soruyu küçümsemek çok riskli. Dikkat edilmediğinde en basit konunun en basit sorusunda da hata yapılabilir.

2. Sınav sırasında “Çabuk olmalıyım, hızlı çözmeliyim” denilirse hata yapma oranı artar.

3. Sınavlarda işlem hatası sıklıkla yapılıyor. Aday çözemediği soruya geri döndüğünde, eski yaptığı işlem üzerinden soruyu çözüp, yaptığı hatayı göremiyor.

4. Sorunun tamamını değil de yarısına kadar okumak en sık yapılan hatalardan bir diğeri.

5. Soruyu doğru okumamaktan kaynaklanan hatalar çoğunlukta.

6. Grafik yorumlama sorularında sıklıkla hata yapılabiliyor.

7. Birden fazla konuya ait bilgi içeren sorular da adayları zorluyor. Bu nedenle bu tür soruları okurken daha dikkatli olunmalı. 

Rehberlik uzmanı Cihan Yeşilyurt her gün deneme sınavı çözülmesini öneriyor.
Rehberlik uzmanı Cihan Yeşilyurt her gün deneme sınavı çözülmesini öneriyor.

Her gün sınav formatında deneme çözün

Merkezi sınavlarda yapılan bu hataları en aza indirebilmek için her gün mutlaka deneme sınavı çözülmeli. Deneme sınavlarının gerçek sınav formatında olmasına ve özellikle zamana dikkat ederek sorular çözülmeye çalışılmalı. Ayrıca hatırlamakta güçlük çekilen ya da denemelerde çözülemeyen konulara tekrar göz atılabilir ve konu pekiştirilebilir.

Sınav döneminde beslenme, egzersiz, uyku düzeni nasıl dengelenmeli?

Adaylar her gün düzenli olarak 10-15 dakika bedensel egzersizlere zaman ayırmalı. Beslenme düzenlerine mutlaka dikkat etmeliler. Öncelikle kafeinli içeceklerden ve abur cuburdan uzak durmak gerekiyor. Sınav performansı açısından uyku düzeni çok önemli. Dolayısıyla adaylar uyku düzenlerine özen göstermeliler. Her gün belirli bir saatte yatıp, belirli bir saatte kalkmaya çalışmalılar. Son olarak YKS’ye girecek adaylar sınav sabahı telaş yaşamamak için, sınava girecekleri okulu mutlaka birkaç gün öncesinde gidip görmeliler. Böylece en rahat ulaşım güzergahını belirleyebilir ve zamanı daha iyi planlayabilirler. Tüm adaylara sınavlarda başarılar dilerim.

Öğrenciler arasında bir metre mesafe olacak

Bu hafta sonu yapılacak LGS'de öğrenciler arasında bir metre mesafe olacak. İsteyen öğrenciler, sınav başladıktan sonra maskelerini çıkarabilecek. Maskelerin nemlenmesi durumunda değiştirilmesi sağlanacak. Öğrenci velileri, sınav binasına ve bahçesine alınmayacak, mümkünse beklemeleri için uygun bir alan gösterilecek. Öğrenciler iki oturum arasındaki 45 dakikalık molada sosyal mesafeyi dikkate alınarak bahçede bulunacaklar. İki oturum halinde yapılacak sınavın ilk oturumu olan sözel bölüm saat 09.30’da başlayacak ve 75 dakika sürecek. 45 dakikalık molanın ardından ise 80 dakikalık ikinci oturum olan sayısal bölüm yapılacak.

YKS'de dezenfektan dağıtılacak

27 ve 28 Haziran tarihlerinde yapılacak YKS, üç oturumdan oluşuyor. Temel Yeterlilik Testi’nin (TYT) çözüleceği 1. oturum 27 Haziran 10:15'te başlayacak. Alan Yeterlilik Testleri (AYT) için yapılacak 2. oturum 28 Haziran 10:15'te ve Yabancı Dil Testi’nin yapılacağı 3. oturum 8 Haziran 15:45 yapılacak. Adaylara görevliler tarafından maske ve dezenfektan dağıtılacak. İsteyen adaylar kendi maskeleriyle de sınava girebilecekler. Sınavda geçtiğimiz yıllarda uygulanan kurallar geçerli olacak. Adayların yanlarında çanta, cüzdan, cep telefonu, saat dahil olmak üzere hiçbir özel eşyasını sınav binasına sokmasına izin verilmeyecek.