Kış aylarına yazdan hazırlanın: Boy boy konserveler

Kış aylarına yazdan hazırlanın: Boy boy konserveler

Sağlıklı bir vücut için kaliteli beslenmek başta geliyor. Bu sebeple mevsimine uygun sebze ve meyveler tüketmek çok önemli. Yine de bu kışın da yaz sebzelerini tüketemeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Sağlıklı konserve tarifleriyle kışı daha güçlü geçirmek mümkün. 

Hazır satılan konserve ürünler ambalajlarında Bisfenol-A yani BPA içerdiğinden ve raf ömrü uzun olsun diye katkı maddesi bulundurduğundan tercih etmek istemeyebilirsiniz. Bunun yanında kendi evinizde konserve yapmak mümkün.

Konserve işlemi bazı besin düzeylerini artırıyor

18. yüzyıldan beri gıdaları daha uzun süre muhafaza etmek için kullanılan konserve işlemi gıda çeşidine göre değişiklik gösterebilir. Genel olarak üç temel konserve yöntemi bulunuyor: işleme, kapatma, ısıtma.

Ürünlerin soyulup, dilimlendiği veya pişmiş olduğu yönteme işleme; işlenmiş ürünün teneke kutuda ya da ambalajda muhafaza edilen haline kapatma; zararlı bakterilerin oluşmasını önlemek için teneke kutularda ısıtıldığı yönteme ısıtma deniyor. 

Konserveleme işlemi yağarken kapaklarını iyice kapalı olduğundan emin olun.
Konserveleme işlemi yağarken kapaklarını iyice kapalı olduğundan emin olun.

Görsel Kaynak: onedio.com

Konserve ürünler ne kadar kullanışlı olsa da sağlığı ve gıdanın besin değerini nasıl etkilediği kafalarda soru işareti yaratabilir. Konserveleme yöntemi çoğu zaman gıdanın besin değerini korusa da belli başlı vitaminlerin eksilmesi mümkün. Protein, karbonhidrat, yağ, A, D, E ve K vitaminler ve yağda çözünen belli başlı vitaminler konserveleme işleminden zarar görmüyor.

Bununla birlikte C ve B vitaminleri gibi suda çözünen vitaminler konserveleme işleminde yüksek ısıya maruz kaldıklarından dolayı zarar görebilir. Bu tarz vitaminler herhangi bir metale değdiğinde de benzer durumlar yaşanabilir. Yani bu vitaminleri günlük tükettiğinizde de sıcağa ve havaya duyarlı oldukları için aynı durumu yaşamak mümkün. Bu yüzden konserveleme işlemi için sağlıksız demek doğru olmasa da bazı besin düzeylerini azalttığını söyleyebiliriz.

Bu tarz duyarlı vitamin ve mineralleri koruyamazken konserveleme işlemi bazı gıdaların besin değerlerini artırıyor. Domates ısıtıldığında ortaya çıkan likopen antioksidanı konserveleme yönteminden sonra daha da artıyor.

Botulizm vakalarına dikkat

Özellikle çalışan bireylere büyük kolaylık sağlayan konserveler eğer düzgün bir şekilde yapılmazsa tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Özellikle evde yapılan konservelerde yeterince ısıtılmayan gıdalarda “clostridium botulinum” adlı bakterilerden oluşabilir. Bu bakteriler besin zehirlenmesinin yanında nefes darlığı gibi tehlikeli hastalıklara yol açabilir. Eğer anında tedavi edilmezse sinir sisteminin zarar görmesi sonucu felç veya ölüm gibi kötü sonuçlarla karşılaşılabilir.

Bakteri oluşumunu önlemek için sebzeleri iyice yıkayın. Botulizme karşı önlem almak için aşağıdaki noktalara dikkat etmekte fayda var.
Bakteri oluşumunu önlemek için sebzeleri iyice yıkayın. Botulizme karşı önlem almak için aşağıdaki noktalara dikkat etmekte fayda var.

● Kavanoz ve kapakların yüksek ısıdaki suda beklettikten sonra kullanın.

● Sebzeleri iyi pişirin.

● Sebzeler veya konservelediğiniz ürün her neyse soğuduğundan emin olduktan sonra kavanozlara doldurun.

● Kavanozları doldurup havasını aldıktan sonra on beş derece sıcaklıkta bekletin.

● Kavanozları tamamen doldurmayın.

● Kavanozları ters çevirip 24 saat sonra güneş ışığı görmeyen bir yerde muhafaza edin.

● Hazırladığınız konserveleri altı ay içinde tüketmeye özen gösterin.

● Konserverleri kullanırken iyice pişirdiğinizden emin olun.


Pratik ve sağlıklı konserve tarifleri

En çok tercih edilen birkaç sağlık ve pratik konserve tarifini burada bulabilirsiniz.

Domates konservesi: Üç su bardağı şekeri, iki adet dilimlenmiş limonu, iki su bardağı suyu, iki yemek kaşığı tuzu bir tencereye koyun ve kaynatın. Daha sonra üç adet doğranmış domatesi ilave edin ve karıştırarak pişirin. Pişen karışımın üzerini örtüp serin bir ortamda yaklaşık 18 saat bekletin. Soğuyan karışımın üzerine bir adet doğranmış taze zencefil ekleyin ve karıştırın. Servis etmeden önce bu karışımı üç hafta dinledirin. 

Özellikle domates konservesi en çok tercih edilenler arasında
Özellikle domates konservesi en çok tercih edilenler arasında

Biber konservesi: Bir tavada iki yemek kaşığı zeytinyağı ile altı adet kırmızı biberi kızartın. Dilerseniz fırın da kullanabilirsiniz. Biberleriniz soğuduktan sonra kabuklarını soyup tohumlarını temizleyin. İki yemek kaşığı tuz ve bir çay bardağı sirkeyi birbirine karıştırın. Bu karışımı biberlerinize sürdükten sonra kavanozlara paylaştırın. Dört diş sarımsak, beş adet defne yaprağı ve bir yemek kaşığı karabiberi de kavanozlara ekledikten sonra iki hafta boyunca dinlendirin.

Kırmızı pancar konservesi: Bir kilo kırmızı pancar iyice temizlendikten sonra kabuğu soyulur ve istenilen büyüklükte doğranır. Daha sonra bir çay bardağı sirkenin bulunduğu su dolu bir kapta bekletilir. Bekleme işleminden sonra pancarlar bir tencereye alınır ve üzerini biraz geçecek kadar su eklenir. İçine bir yemek kaşığı tuz ve üç diş sarımsak ilave edilir. Sarımsağı havan yardımıyla ezmekte fayda var. 20 dakika boyunca pişen pancarlar cam kavanozlara alınır ve iyice kapatıldıktan sonra ters çevrilip beklenir. Daha sonrasında serin bir ortamda saklamanız tavsiye edilir.

Organik meyve ve sebze nereden alınır?

Konserveleri evde yaparak katkı maddesi ya da BPA gibi maddelerden kurtulmuş oluyoruz. Peki kullandığımız ürünler? Aldığımız sebzelerin taze ve organik olması da önemli. Bu yüzden doğal ürünler satan ve ürünlerin taze olduğundan emin olduğumuz yerlerden alışveriş yapmak yararlı olabilir.

Kocaeli, Kandıra’da bulunan Kefken Köy Pazarı en güzel organik ürünlerin satıldığı yerler arasında. Tatil için Kandıra sahillerine gidenlerin kesinlikle uğraması gereken bu pazarda yaz aylarında sivri biber, domates, semizotu ve meşhur Kandıra karpuzu satılıyor. Eğer kışın yolunuz düşerse de pırasa, lahana, maydanoz gibi kış sebzeleri bulmanız mümkün. 

Görsel Kaynak: narkoy.com

Yine Kocaeli’nde bulunan Narköy ise organik sebzenin yanında size daha farklı seçenekler de sunuyor. Otel ve çiftlik konseptini birleştiren tesisin amacı sürdürülebilir turizm ve organik tarım hakkında çevreyi bilinçlendirmeyi amaçlıyor. Bu sayede hem ekolojik sistem hakkında eğitim görebilir ve pratik yapabilir hem de keyifli bir tatil geçirebilirsiniz. 

Quick Konut Sigortası

Huzurlu bir ev için, hem hesaplı hem kapsamlı konut sigortan 2 dakikada hazır.

Detaylı bilgi için:

quicksigorta.com/konut-sigortasi