Kedilerin yüzlerce yıldır insanların en iyi dostlarından biri olduğu su götürmez bir gerçek. Son yıllarda yapılan araştırmalar kedilerin sahiplerinin duygularını anlayarak en mantıklı tepkiyi verdiğine işaret ediyor. Kedi sahiplerine bu konuyu sorduk...
Kediler Sahiplerinin Duygularını Anlıyor Mu?
Hayvanlar aleminin belki de en popüler ismi olan kediler, sanılanın aksine insanlara karşı pek de duyarsız ve sadakatsiz değil. Son yıllarda yapılan yeni bir araştırma kedilerin sahiplerinin duygularını önemsediğini, bu doğrultuda tepkiler verdiğini kanıtlıyor. Amerika Birleşik Devletleri’nin Michigan eyaletindeki Oakland Üniversitesi’nden Moriah Galvan ve Jennifer Vonk’un 12 kedi ve sahipleri arasında yaptığı bir araştırma etkileyici sonuçlara işaret ediyor. Sahiplerinin ruh hallerine göre farklı davranış şekilleri gösteren kediler, pozitif ve negatif duygu durumlarını anlıyor. Bu araştırma kedilerin insanlarla olan ilişkisine farklı bir boyut getirebilir. Buradan hareketle yurdumuz kedilerini ve sahiplerini mercek altına aldık ve ilgi çekici sonuçlara ulaştık…
Vefalı can dostlar Lola ve Daisy, sahibini üzgünken teselli ediyor…
Özel bir hava yolu şirketinde hosteslik yapan Merve Hazinedaroğlu’nun henüz üç aylıkken sahiplendiği bu iki kafadar Lola ve Daisy, bir yıldır yaşadıkları sıcak yuvada oldukça mutlu görünüyor. Merve hüzünlüyken onu teselli etmek için kalbinin üzerine oturan Lola ve Daisy, Merve’nin eve yorgun geldiğini anlıyor ve bacaklarına yatıyorlar.
Ketum görünse de Herkül’ün de pamuk gibi bir kalbi var…
İç mimar Büşra Özaktaç’ın daha iki aylıkken sahiplendiği ve dört yıldır baktığı kedisi Herkül, British short hair cinsi. Herkül, duygularını belli etmeyen, ilgisiz bir kedi olmasına rağmen sahibi ne zaman hasta olsa sakinleşiyor, yanında yatarak onu izliyor.
Nereye yatacağını bilen kedi Efe
Sahibi turizmci Evren Sabuncu ile dokuz yıldır beraber olan Efe, tuxedo cinsi bir kedi. Sahibi Evren keyifsiz olduğu zaman onun ayak ucunda yatarken, hasta olduğu zamanlarda ise başına daha yakın bir bölgede yatıyor.
Sahibinden uzak kalınca bir hafta trip atan Minnoş!
Endüstri mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Ceren Meyvacıoğlu’nun birlikte büyüdüğü siyam cinsindeki 14 yıllık kedisi Minnoş, sahibi ne zaman ağlasa yanına oturup onu teselli ediyor. Ceren’in kızdığını anlayınca da ortamı terk ediyor. Eğer suçu büyükse kısa bir süre sonra sahibinin gönlünü almak için sırnaşmaya başlıyor. Minnoş ayrıca evden uzaklaşan aile üyelerine geri döndükleri zaman bir hafta trip atıyor. Minnoş’u dostu olarak gördüğünü söyleyen Ceren Meyvacıoğlu ayrıca önemli bir mesaj veriyor: “Boşuna demiyorlar bir hayvanı karşılıksız sevmeyenler insanları hiç sevemez diye… Hayvanların sorunlarını çözmeye başlayan herkes bir süre sonra kendi sorunlarının da azaldığını anlayacaktır.”
Sahibinin mutlu olduğunu anlayan ve oyun isteyen Duman...
Talia Müge Uluğ’un 2 yıllık maine coon cinsi kedisi Duman, sahibi Talia’nın üzgün olduğunu hemen anlıyor ve yanaklarını okşayarak onu teselli ediyor. “Duman mutlu olduğum zamanları hissediyor ve hemen benimle oyun oynamak istiyor. Bunun dışında onunla çok konuştuğum için o da benimle muhabbet eder gibi sesler çıkarıyor” diyen Talia Müge Uluğ şunları da ekliyor: “Duman ilgimi çekmek için televizyonun önüne geçiyor. En sevdiğim özelliği ise karşılama merasimi. Ben eve girer girmez arka ayakları üzerinde kalkıp başını okşatıyor.”
Sıcağı sevmeyen bir Minik!
Erciyes Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencisi Sena Keleş’in iki yaşındaki kedisi Minik, sarman cinsi kedilerin bütün tipik özelliklerini taşıyor. Eve geldiği ilk günden itibaren aileye ayak uyduran Minik, Sena’ya oranla babasını daha çok seviyor. “Herhangi bir yaramazlık yaparken yakalanınca kızdığımızı anlıyor, bakışlarını değiştirerek kendini affettirmeye çalışıyor” diyen Sena, Minik’in evde yalnız bırakılmaktan hoşlanmadığının, eve döndüklerinde tepkisini onları umursamayarak gösterdiğinin de altını çiziyor.
Kızdığı zaman buzdolabının kapısını açan Kessler!
Smokin motifli zeki kediler olarak bilinen tuxedo cinsinin bir üyesi olan Kessler, henüz beş aylıkken Aşçı Sevinç Canbaz tarafından sahiplenilmiş. Bugün beş yaşında olan Kessler, sahibi sevgilisiyle kavga ettiği zamanlarda onun yanına gelerek teselli ediyor. Evdekilere kızdığı her zaman buzdolabının kapısını açarak ne kadar inatçı olduğunu da göstermekten geri kalmıyor…
Dün sokak kedisi bugün evin kraliçesi: Boncuk…
Kadir Has Üniversitesi Biyoinformatik ve Genetik Bölümü 3. sınıf öğrencisi Gül Zor tarafından sokaktan üç aylıkken kurtarılan Boncuk, konforlu ev hayatına çabuk adapte olmuş. Gül, Boncuk’un ev ortamındaki halini şu şekilde ifade ediyor: “Evin tek bir sahibi var o da Boncuk. Biz onun ev içindeki yardımcıları gibiyiz. Eğer bize kızdıysa yapmasını istemediğimiz şeyleri anlıyor ve inatla yapmaya devam ediyor. Neredeyse her kedi gibi Boncuk da eve mutlu geldiğim zamanları hissediyor ve benimle saklambaç oynamaya başlıyor.”