Tiyatrolar perdelerini açıyor! Hazır mıyız?

Tiyatrolar perdelerini açıyor! Hazır mıyız?

İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü 8 Ağustos 2021 tarihinde yayımladığı genelgede konser, tiyatro ve sinema gibi toplu olarak katılan etkinliklere dair kuralları açıkladı. Bu genelgeye ne kadar hakimsiniz?

PCR testi kimlere zorunlu?

Yayınlanan genelge salgınla birlikte değişen ve “yeni normal” şeklinde adlandırılan sürecin en sağlıklı ve tedbirli şekilde sürdürülmesini hedefliyor. Neredeyse iki buçuk yıldır geçirdiğimiz bu zorlu süreç sonrası çoğu işyeri eski günlerine dönmeye başladı. Bununla birlikte maske takmak gibi gerekli tedbirleri de atlamamakta fayda var.

PCR testi ve aşı durumu gibi zorunlulukları içeren genelge 6 Eylül 2021 tarihinden itibaren uygulanıyor. Aşılama süreci tamamen gönüllülük esasına dayandığı için bu genelge çerçevesinde alınan kararların tüm vatandaşların aynı ortamda bulunurken güvende olmasını amaçlıyor.

Bu genelgeye göre konser, tiyatro, sinema gibi toplu katılan etkinliklerin yanında şehirlerarası toplu ulaşımlarda, otobüs ve uçak gibi, henüz aşısını olmamış ya da aşılama süreci tamamlanmamış on sekiz yaş ve üzeri vatandaşların PCR testi vermesi zorunlu. Tiyatro gibi etkinliklere katılan bireyler azami 48 saat içerisinde alınmış PCR testlerini etkinlik girişinde yetkili kişilere göstermeli.

 Aşılama süreci devam ederken aynı zamanda hijyen tedbirlerini elden bırakmayalım.
Aşılama süreci devam ederken aynı zamanda hijyen tedbirlerini elden bırakmayalım.

Yayımlanan genelge kapsamında tiyatro salonlarındaki kapasite sınırlaması da son buldu. Öncesinde salon kapasitesinin bir yüzdesine kadar seyirci kabul eden tiyatrolar artık tam kapasite seyircileri ağırlayabiliyor.

Hayat Eve Sığar uygulamasından gerekli izinleri verdiğinize emin olun

Pandemiyle birlikte hayatımıza giren uygulamalardan biri de Hayat Eve Sığar uygulaması. Bu uygulamadan Hes kodu alabildiğiniz gibi aşı kartınızı indirip etkinlik girişlerinde ve yolculuk sırasında gösterebilirsiniz.

Bundan sonra daha sık ihtiyaç duyacağınız bu uygulamayı düzenli olarak güncel tutmanız ve aşı durumu, risk durumu ve hastalık durumu gibi izinleri de açık tutmalısınız.

Aşılama ne durumda?

2020 yılında büyük bir hızla başlayan aşılama süreci halen devam ediyor. 14 Eylül 2021 tarihi itibariyle birinci doz aşısı uygulanan 51 milyon 962 bin 20 kişi; ikinci doz aşısı uygulanan 40 milyon 898 bin 376 kişi bulunuyor. 

Aşılama süreci halen devam ediyor. Toplam vaka sayısı 6 milyon 38 bin 857 iken 7 -13 Ağustos tarihleri arasındaki toplam vaka sayısı 169 bin 116. Bu tarihler arasındaki hasta sayısı 8 bin 413 ve vefat sayısı 884.
Aşılama süreci halen devam ediyor. Toplam vaka sayısı 6 milyon 38 bin 857 iken 7 -13 Ağustos tarihleri arasındaki toplam vaka sayısı 169 bin 116. Bu tarihler arasındaki hasta sayısı 8 bin 413 ve vefat sayısı 884.

İstanbul’daki bazı sahnelerin kapasiteleri

Artık tam kapasite hizmet veren tiyatro sahneleri Eylül programlarını açıklamaya başladı. Yeni ve halihazırda devam eden oyunların bulunduğu programda her yaşa hitap eden ilgi çekici birçok oyun bulunuyor.

Tiyatroların sahne kapasitesi ise farklılık gösteriyor. Kadıköy Boa Sahne 140 kişiye kadar seyirci kabul edebiliyorken Kadıköy Emek Tiyatrosu 100 kişiye kadar seyirci alabiliyor. Zorlu PSM ise iki bin 200 kişiye kadar seyirci alabilen farklı salonları bulunuyor. Bunların yanında Kadıköy’de bulunan Moda Sahnesi ayakta sekiz yüz seyirci ağırlayabiliyor. Birçok farklı oyuna ev sahipliği yapan DasDas sahnesi ise meydan sahnesinde yedi yüz yetmiş kişilik kapasiteye sahip.

Online tiyatro devam ediyor

Tiyatronet yeni sezonda birçok farklı oyuna yer veriyor.
Tiyatronet yeni sezonda birçok farklı oyuna yer veriyor.
Görsel Kaynak: www.tiyatronet.com

Tiyatro sahneleri fiziksel olarak açılmaya başladı ama bir yandan da online tiyatro oyunları devam ediyor. Pandemiyle birlikte hayatımıza giren online tiyatro oyunları İstanbul dışında yaşayan seyircilere birçok farklı tarzda oyunları ulaştırıyor.

Online tiyatro oyunları yayımlayan platformlardan Tiyatronet de halihazırda oyunlarına yenilerini ekleyerek sezona devam ediyor.

Pek yakında yayınlanacak kara komedi türündeki “Aşk Listesi” Özdemir Çiftçioğlu tarafından yönetiliyor. Onur Şenay, Pamela Spence ve Ümit İlban’ın oynadığı oyun iki perde. Erkek, kadın, yalnızlık, aldatma, ilişkiler ve aşk konularını ele alan oyunu kaçırmayın!

Yakında eklenecek bir diğer oyun ise “Kelebekler Özgürdür”. Yine Özdemir Çiftçioğlu yönetmenliğindeki oyunda Kamuran Akkor, Cengiz Orhonlu, Özge İnce ve Ümit İlban yer alıyor. Dram - Komedi türündeki oyun günümüzün temel soruları irdeliyor: Seviyoruz ama sevgimizi nasıl gösteriyoruz?

Hayattan umudunu kesmiş bir suçlu ve deneyimsiz bir avukatın başından geçen olayları ele alan “Kader Arkadaşım” adlı oyun da gelecek sezonda Tiyatronet üzerinden izlenebilecek. Onur Şenay tarafından yönetilen oyunda Kamuran Akkor ve Özden Çiftçi oynuyor.