Kedi maması seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalar

Kedi maması seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalar

Seçici ve keyfi tavırlarıyla bilinen kedilerin bakımı bir hayli duyarlılık gerektiriyor. Özellikle beslenme konusu kedilerin bütün yaşam kaliteleri açısından çok değerli. Bu sebeple kedilerin yaşlarına ya da hastalık durumlarına göre mama seçerken dikkat etmeniz gereken bazı durumları derledik.

Yaşlı kediler için mamanın yumuşak ve mineralli olması önemli

Kediler yaşlandıkça yaşam rutinleri ve buna bağlı olarak da beslenme rutinlerinde değişiklikler olur. Bu sebeple yaşlı kediler için mama seçerken belli başlı noktalara dikkat etmek de fayda var. Genç yaşlarında oradan oraya koşturan ve çeviklikleriyle ön planda olan kediler yaş aldıkça daha hareketsiz ve sakin bir rutine girmeyi tercih edebilirler. Bundan dolayı da eğer fazla kalorili yiyecekler tüketirlerse bu obeziteye yol açabilir.

Yarı yaş mamalar ya da konserve mamalar içerikleri ve mamanın yapısı gereği yaşı ilerlemiş kediler için daha uygun seçenekler arasında. Yarı yaş mamaları piyasada bulmak zor olsa da konserve mamalar hala kolay bulunabiliyor.

Diş kaybı ve diğer diş sorunlarında ötürü hassaslaşan dişler için daha yumuşak mamalar tercih etmek önemli. Mamanın içeriği vitamin ve mineral bakımında yüksek ama kalori bakımında düşük olmalı. Yaşlı kedi mamaları kalori bakımından düşük ama mineral ve vitamin bakımından yüksek olduğundan yeterli besin alınmasını sağlarken fazla kilonun önüne geçer. Hareketleri azalan kedilerin mideleri de daha duyarlı olmaya başlar. Bu bakımdan kedilere zararlı olan soya, mısır veya tahıl içerikli mamalardan kaçınmayı tercih edebilirsiniz. Yine mide sağlığı için probiyotik katkılı mamalar kediler için yararlı mama türleri arasında.

Hareketi azalan yaşlı kedilerin düşük kalorili ama besin değeri yüksek mamalar tüketmesi öneriliyor.
Hareketi azalan yaşlı kedilerin düşük kalorili ama besin değeri yüksek mamalar tüketmesi öneriliyor.

Yaşlı kedilerde sıkça görülen belli başlı bazı hastalıklar vardır. Diş sorunları, hassaslaşan mide ya da böbrek hastalıkları gibi. Bu gibi durumlarda uzman bir veterinere danışıp onun yönlendirdiği bir mamayı kullanmakta fayda var.

Yavru kedilerin bağışıklık sistemini kuvvetlendirecek mamalar seçilmeli

Taurin kediler açısından çok önemli bir aminoasit.
Taurin kediler açısından çok önemli bir aminoasit.

Yaşlı kedilerde olduğu gibi yavru kediler için de mama seçimi çok önemli. Henüz gelişmekte olan yavru kedilerin beslenme biçimi de daha olgun kedilere kıyasla daha özel bir bakım gerektiriyor. Yavru kediler için özel mamalar mevcut. Bunları tercih ederken özellikle dikkat etmeniz gereken birkaç nokta bulunuyor. Yavru kedilerin beslenmesi için önemli olan şeylerden biri protein. Mamanın içeriğinde en az yüzde 30 protein bulunmalı. Tavuk, kuzu, sığır eti veya deniz ürünlerinin ana madde olduğu mamalarda bu oranı yakalamak mümkün. Bu yüzden özellikle kuru mama seçerken ürünün içindekiler kısmından ana maddesini kontrol etmeniz tavsiye edilir. Genellikle kuru mamalar besin açısından sağlıklı olsa da bazı markalar daha uygun maliyetli olması için ürüne tahıl yoğunluklu maddeler katabiliyor. Bunlar da hem besin değeri düşük hem de sağlıksız olabiliyor.

Proteinin yanında da yağ tüketimi de can alıcı noktalardan biri. Kedilerin yeterli kalori ve enerji almasını sağlayan yağ, mama içinde en yüzde 18-20 civarı olması gerekiyor. Kedilerin kalp, göz, beyin, tüy ve deri sağlığı açısından oldukça önemli olan yağ asitleri de yavru kediler için seçilen mamaların içinde olmalı. Bu mamaların omega-3 ve omega-6 yağ asitlerini içerdiğinden emin olmanız tavsiye edilir. Yavru kedilerde olduğu gibi yaşlı kediler için de vitamin ve mineraller çok mühim. Henüz küçük olan kedilerin güçlü bir bağışıklık sistemi geliştirmesi için yeterli mineral ve vitamini kullandıkları mamadan alması gerekiyor. Bu bakımdan seçilen mamanın içinde proteinin yanında meyve ve sebze de olması önemli. Son olarak bir değerli nokta da Taurin. Bir aminoasit türü olan ve özellikle kas gelişimi için değerli olan Taurin’i kediler kendileri üretemiyor. Bu sebeple kullanılan mama içinde yeterli miktar Taurin olması kedinin beyin, kalp veya sindirim sağlığı için çok değerli.

Hastalık türlerine göre kedilere verilen mamaların içeriğine dikkat edilmeli

Yemek yemesi zorlaşan hasta kedilerin kullandığı mama türü önemli.
Yemek yemesi zorlaşan hasta kedilerin kullandığı mama türü önemli.

* İdrar yolları rahatsızlıkları olan kedilerin genellikle protein oranı dengeli ve magnezyumu düşük mamalar tercih etmesi önerilir. Bu sebepler düşük magnezyumlu ya da özel olarak bu hastalık için üretilmiş mamalar kullanmakta fayda var. Aksi takdirde yanlış beslenmeden dolayı tıkanan idrar yolları ölümcül sonuçlar doğurabilir.

* Burun akıntısı veya ağız ve dişlerde oluşan yaralara sebep olan viral hastalıklarda ise daha yumuşak ve ağza zarar vermeyecek mamalar tercih edilmeli. Ağzında sorun olduğu için daha az besin tüketilmesi muhtemel. Bu sebeple kolay kırılabilir ve yüksek proteinli mamalar seçilmeli.

* Alerjik bünyeye sahip olan kedilerde ise beslenme daha da zorlaşabilir. Öncelikle kedinin hangi maddeye alerjisi olduğunu bulunmalı. Bunu bulmak ise pahalı ve uğraştırıcı olabilir. Mamadaki protein kaynağına göre tahminler yapılabilir. Bununla birlikte mamalardaki deniz ürünleri ya da tahıllar da alerjiye sebep olabilir. Bu durumda bu maddelerin olmadığı mamalar tercih edilmeli.

* Sindirim sistemi hassas olan kedilerin rahatsızlıklarının çoğunlukla gıda alerjisi kaynaklı olduğunu düşünülür. Bu tarz bir duyarlılığa sahip kedilerde ishal, kabızlık ya da kusma gibi durumlar gözlenir. Eğer bu sorunların mamadan kaynaklı olduğu düşünülüyorsa ona göre bir tercih yapılmalı ya da sindirim sistemi hassas olan kediler için üretilen mamalar tercih edilmeli.

* Bunlara ek olarak kedilerin kilosu da beslenme seçimi yapılırken dikkate alınması gereken noktalar arasında. Kedinin kilosu kaburgaları belli olacak kadar düşükse yüksek proteinli düşük tahıllı mamalar kullanılması önerilir. Eğer durum tam tersi ve fazla kilo mevcutsa “light” ibareli mama kullanımında yarar var.

Not: Kedinizin herhangi bir rahatsızlığı varsa bir veterinerin önerdiği diyeti uygulamak en doğrusu.

Kaynak:

kediblog.com

pethayat.com


Quick Hekim Mesleki Sorumluluk Sigortası

Mesleki risklere karşı kendini güvenceye alacağın e-imzalı poliçen saniyeler içinde e-postana gelsin.

Detaylı bilgi için:

quicksigorta.com/hekim-sorumluluk-sigortasi