Avrupa’nın en iyi üçüncü takımı: Filenin Sultanları

Avrupa’nın en iyi üçüncü takımı: Filenin Sultanları

Dünyanın en iyi voleybol takımları arasında yer alan Filenin Sultanları, CEV Avrupa Şampiyonası’nda bronz madalya sahibi oldu. CEV’de ülkemizi gururla temsil eden Filenin Sultanları’nın CEV başarılarına yakından bakıyoruz. 

CEV’in kısa tarihçesi

Voleybol Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunmasına rağmen, Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra popülerliğini Avrupa’da kazandı. Voleybolun hızla popülerlik kazanmasından sonra ise 1947 yılında İsviçre’nin Lozan şehrinde FIVB (Fédération Internationale de Volleyball - Uluslararası Voleybol Federasyonu) kuruldu. Uluslararası Voleybol Federasyonu’nun kurucu ülkelerinden 14 tanesinin Avrupa ülkesi olması sebebiyle bu ülkeler arasında turnuvalar yapılıyordu. Bu doğrultuda, Avrupa Voleybol Federasyonu, bir orijinal ismiyle CEV (Confédération Européenne de Volleyball), 21 Ekim 1963 yılında Romanya’nın Bükreş şehrinde kurularak farklı bir kola ayrıldı.

2005 yılından beri merkezi Lüksemburg’ta bulunan CEV, diğer kıta federasyonlarının arasında en çok turnuva düzenleyen olma unvanını elinde bulunduruyor. CEV Erkekler Avrupa Şampiyonası, Kadınlar Avrupa Şampiyonası, Erkekler Voleybol Ligi, Kadınlar Voleybol Ligi’nin de içinde bulunduğu müsabakalar düzenliyor. Son olarak Kosova’nın da 2016 yılında katılmasıyla CEV’e üye olan ülke sayısı 56’ya yükseldi

2021 Avrupa Kadınlar Voleybol Şampiyonası’nda kupa İtalya’nın oldu.
2021 Avrupa Kadınlar Voleybol Şampiyonası’nda kupa İtalya’nın oldu.

Görsel Kaynak: CEV

Türkiye bir “Voleybol Ülkesi!”

Ülkemizin voleybolda ne kadar başarılı olduğu su götürmez bir gerçek. Özellikle “Filenin Sultanları” dünyada klasmanında ülkemizi en iyi şekilde temsil ediyor. Bu başarımız CEV’in düzenlediği turnuvalara da yansıyor.

Türkiye Kadın Milli Voleybol Takımı, Türkiye Voleybol Federasyonu tarafından yönetilen ve Türkiye’yi uluslararası kadın voleybol karşılaşmalarından temsil eden efsane takımın resmi ismi. Ancak biz onları daha çok 2003 yılında TRT spikerinin başarılarından dolayı taktığı ismiyle yani Filenin Sultanları olarak biliyoruz. Türkiye’nin milli takım düzeyinde takım sporlarında en başarılı derecelerini elde eden Filenin Sultanları, FIVB dünya sıralamasında dördüncü sırada yer alıyor. 

Kaptan Eda Erdem Dündar, Tuğba Şenoğlu, Hande Baladın, Ebrar Karakurt ve Simge Aköz.
Kaptan Eda Erdem Dündar, Tuğba Şenoğlu, Hande Baladın, Ebrar Karakurt ve Simge Aköz.

Görsel Kaynak: CEV

2003 Avrupa Kadınlar Voleybol Şampiyonası

Voleybolda uzun süre sonra makus tarihimizi yıkmaya başladığımız yıl olan 2003 yılında, CEV Avrupa Şampiyonası’na ev sahipliği yaptık. 2003 yılında 23’üncüsü düzenlenen CEV Avrupa Şampiyonası'nda 12 ülkenin kadın milli voleybol takımları A Grubu ve final maçlarını Ankara Atatürk Spor Salonu’nda, B Grubu maçlarını ise Antalya Dilek Sabancı Spor Salonu’nda yaptı. Gümüş madalya kazandığımız Şampiyona’nın efsane kadrosu Bahar Mert, Esra Gümüş, Sinem Akap, Özlem Özçelik, Aysun Özbek, Natalia Hanikoğlu, Mesude Kuyan, Pelin Çelik, Çiğdem Can, Gülden Kayalar, Seda Tokatlıoğlu ve Neslihan Darnel’den oluşuyordu.

2011 Avrupa Kadınlar Voleybol Şampiyonası

23 Eylül - 2 Ekim 2011 tarihleri arasında İtalya’nın Monza, Busto Arsizio, Sırbistan’ın Belgrad ve Zreyanin kentlerinde düzenlenen 27’nci Avrupa Kadınlar Voleybol Şampiyonası’nda Filenin Sultanları bronz madalya sahibi oldu. Şampiyonanın en skorer oyuncusu Neslihan Demir Darnel seçildi.

2017 Avrupa Kadınlar Voleybol Şampiyonası

2017 yılında 30’uncusu düzenlenen Avrupa Kadınlar Voleybol Şampiyonası 22 Eylül - 1 Ekim 2017 yılında Azerbaycan’ın Bakü ve Gürcistan’ın Tiflis şehrinde düzenlendi. Avrupa üçüncüsü olarak noktaladığımız şampiyonada en değerli oyuncu, günümüzde Eczacıbaşı Spor Kulübü’nde kariyerine devam eden Sırp voleybolcu Tijana Bošković oldu. 

Pasör çaprazı Ebrar Karakurt, 2021 Avrupa Kadınlar Voleybol Şampiyonası’nın en skorer dördüncü oyuncusu oldu.
Pasör çaprazı Ebrar Karakurt, 2021 Avrupa Kadınlar Voleybol Şampiyonası’nın en skorer dördüncü oyuncusu oldu.

Görsel Kaynak: CEV

2019 Avrupa Kadınlar Voleybol Şampiyonası

CEV’in 31’incisini düzenlediği 2019 Avrupa Kadınlar Şampiyonası’nın maçları Macaristan, Polonya, Slovakya ve Türkiye’de oynandı. Katılımcı ülkelerin ilk kez 16’dan 24’e çıkarıldığı bu turnuvada Filenin Sultanları gümüş madalya kazandı. 2019’da en iyi libero Simge Şebnem Aköz seçilirken en iyi orta oyuncu ödülünü ise Agnieszka Kąkolewska ve Eda Erdem Dündar paylaştı.

2021 Avrupa Kadınlar Voleybol Şampiyonası

Düzenlenen son CEV Avrupa Kadınlar Şampiyonası Filenin Sultanları için kıran kırana geçti. Yabancı basın tarafından “undefeatable” (yenilemez) olarak adlandırılan A Milli Kadın Voleybol Takımı’mızın şansı ne yazık ki yarı finalde yaver gitmedi. Sırbistan’a 3 - 1 mağlup olan Filenin Sultanları turnuvayı bronz madalya ile kapattı. Şampiyonanın en değerli oyuncusu ise İtalyan Voleybolcu Paola Egonu oldu.

Diğer başarılarımız

● Filenin Sultanları CEV’in Avrupa Ligi’nde ise 2009 yılında ikinci, 2010 yılında üçüncü, 2011 yılında ikinci, 2014 yılında birinci ve 2015 yılında ikinci olarak başarılarına başarı kattı.

● Sırbistan ve İtalya arasında oynanan müsabakada Türkiye’den Doç. Dr. Nurper Özbar yardımcı hakem olarak görev aldı.

● 2021 Avrupa Erkekler Voleybol Şampiyonası’nda ülkemizi temsil eden Filenin Efeleri grubunun ikincisi olarak son 16 turuna kalmaya hak kazandı.

● 2021 Avrupa Erkekler Voleybol Şampiyonası’nda hakem olarak ülkemizi Ozan Çağrı Sarıkaya temsil ediyor.


Quick Ekstrem Sporlar Sigortası

İhtiyacınız olan ekstrem spor sigortasını seçin, yeni maceralara gönül rahatlığıyla atılın

Detaylı bilgi için:

quicksigorta.com/Ferdi-Kaza-Sigortasi-ekstrem