Modern çağın kervansarayı: Moto Cafe Lee Gezgin Evi

Modern çağın kervansarayı: Moto Cafe Lee Gezgin Evi

Motosiklet tutkunu, Gökkuşağına Süren Kadınlar’ın kurucusu ve Dalyan’daki Moto Cafe Lee Gezgin Evi’nin sahibi Nur Köseoğlu ile mekanı, hayalleri ve motosiklet sürücülerinin sorunları hakkında sohbet ettik. 

2015 yılında bankadan emekli oldum ve iki yıl direksiyon eğitmenliği yaptım. 2017 yılında Muğla’ya taşındım ve Ortaca Dalyan’da Moto Cafe Lee Gezgin Evi’ni açtım. Uzun bir süre Türkiye Kadın Motosikletçiler Kulübü Yönetim Kurulu üyesiydim ancak İstanbul hayatından uzaklaştığım için bebeğim gibi olan kulüpten üç yıl önce ayrıldım. Şu an 51 yaşındayım, Dalyan’da şivava cinsi minik köpeğim Lee ile birlikte yaşıyorum.

Nur Köseoğlu ve mekana adını veren Lee.
Nur Köseoğlu ve mekana adını veren Lee.

Moto Cafe Lee’yi dinlemek isteriz. Gezgin Evi nasıl hayata geçti?

Üç buçuk yıl önce İstanbul’dan Dalyan’a yerleştiğimde, Türkiye’nin her yerinden gelen dostlarımı ve arkadaşlarımı ağırlayabileceğim geniş bir yerim yoktu. Bunun eksikliğini hissediyordum. Sonra bir arkadaşım hemen yanındaki çay ocağını devredileceğini ve orayı işletebileceğimi söyledi. Bu işe ayıracak bütçem olmadığından çok sıcak gelmemişti ama o gece uzun uzun düşündüm. Sonra internet üzerinden kredi çektim ve onay gelince ertesi gün orayı devraldım. Motosiklet evi yapma kararıyla maceram başladı. İlk etapta yeme içme alanı ve emanet dolapları yaptırdım. Elimde çok sayıda kamp malzemesi vardı, onları değerlendirmek istedim ve misafirlere kamp malzemesi kiralamaya başladım. Ziyarete gelen misafirlerimin istekleri doğrultusunda Gezgin Market şekillendi ve her geçen gün ürün yelpazesi genişledi. Yerimiz dar gelmeye başlayınca şu anda hizmet verdiğimiz yere taşındık ve hizmetlerimiz çoğaldı. “Modern çağın kervansarayı” olarak gördüğüm işletmemizde, bir gezginin ihtiyacı olabilecek her şey mevcut. 

Moto Cafe Lee Gezgin Evi’ni nasıl tanımlarsınız, misafirleriniz kim?

Her ilde öğretmenevi, orduevi, polisevi gibi yarı ticari işletmeler görürüz. Bu tarz yerler diğer işletmelere göre daha uygun ve nezih olur. Gezgin evimiz de turizm beldesi fiyat politikasının oldukça altında ve belirli bir kesime hizmet veren yarı ticari bir işletme. Misafir önceliğimiz gezgin statüsünde olan kişiler yani motosikletçiler, gezginler, karavancılar, bisikletçiler, otostopla gezenler. Eskiden kervansaraylarda, dinlenmek yolcular atlarını bağlayıp ihtiyaçlarını giderip yola devam edermiş. Biz de modern çağın kervansarayı olarak gezginlerin uğrak noktasıyız. O yüzden dinlenme amacıyla gelen misafirlerimiz en fazla 3 veya 4 gün kalıyor. Çok uzun olmamak kaydıyla sınırlandırmak istemiyoruz. Birkaç saat uyumak isteyen, sadece duş almak isteyen misafirlerimize de yardımcı oluyoruz.

Moto Cafe Lee Gezgin Evi’nde gibi hizmetler veriyorsunuz?

24 saat açık kafemizde, vegan ve Türk mutfağı dahil her kesimin damak tadına uygun geniş bir menü var. Kiralamak isteyenler için enduro ve chopper olmak üzere iki motosikletimiz mevcut. Motosiklet ve bisiklet aksesuarları, kişisel bakım ürünleri, buji veya sigorta gibi anında ihtiyaç duyulabilecek materyaller, çorap, şort mayo gibi ihtiyaçların yer aldığı Gezgin Market hep açık. Yaz kış oda&kahvaltı konaklama, teknik servis, yol yardımı, yerel rehberlerle ücretsiz çevre danışmanlığı, kargo kabul ve sanal ofis hizmetleri, karavanlara su temini sunuyoruz. Karavanlara ve gezginlere özel çamaşır yıkama ve kurutma hizmeti veriyoruz. Emanet dolapları ve ihtiyaç duyulduğunda gezginlerin kask, mont, dizlik, yağmurluk gibi ekipmanları emanet alabileceği bir bölümümüz var. Misafirlerimiz, ekipman bağışı yapabiliyor ve karşılıklı ihtiyaçlara göre ekipman değiştirebiliyor. Yolda yorulup birkaç saat dinlenmek ve duş almak isteyen gezginler için duş ve saatlik dinlenme hizmetimiz var. 

Aynı zamanda misafirlerimiz, gezgin evimize komşu olan otelin havuzundan ücretsiz faydalanabiliyor. Dart, tavla, okey, iskambil gibi vakit geçirebilecek aktiviteler mevcut; kütüphanemizden ücretsiz kitap alınabiliyor. Misafirlerimiz, Dalyan’ın mistik ve gizemli doğasında dinlenip bahçemizdeki dev kauçuk ağaçlarının gölgesinde hamak keyfi yapabiliyor.

Başka projeleriniz ve hayalleriniz var mı?

Gezgin evi açmak motosiklet hayatıma başladığım ilk günden beri hayalimdi. Çünkü yollarda çok şeyle karşılaştım ve mağdur oldum. Hayalimi gerçekleştirdim ve bu son üç yılda her şey çok hızlı gelişti. Yolda kalan birçok motosikletçi, karavancı ve bisikletçi arkadaşıma destek oldum. Ülkemizde bu tarz gezgin evlerinin çoğalması, en büyük hayalim. İnsanların evlerinden vazgeçip karavanlara yöneldiği bir dönemde, altyapısı olup sektöre hizmet veren yer çok az. Bu hayatı tercih eden insanlar kendini güvende hissetmek istiyor. Bundan sonraki hedefim de kendi kamp alanımı oluşturmak; gezginlere ve hayatını bu şekilde yaşayan topluluğa, en ekonomik şekilde kaliteli bir hizmet sunmak. Ayrıca diğer illerdeki motosiklet kafelerinin de gezgin evlerine dönüşmesi de hayallerimden biri. Benimle irtibata geçip bu konuda danışmak isteyenlere bir telefon kadar yakınım.

Grubunuz Gökkuşağına Süren Kadınlar’dan bahsedebilir misiniz?

Türkiye Kadın Motosikletçiler Kulübü’nden ayrıldıktan sonra böyle bir düşüncem olmamıştı fakat çevremin ısrarıyla kulüp olmasa da bir grup kurduk. Türkiye’deki gezgin kadınları bir araya toplayıp onların bilgi ve deneyimleriyle gezen motosikletçi sayısını artırmayı istedik. Motosiklet kullanan kadınların sayısı çok ama iş, uzun yol veya gezmeye geldiğinde bu sayı oldukça az. Grubun amacı, eski ve yeni aktif kadın motosikletçileri bir araya getirmekti. Türkiye genelinde 40 kişilik bir grubuz ve her an bir araya gelmemiz mümkün olmuyor maalesef. Araya pandemi ve ülkenin durumu da girdi, uzun bir zamandır toplanamıyoruz ama umarım yakında tekrar toparlanacağız.

Türkiye’de motosikletçi olmak hakkında ne düşünüyorsunuz? Motosiklet sürücülerinin hem şehirde hem de gezilerde yaşadığı sorunlar ve tavsiyeleriniz neler?

Türkiye’de motosiklete rağbet her geçen gün artıyor ancak altyapıda inanılmaz sıkıntılar var. Yollar sıkıntılı ve her motoru her yerde kullanma şansınız yok. Bulunduğunuz ilde, mevcut motosikletinizle ilgilenebilecek bir servis bulamıyorsunuz. Örneğin kendi motorumda oluşan bir arıza için dört ay İstanbul’dan parça gelmesini bekledim. Büyük motorlar için usta sıkıntısı var. Motorunuzun olması yetmiyor, eğitim verilmesi çok önemli. Türkiye’nin her türlü yolunda sürüş yapabilecek bir teknik donanım gerekiyor. Hizmetlerimizden biri olan ekipman bağışında, şu ana kadar 37 kişiye Türkiye’den ve yurt dışından gelen yardımları ulaştırdık. Eğitim almayan kesim, daha fazla kaza yapıyor ve bu büyük bir sorun. Gezgin evimizin üstlendiği misyonlardan biri de bu bölgedeki motosiklet kullanmaya başlayan gençlerin, doğru ve eğitimli sürücüler olmasını sağlamak. Zaten büyük şehirlerdeki sorunlar hiç bitmiyor ve bitmeyecek de. Bu sorunlar ne kadar dile getirilirse getirilsin diğer sürücüler motosikletçileri trafikten saymadıkları, ekipmanları eksik ve eğitimsiz sürücüler müddetçe devam edecek.

Bu zamanın en büyük şansı ise internet. Birçok eğitimli ve değerli hocanın verdiği uzaktan eğitimlere ulaşabiliyoruz. Bu işe yeni başlayan birçok insan, ilk eğitimlerini Youtube ve internet sitelerinden online olarak alıyor. Eskiden böyle şeyler yoktu. Bu konuda bilinçli sürücü sayısı önemli ölçüde arttı. Umarım önce motosiklet sektörü, peşinden de bisiklet ve karavancılar hak ettikleri değeri ve önemi, bizim gibi kendine misyon edinmiş kurumlar ve gezgin evleriyle birlikte görürler. Yaşlılığımda bile olsa bunu görmek isterim. 

Quick Motosiklet Trafik Sigortası

Motosikletinle seyahatlerin için 7/24 Quick Yardım Asistans hizmetlerini kapsayan zorunlu trafik sigortan ekonomik fiyatlarla ve anında hazır.

Detaylı bilgi için:

quicksigorta.com/motosiklet-sigortasi