Bugün 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü. İsteğimiz sadece bugün değil; hayvan dostlarımızın her gün mutlu, sağlıklı, özgür yaşadıkları ve yaşam haklarının elinden alınmadığı bir dünya yaratmak.
Birlikte yaşadığımız, en çok gördüğümüz dostlarımız kedi ve köpekler olsa da hayvanların dünyası bundan ibaret değil. Gezegende yaşayan 7-8 milyon civarında hayvan türü olduğu söyleniyor. Hayvanların yaşam şartlarını, bulundukları durumu korumak ve iyileştirmek, nesli tükenmekte olan hayvanların durumuna dikkat çekmek misyonu taşıyan 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü, dünyayı tüm hayvanlar için daha iyi bir yer haline getirmek için kutlanıyor. Yıllar içinde artan farkındalık ve eğitim sayesinde insanların hayvanlara olan bakışı değişse de avcılık, hayvan ticareti, hayvan deneyleri, hayvan dövüşleri, hayvanat bahçeleri gibi birçok yaşamsal sorunları bulunuyor. World Animal Day (Dünya Hayvan Günü) ismiyle doğan gün, Dünya Hayvanları Koruma Günü adına nasıl çevrilmiş emin değiliz. Ama günün “koruma” adıyla kutlanmamasını, hatta onların korunmaya ihtiyaç olmamasını tercih edeceğimiz bir dünya istediğimiz bir gerçek.
4 Ekim Hayvanları Koruma Günü nasıl ortaya çıktı?
Görsel Kaynak: worldanimalday.org.uk
Alman bilim insanı Heinrich Zimmermann, World Animal Day kutlamasını ilk kez Almanya Berlin’de 24 Mart 1925 tarihinde 5 bin civarı hayvanseverin katılımıyla gerçekleştirdi. 1741-1805 yılları arasında yaşayan Zimmermann, Mensch und Hund/Man and Dog dergisinin yayıncısı ve zooloji yani hayvan biliminin köpek dostlarımızı inceleyen dalı olan kinoloji uzmanı bir hayvan koruma aktivisti. World Animal Day’in 4 Ekim tarihinde kutlanması ise 1929 yılında yine Berlin’de başladı. 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nün uluslararası olarak kutlanması,1931 yılında İtalya’nın Floransa şehrinde düzenlenen Uluslararası Hayvan Koruma Örgütleri Kongresi’nde kabul edildi. Almanya, Avusturya, İsviçre ve Çekoslovakya’da kutlanmaya başlayan Hayvanları Koruma Günü, günümüzde tüm dünyada kutlanıyor. 4 Ekim tarihinin seçilmesinin de bir anlamı var tabii. Bu tarih, ekolojinin ve hayvanların koruyucusu olarak bilinen aziz Assisili Francis’in günü olarak da kutlanıyor. Azizin hayvanlara vaaz verdiği ve bir kurdu evcilleştirdiği de söyleniyor.
Dernekler ve örgütler neler yapıyor?
Dünyadaki ilk hayvan hakları derneği, 1822 yılında İngiltere’de kurulmuş. Günümüzde Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) ve Uluslararası Hayvan Hakları Fonu (IFAW) gibi kuruluşlar dünya çapında; Türkiye’de de Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) ve Türkiye Hayvanları Koruma Derneği (THKD) gibi örgütler hayvanların yaşam hakkı için her gün mücadele ediyor.
Ülkemizdeki dernekler özellikle Türkiye’de Hayvanları Koruma Kanunu düzenlemelerinin, hayvanların haklarını gerçekten koruyacak bir hale getirilmesi için çalışıyor. Dünyada ve Türkiye’de sağlıksız koşullarda yaşayan fayton atları, hayvan sirkleri, hayvan dövüşleri, hayvanları kafeste yaşatarak satan pet shop’lar, balina ve yunus katliamları ve avcılık karşıtı çalışmalar yapan derneklerin işi çok kolay değil. Yetkililerle görüşmeler sağlayan, farkındalık çalışmaları yapan dernekler her gün binlerce kötü olayla karşı karşıya geliyor.
Peki ya hayvan deneyleri?
Kozmetik, temizlik, ilaç ve gıda sektörleri; ürünlerini piyasaya sunmadan önce hayvanlar üzerinde test ediyor. Fare, tavşan, kedi, köpek, maymun, sığır, at, eşek, domuz ve deniz memelileri hayvan testi yapılan türlerden birkaç tanesi. Deneyler yüzünden yılda 100 binden fazla hayvanın öldüğünü de belirtelim. Ekim 2013 tarihinden beri, hayvanlar üzerinde test yapan kozmetik markalarının Avrupa Birliği ülkelerinde satışı yasak. Ayrıca 2009 yılından beri Almanya, Avusturya, Hollanda, İspanya gibi Avrupa Birliği ülkeleri, hayvanlar üzerinde test de yapmıyor. İsrail ise hayvanlar üzerinde test edilen kozmetik ve temizlik ürünlerinin satışını yasaklayan üçüncü ülke. 2010 yılında İsrail’de kabul edilen yasa, 2013 yılında yürürlüğe girmesiyle birlikte bu ürünlerin ithalatı ve pazarlaması da yasaklandı. Hayvanlar üzerinde yapılan testleri yasaklayan ilk Asya ülkesi olan Hindistan, bu yasağı ihlal eden kişilere para cezası uyguluyor. Türkiye’de ise 2015 yılından beri sadece kozmetik ürünlerinin hayvanlar üzerinde test edilmesi yasak. Hayvan Deneyleri Merkezi Etik Kurulu’nun 2020 yılında açıkladığı verilere göre Türkiye'de hayvan testlerinde 209 binden fazla canlı kullanılıyor
Amerika Birleşik Devletleri ve Çin, hayvanlar üzerinde test yapmaya devam eden başlıca ülkeler. Ancak 2021 yılının nisan ayında yayımlanan ve sosyal medyada sıkça karşımıza çıkan Save Ralph kısa filmi, Çin’de bir etkiye yol açmış. Hayvanlar üzerinde test yapmayan markalara bile hayvan testi yapma zorunluğu dayatan Çin, cruelty-free yani hayvanlara zulüm çektirmeden üretilen ürünlerin satışına izin vereceğini açıkladı. 1 Mayıs 2021 tarihi itibarıyla da Çin’de bazı şampuan, losyon ve benzeri kozmetik ürünlerinde hayvan testi zorunluluğu kaldırıldı. Bu ufacık adım, belki bir gün kocaman etkiler yaratır ve hayvan deneyleri tüm dünyada yasaklanır. Hayvanlar üzerinde test edilmemiş ürünler kullanmamak için ambalaj üzerinde yer alan “Hayvanlar üzerinde test edilmemiştir” ibaresine dikkat edebilirsiniz.
Türkiye’deki Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki son durum
Temmuz 2021’de Hayvanları Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Yasaya göre cezalar şu şekilde:
● Nesli yok olma tehlikesi altında olan bir hayvanı öldüren kişiye 1 yıldan 5 yıla kadar; bir hayvan neslini yok eden kişiye 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası.
● Bir ev hayvanını veya evcil hayvanı kasten öldüren kişiye, 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası.
● Hayvanlarla cinsel ilişkide bulunan kişiye, 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve 100 günden az olmamak üzere adli para cezası.
● Bir ev hayvanına veya evcil hayvana işkence eden veya acımasız ve zalimce muamelede bulunan kişiye, 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası.
● Hayvanları dövüştüren kişi, 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezası.
Quick Yurt Dışı Seyahat Sigortası
Yurt Dışı seyahatlerinizde koronavirüs ile ilgili karşılaşabileceğiniz riskleri de teminat altına alan Quick Yurt Dışı Seyahat Sigortası ile güvendesin. Quick Yurt Dışı Seyahat Sigortası Covid-19 Destek Paketi, yurt dışı seyahatiniz sırasında Covid-19 tanısı konulması durumunda sizi güvence altına alıyor.
Vize başvurularında da kullanabileceğin sigortanı 2 dakikada al, poliçen e-posta adresine hemen gelsin.
Detaylı bilgi için:
quicksigorta.com/seyahat-sigortasi