Kedinizle birlikte başka bir eve taşınıyorsunuz ama kedi bu duruma bir türlü alışamıyor. Bu durumda neler yapabilir ve onu yeni evine nasıl alıştırabilirsiniz?
Kediler kendi ortamındaki herhangi ufak bir değişiklikte dahi strese girebiliyor. Eve yeni birinin gelmesi, mobilya takımını değiştirmeniz ya da yemek masasının yerini değiştirmeniz bile etkili olabilir. Ev değiştirmek de kedi için büyük değişiklik olduğundan strese girmesi gayet normal. Peki, bu durumda kedinizin stresini azaltmak ve yeni ortamına daha hızlı adapte olmasını sağlamak için neler yapabilirsiniz?
Hazırlıklara taşınmadan önce başlamak şart. Kolileri taşınmadan birkaç hafta önce eve getirerek kedinizin kolilere alışmasını sağlayabilirsiniz. Paketleme işlemi yaparken kediniz gürültüden ve çeşitli seslerden rahatsız oluyorsa küçük, sessiz bir odada daha mutlu olacaktır. Kedinizin günlük rutinini mümkün olduğu kadar sabit tutmaya çalışmalısınız. Beslenme ve oyun için programına sıkı sıkıya bağlı kalmanızda fayda var. Kediniz aşırı gergin bir kediyse veterinerinizle görüşüp ilaç kullanma yöntemine de başvurabilirsiniz.
Taşındıktan sonra yerleşme telaşı sırasında da kedinize mamasını en sakin odada verin. Evin odalarını yerleştirdikçe diğer odalara girmesine izin verin. Kedinizin mutfağa ya da diğer odalara denetimsiz girmesine bir süre göz yumun çünkü gergin kediler genellikle kuytu yerlere, dar boşluklara sığınmayı severler. Kediniz keşfetmeye çalışırken başına kötü bir şey gelmemesi için evde serbest dolaşmasına izin vermeden önce evinizdeki tüm pencerelerin kediniz için kapalı veya güvenli olduğundan emin olun.
“Kediler yüksek yerlere çıkarak sahiplerine yukarıdan bakmayı severler” diyen veteriner hekim Ferhat Urluca sözlerine şöyle devam ediyor: “Kedinin yüksek yerlere rahatlıkla ulaşabilmesi için birtakım kolaylıklar sağlanabilir. Kedilerin tırnak uçlarında mutluluk hormonu salgılatan noktalar olduğundan kedilerin tırmalamalarını sağlayacak objeler kullanmak gerekiyor.”
Kediyi eve yavaş yavaş alıştırın
Urluca’ya göre kediyi önce evdeki küçük bir odaya alıştırmak da ilk yapılabilecekler arasında. Kedi evdeki küçük bir alana ulaştıktan sonra evin diğer bölümlerine de yavaş yavaş alıştırması daha kolay oluyor. Stres durumunda kedinin yediği mama oranına, içtiği su miktarına bakılması gerekiyor. Kedinin idrarı, idrar yapma sıklığı ile dışkısına da dikkat etmek gerekiyor. Urluca, strese giren kedilerde tüy dökülmesinin de sıklıkla gerçekleştiğini belirtiyor.
Tıpkı insanlar gibi kedilerin huyları da birbirlerinden farklı oluyor. Bazıları bu değişiklikleri hiç umursamayabiliyor. Urluca, bazı kedilerin daha sıcakkanlı, bazılarının daha içine kapanık kendine has bir karakteri olduğunu belirtiyor. Kuru mama ile dengeli şekilde yaş mama ya da ödül maması vermek de kedinizin moralini düzeltecek önlemler arasında yer alıyor.