Bir süredir sağlık sorunları yaşayan büyük usta Ferhan Şensoy hayatını kaybetti. Ortaoyuncular topluluğunun kurucusu Ferhan Şensoy bugüne kadar sinemadan tiyatroya kadar birçok alanda işler üretti.
Görsel Kaynak: www.yurtgazetesi.com.tr
İç kanama sebebiyle 2 Temmuz günü hastaneye kaldırılan Ferhan Şensoy’un anjiyoya bağlı bazı komplikasyonlar sebebiyle hayatını kaybettiği biliniyor. 1951 yılında Samsun’da doğan büyük üstad ilk öykü ve hikayelerini 1969 yılında Soyut ve Yeni Ufuklar dergilerinde yayınlamaya başladı. Tiyatro eğitimine Fransa ve Kanada’da devam eden Şensoy, Ce Fou De Gogol adlı oyunuyla “En iyi yabancı yazar” ödülünü aldı.
Televizyona ilk olarak garson rolüyle çıktı
Yurt dışından döndükten sonra skeçler yazmaya devam etti ve Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu’na dahil oldu. Televizyon skeçleri yazmanın yanında oyunculuk ve yönetmenlik de yaptı ve ilk televizyon rolünü de Ali Poyrazoğlu’nun olduğu bir skeçte garson olarak oynadı.
Kızını Dövmeyen Dizin Döver adlı filmiyle ilk sinema işini yapan Ferhan Şensoy, 1978 yılında ilk kitabı Kazancı Yokuşu’nu yayınladı. Her yaptığı işle dikkat çeken büyük ustanın kitabı için Haldun Taner “Ben Ferhan Şensoy'un Kazancı Yokuşu'nu okurken zaman zaman Celine'i ya da San Antonio'yu okurken aldığım tada benzer haz duydum. Zaman zaman da Adnan Veli'nin Mapushane Çeşmesi'ndeki unutulmaz başarısını ansıdım.” diyerek yorumlamıştır.
Sanatçının yer aldığı Bizim Sınıf adlı dizisi ve Evdekiler gibi birkaç dizisi 1978 yılında TRT’de yayından kaldırılmış ama 1979 yılında Şensoy, Bizim Dershane adlı farklı bir işle tekrar ekrana dönmüştür.
Ayrıca sanatçının İngilizce Bilmeden Hepinizi I Love You kitabı Fransızcaya çevrildi ve Montreal’de Bizim Anadolu adlı dergide parça parça yayınlandı.
Görsel Kaynak: bolgegundem.com
Ferhangi Şeyler oyunu rekor kırdı
Ferhan Şensoy denildiğinde ilk akla gelen işlerden biri de Ferhangi Şeyler. İlk olarak 1987 yılında oynanan tek kişilik oyun 25 Ekim 2015 yılında iki bininci oyunuyla tarihe geçti.
Kendine özgü dili ve anlatım biçimiyle dikkat çeken oyun iki perdeden oluşuyor. Gündelik olayların mizah yoluyla ele alındığı oyunda belli başlı dikkat çeken karakter bulunuyor: ev sahibi Orkinos Hanım, bakkalın aptal çırağı, avukat Tayfun gibi.
Ferhangi Şeyler, Stuttgart, Duisburg, Bochum, Berlin, Wuppertal, Köln, Nürnberg, Münih, Londra, New York ve Montreal gibi birçok farklı şehirde oynadı.
Kel Hasan Efendi’nin kavuğu
Görsel Kaynak: tv100.com
Orta oyun geleneğinin öncülerinden Kel Hasan Efendi’nin kavuğunu uzun süre taşıyan Ferhan Şensoy 2016 yılında kavuğu Rasim Öztekin’e devretti. Rasim Öztekin ise 2020 yılında Şevket Çoruh’a devrederek geleneği devam ettirdi.
Meşhur kavuğu Münir Özkul’dan devralan Ferhan Şensoy, 1989 yılında tarihi Ses Opereti’nin bir kısım hissesini satın alarak Ses 1885 adıyla tiyatro sahnesine çevirdi. 17 yıl sinema salonu olarak hizmet veren mekanda halen Ortaoyuncular topluluğu işlerini sahnelemekte.
“Piyonlar olmasalar şahlar mat olur”
Görsel Kaynak: ortaoyuncular.com/tr
1980 yılında Ferhan Şensoy tarafında kurulan Ortaoyuncular tiyatro topluluğu, Ses Tiyatrosu’ndan açmadan önce oyunlarını farklı yerlerde oynadı. İlk oyunları “Şahları da Vururlar” Yapı Endüstri Merkezi adlı sahnede oynadı. Artık bir Ferhan Şensoy klasiği olarak bilinen oyun İran’ın yakın dönemine getirdiği eleştiri ve oyuncu kadrosuyla büyük ilgi gördü. Ferhan Şensoy bu oyunla o yıl Avni Diligil Jüri Özel Ödülü’nü aldı.
Sayısız tiyatro oyunu, kitapları ve sinema işleriyle bize bir miras bırakan büyük ustayı saygıyla uğurluyoruz.
“İnsan bir güzelliğin farkına varamıyorsa, o güzelliği hak etmiyor demektir.”