Trafikte hayat kurtaran teknoloji

Trafikte hayat kurtaran teknoloji

Teknoloji durmaksızın gelişirken hayatımızı da kolaylaştırmaya devam ediyor. Yapay zeka destekli kameralar, bu noktada kelimenin tam anlamıyla hayat kurtarıyor. Avustralya’da piyasaya sürülen yapay zeka destekli kameralarla trafik kazalarının önlenmesi amaçlanıyor. Peki bu sistem nasıl işliyor? Diğer ülkeler de bu teknolojiye benzer yeniliklerden yararlanıyor mu? 

Hayatın her anında bize eşlik eden teknoloji, günümüzde onsuz bir yaşamı neredeyse imkansız kılıyor. Artık yıllar içinde değil günler içerisinde değişen gelişmeler, teknolojinin hızını da ortaya koyuyor. Özellikle her an elimizde olan telefonlar, sağladığı kolaylıkların yanında, bazı durumlarda hayatı riske de atabiliyor. Özellikle araç kullanırken. Bunun önüne geçmek için New South Wales (NSW) Transport, cep telefonlarını araç sürerken kullanan sürücüleri tespit edebilen yapay zeka (AI) kameralarını 1 Aralık 2019 tarihinde, Avustralya’da piyasaya sürdü. 

Yapay zekalı kameralara telefon kullanırken yakalanan sürücüler üç uyarı sonrası para cezasına çarptırılıyorlar.
Yapay zekalı kameralara telefon kullanırken yakalanan sürücüler üç uyarı sonrası para cezasına çarptırılıyorlar.

Yapay zekanın gözü

Bölgede belli başlı noktalarda konumlandırılan AI kameralarının deneme aşamasında bile birçok sürücüyü rahatlıkla tespit edebildiği belirtiliyor. Şirket, 2019'un ilk yarısında yapılan denemeler sonucunda, araç içerisinde cep telefonunu kullanan 100 bin sürücüyü başarıyla tespit ettiğini söylüyor. İlk üç aylık kullanım sırasında telefon kullanırken yakalanan sürücüler, öncelikle bir uyarı mektubu alıyorlar. Uyarı mektubu sonrası aynı hatayı yaptıklarında ise para cezasına çarptırılabiliyorlar.  

Gelişen kamera sistemiyle beraber trafikte can kayıplarının büyük oranda azalacağı öngörülüyor.
Gelişen kamera sistemiyle beraber trafikte can kayıplarının büyük oranda azalacağı öngörülüyor.

Sürücüyü fark eden kamera sistemi

NSW Transport'a göre bu ağın 2023 yılına kadar AI (Yapay Zeka) ile donatılmış 45 kameraya çıkması hedefleniyor. Dünyada bir ilk olduğuna inandıklarını dile getiren NSW Transport yetkilileri ayrıca kameraların, "Her türlü hava koşulunda" araçların ön kabin alanının fotoğrafını çekmek için yüksek çözünürlüklü olduğunu da belirtiyorlar. Buna bağlı olarak kolaylıkla bulunan araç içi telefon kullananlar için cezalar oldukça caydırıcı. Üç aylık uyarı döneminin ardından, kameralar tarafından yakalanan sürücülere ceza puanı ve okul bölgesinde 180 £ para cezası veriliyor. Sistemin genişleyip çoğalmasıyla birlikte cep telefonuna bağlı gerçekleşen kazaların da önüne geçilmesi bekleniyor.

Avustralya yetkilileri yeni uygulamanın sonuçlarının olumlu olacağından da son derece emin. Bu konuda açıklamalarda bulunan hükümet yetkilisi Bernard Carlton, “bağımsız kaynaklar tarafından yapılan örnekleme sonucu yapay zekâ sistemi, beş yıllık süre zarfında 100 kadar ölümcül ve ciddi kazanın önlenebileceğini gösterdi” ifadesinde bulunuyor. NSW’de 2019 yılında, trafikte 329 kişi, 2018 yılında 354 kişi hayatını kaybetmiş. Bu sistem ile yollardaki can kayıplarının yüzde 30 azalması öngörülüyor.

Yeni hayata geçirilen uygulamanın belli sıkıntılara yol açacağını da düşünenlerin sayısı da az değil. İlk akla gelen özel hayatın ihlali kaygısından ziyade, ceza alan sürücülerin hata yapıldığı gerekçesiyle mahkemeye başvurmak isteyecekleri ve bunun da yargı sistemi üzerindeki yükü artırabileceği ifade ediliyor.

Türkiye’de gerçekleşen trafik kazaları büyük oranda, sürüş esnasında telefonla ilgilenmekten kaynaklanıyor.
Türkiye’de gerçekleşen trafik kazaları büyük oranda, sürüş esnasında telefonla ilgilenmekten kaynaklanıyor.

Benzer sistemler

Araç kullanırken telefonlar yüzünden yaşanan kazaları önlemek için benzer bir sistem kuran bir diğer ülke ise İngiltere. İngiltere'de Thames Valley ve Hampshire polisi, 2019 yılında, taşıtlardan gelen cep telefonu sinyallerini tespit edebilen bir sistem başlattı. Fakat sürücünün mü yoksa yolcunun mu telefon kullandığını ayırt edemediği için bir ceza aracı olarak kullanılamıyor. Fakat bu sinyal sistemi üzerinde çalışmalar devam ediyor.

Bu ve benzeri sistemlerin kullanılıp geliştirilmesi konusu oldukça hassas. Trafikte telefonla ilgilenme oranın en yüksek olduğu ülkelerden biri de Türkiye. Ülkemizde, bir yılda gerçekleşen ortalama 569 bin 421 trafik kazasının yol açtığı yaklaşık 4 bin ölüm ve 124 bin 988 yaralanmanın sebeplerinden biri araç sürerken telefonla ilgilenmek. Bu kazaları önlemek için teknolojinin yerinde kullanımını destekleyici eğitimlerin sürücü kurslarında da verilmesi gerekiyor.