Karikatür meraklıları Karikatür Evi’nde buluşuyor

Karikatür meraklıları Karikatür Evi’nde buluşuyor

Kadıköy Belediyesi tarafından restore edilen Karikatür Evi, her yaştan karikatür tutkunlarını bir araya getiriyor. Kurumun düzenlediği atölyelerde ders veren karikatüristlerle, Türkiye’de karikatüre olan ilgiyi ve Karikatür Evi’nde ortaya çıkan çalışmaları konuştuk. 

Genç, yaşlı, çocuk fark etmeksizin hemen her yaş grubundan insanın uğrak yeri haline gelen Karikatür Evi; sergiler, söyleşiler, imza günleri, animasyon gösterimleri gibi etkinliklerin yanı sıra atölye çalışmalarıyla da bu alana ilgi duyan kişilerin buluşma noktası. Peki bu atölyelerin içeriğinde neler var?

Bu sorunun yanıtını Karikatür Evi Birim Sorumlusu Meriç Karça’dan alıyoruz: “Çalışmalar altı hafta boyunca devam ediyor. Her hafta birbirinin devamı niteliğinde olabildiği gibi, katılımcıların ortak kararı doğrultusunda her hafta başka bir konu da işlenebiliyor. Özellikle çizgi roman atölyeleri için durum böyle. Dolayısıyla burayı bir okul gibi düşünmemekte fayda var. Her çizer doğal olarak kendi tarzında bir çalışma yürütüyor. Amatör Günü adı verdiğimiz çalışmada ortaya çıkan çizimler, Leman dergisinde ve çoğunlukla iki haftada bir olmak üzere Gazete Kadıköy'deki Amatör Köşe'de yayımlanıyor. Bu da özellikle atölye katılımcılarımız için önemli bir motivasyon desteği sağlıyor.”

Akdağ Saydut’un kaleminden Ayşen Gruda karikatürü.
Akdağ Saydut’un kaleminden Ayşen Gruda karikatürü.
Atölye eğitmenlerinden tecrübeli karikatürist Akdağ Saydut ise eğitimlerdeki esnekliği ve özgürlüğü şöyle örneklendiriyor: “Diğer arkadaşlarımı bilmiyorum ama ben ders işlerken öncelikle öğrencilere karikatürle ilgili ne bildiklerini, neye güldüklerini ve neye kızdıklarını soruyorum. Sonra onlara evrensel karikatür tanımını anlatıyorum. Daha sonrasında el becerilerinin ne kadar yatkın olduğunu görmek için tahtaya çizdiğim resme bakarak çizmelerini istiyorum. Böylece çizerken nerede eksiklerinin olduğunu görüp düzelttiriyorum. Önemli olan çocuğun çizme isteğini kırmadan başarısını teşvik etmek.” 
Akdağ Saydut’un çizdiği karikatürlerden bir örnek.
Akdağ Saydut’un çizdiği karikatürlerden bir örnek.

Saydut, “Çocuklar daha çok kendi yaşam alanlarıyla ilgili şeyleri (sokak hayvanları, evdeki ilişkiler, insan ilişkileri vb) çiziyorlar. Etraflarındaki insanlara ilgileri var. Ama bazen 11-14 yaşındaki çocuklar sanırım evde ailelerinin konuşmalarından duymuş olacaklar, gündemle ve siyasetle ilgili konuları da çizebiliyorlar” diyerek çocukların seçtikleri konularla ilgili bilgi veriyor.

“Karikatüristlerin boş vakitleri olmalı”

Türkiye’de karikatüre olan ilgi, çoğu basılı yayın mecrası kapatılsa bile sosyal medya kanalları yoluyla sürdürülmeye devam ediyor. Karikatür Evi’nin eğitmeni ve Leman Dergisi’nin karikatüristlerinden Erhan Candan konuyla ilgili, “Türkiye’de karikatüre olan ilgi hiç bitmez çünkü karikatür, en derinlikli anlatım biçimidir. Ancak basılı yayınlarla ilgili ciddi bir sorun var, genel olarak basılı yayınlara ilgi azalıyor. Bunun yanı sıra bir diğer sıkıntı da karikatüristlerin yaptıkları işlerin kalitesiyle alakalı. Nitelikli iş çıkartabilmeleri için boş vakitlerinin olması gerekiyor ancak maalesef geçimlerini sağlamak için başka işlere yönelince çoğu karikatüristin yaptığı işin kalitesi düşüyor” diyor. 

Karikatürist Akdağ Saydut, Türkiye’de karikatür sanatının son 20 yıldır hak ettiği yerde olmadığını belirtti.
Karikatürist Akdağ Saydut, Türkiye’de karikatür sanatının son 20 yıldır hak ettiği yerde olmadığını belirtti.
Saydut ise “Son 20 yıldır hak ettiğimiz yerde değiliz ama toplumun genelinde ilgi var. Şimdi internette de yayımlandığı için sayıyı vermek zor ama sosyal medyada da, internetten yayınlanan dergilerde de ilgi büyük” diyerek karikatür sanatının teknolojik gelişmelerle birlikte nasıl yön değiştirdiğini anlatıyor.
Karikatür Evi, Türkiye’de karikatür sanatına yaptığı katkıyla önem arz etmeye devam ediyor.
Karikatür Evi, Türkiye’de karikatür sanatına yaptığı katkıyla önem arz etmeye devam ediyor.

“İlgi var ama istihdam kısıtlı”

Karikatür Evi, içerisinde bulundurduğu kataloglar ve albümler sayesinde Türkiye’de karikatüre yaptığı katkıyla önem taşıyor. Saydut, “Karikatür Evi’ne olan ilgi giderek artıyor. Rakamları tam bilmesem de yaklaşık olarak üç yılda 4 bine yakın öğrenci gelip geçti buradan” diye belirtiyor.

Her ne kadar karikatüre olan ilgi Türkiye’de yüksek olsa da istihdam alanları kısıtlı olduğu için bu alanı tercih etmek zorlaşabiliyor. Candan “Karikatür Evi’ne olan ilgi oldukça yüksek. Sürekli devam eden öğrenciler de var. Ailelerin de ilgisi fazla ama sorunumuz ilgiyi artırmak değil aslında. Sorunumuz orada yetişen çocuklara bir mecra bulabilmek. Çünkü ilgi çok fazla var ama onların istihdam edilebileceği dergiler kısıtlı sayıda” diyerek karikatüristlerin yaşadığı sorunlar hakkında bilgi veriyor.