İspanya’nın dev doğal parkı: Pireneler

İspanya’nın dev doğal parkı: Pireneler

İspanya’nın Fransa sınırındaki Pirene Dağları, Alp Dağları’nın bir uzantısı. Pireneler’in, Alpler’in gölgesinde kaldığı düşünülse de bakir doğası, doğa sporlarına uygun alanları ve geçit vermez dağları ile Avrupa’nın en önemli doğal parklarından biri konumunda. Her yıl binlerce dağcı, Pireneler’in 3404 metre yüksekliğindeki en yüksek dağı Pico de Aneto’ya tırmanmak için bölgeye akın ediyor.

Alp Dağları’ndan sonra Avrupa’nın en önemli doğa sporları merkezlerinden Pireneler, macera severlerin her türlü aktiviteyi yapabilecekleri bir doğal alan. İspanya’nın Fransa sınırındaki Huesca Bölgesi’nde bulunan, 430 kilometre uzunluğundaki dağ sırası olan Pireneler, aynı zamanda iki ülke arasında bir sınır niteliğinde. Sınır boyunca uzanan dağlık bölgede her türlü doğa sporları aktivitesini yapmak mümkün. Göllerde kano sporu, nehirlerde rafting, trekking, dağ bisikleti, dağcılık ve kayak en çok ilgi gören doğa sporları.

Doğaseverlerin kasabası Benasque

Benasque Kasabası, Pireneler’in merkezinde bulunan bir yerleşim bölgesi.|Fotoğraf: Cenk Ertekin
Benasque Kasabası, Pireneler’in merkezinde bulunan bir yerleşim bölgesi.|Fotoğraf: Cenk Ertekin

Her sene, Pireneler’in en yüksek dağı Pico De Aneto’ya tırmanmak için yüzlerce dağcı bölgeye akın ediyor. Bu kitlenin toplandığı, Pico de Aneto dağının eteğinde bulunan Benasque Kasabası, Pireneler’in merkezinde bulunan bir yerleşim bölgesi.

Benasque Kasabası’na ulaşmak son derece kolay. Barcelona otobüs terminalinden günde iki kez kalkan araçlar sizi altı saatlik keyifli bir kara yolculuğu ile bu güzel kasabaya ulaştırıyor.

Benasque, sadece doğa sporcuları ve maceraseverler için kurulmuş bir kasaba. Kasabada her türlü sosyal imkan mevcut. Dağ Kasabası olması nedeniyle en çok dağcılık malzemesi satan mağazalara rastlıyorsunuz. Bu sınır bölgesinde dünyada bulunan en tanınmış markaların en özel ürünlerini ve dağcılık malzemelerinin en kaliteli olanlarını bulabiliyorsunuz. Ayrıca fiyatlar da oldukça uygun.

Nasıl gidilir?

Pico De Aneto’ya en yakın yerleşim bölgesi olan Benasque Kasabası’na her gün otobüsler var.|Fotoğraf: Cenk Ertekin
Pico De Aneto’ya en yakın yerleşim bölgesi olan Benasque Kasabası’na her gün otobüsler var.|Fotoğraf: Cenk Ertekin

Pirenelerin en yüksek dağı Pico De Aneto’ya, İspanya Barcelona ya da Fransa Tolousse’tan ulaşılabiliyor. Barselona havaalanından otobüsle Sants Estacio Garı’na ulaşmak gerekiyor. Sants Estacio büyük tren garının hemen yanında ise bir otobüs terminali bulunuyor. Pico De Aneto’ya en yakın yerleşim bölgesi olan Benasque Kasabası’na her gün sabah ve öğlen saatlerindeki otobüsler buradan kalkıyor.

Barselona’dan kalkan otobüs önce Barbastro Kasabası’na oradan da Benasque Kasabası’na toplam 6 saatte ulaşıyor.

Konaklama oldukça hesaplı

Benasque’deki yiyecekler Türk damak zevkine oldukça uygun.|Fotoğraf: Cenk Ertekin
Benasque’deki yiyecekler Türk damak zevkine oldukça uygun.|Fotoğraf: Cenk Ertekin

Oteller ise son derece temiz ve hesaplı. Dağ manzaralı otellerde bir gecelik 30-50 euro arasında kalınabiliyor. Benasque’deki yiyecekler Türk damak zevkine oldukça uygun. Ancak bölgenin yerel yemeklerini tatmaya can atanlar hayal kırıklığına uğrayabilir. Çünkü restoranlarda ızgara et, tavuk ve balık çeşitleri dışında pek seçenek bulunmuyor. Bir ana yemek tabağı oldukça doyurucu. Yani ana yemek dışında bir şey sipariş ederseniz, ikinci siparişi bitirememe olasılığınız yüksek.

Yabancı dil bilmeyenler diyarı

Bu bölgede hemen hemen hiç kimse İngilizce bilmiyor.|Fotoğraf: Cenk Ertekin
Bu bölgede hemen hemen hiç kimse İngilizce bilmiyor.|Fotoğraf: Cenk Ertekin

İspanya’nın bu bölgesinde özellikle de Benasque’de en çok dikkat edilmesi gereken konu, yabancı dil sorunu. Hemen hemen hiç kimse İngilizce bilmiyor. İnsanlar çok nazik ancak dil sorunu yüzünden restoranlardaki garsonlarla bile anlaşamıyorsunuz. İspanyolca veya Katalanca bilmiyorsanız, bu kasabada bir çay siparişi vermek bile çok zor. Restoranlardaki menüler dahi İngilizce hazırlanmamış. Bu yüzden bölgeye giderken birkaç İspanyolca kelime öğrenmek şart. Tabii bazı bloglarda bu ingilizce sorununun bilmemekten değil, bilip de konuşmamaktan kaynaklı olduğu da belirtiliyor.

Renclusa Dağ Evi’ne yolculuk

Patika bir yoldan 40 dakikalık hafif bir yürüyüşle 2140 metredeki dağ evine ulaşmanız mümkün.|Fotoğraf: Cenk Ertekin
Patika bir yoldan 40 dakikalık hafif bir yürüyüşle 2140 metredeki dağ evine ulaşmanız mümkün.|Fotoğraf: Cenk Ertekin

Benasque, Pico de Aneto’ya tırmanmak isteyenlerin üs olarak kullandığı bir kasaba. Öncelikle, karayoluyla gidebileceğiniz son nokta olan Besurta Bölgesi’ne ulaşmak gerekiyor. Benasque’den belirli aralıklarla kalkan otobüsler sizi yaklaşık bir saatte Besurta’ya götürüyor. Otobüse sadece 7 euro ödüyorsunuz.

Besurta Bölgesi’ndeki ahşaptan yapılmış olan büfe, otobüslerin son durak noktası. Burada gerekli hazırlıkları yapıp Aneto tırmanışı için kamp olarak kullanılan Renclusa Dağ Evi’ne hareket ediliyor. Patika bir yoldan 40 dakikalık hafif bir yürüyüşle 2140 metredeki dağ evine ulaşmanız mümkün. Aneto Dağı’na tırmanma derdi olmayanlar için bu yürüyüş oldukça sağlıklı ve seyir zevki yüksek. Dağ evine çıkış, dağ evi ve çevresinde bir şeyler yiyip dinlenmek ve tekrar aşağı inmek güzel, günübirlik bir yürüyüş etkinliği.

Renclusa Dağ Evi, içinde 100 yatağın ve her türlü yiyeceğin bulunduğu tam konforlu bir mekan. Renclusa’da sabah öğle ve akşam yemeklerini son derece uygun fiyatlara yiyebiliyorsunuz. Öğünler oldukça doyurucu. Salata, fasulye ve oldukça lezzetli et yemekleri sizi hem doyuruyor hem de ertesi günkü zorlu tırmanış için enerji depolamanızı sağlıyor. Bu tip dağ evleri, doğa sporcularını yemek ve barınakla ilgili rutin sorunlardan bertaraf ediyor ve tırmanışa, yürüyüşe veya diğer doğa sporu etkinliklerine daha fazla odaklanmanızı sağlıyor.

2000 metrede trekking

Vakit geçirmenin en keyifli yollarından biri de trekking.|Fotoğraf: Cenk Ertekin
Vakit geçirmenin en keyifli yollarından biri de trekking.|Fotoğraf: Cenk Ertekin

Eğer Renclusa’ya erken ulaştıysanız vakit geçirmenin en iyi yolu, küçük trekking turları düzenlemek. İlk olarak, dağ evinin hemen karşısındaki kaya içine oyulmuş küçük ibadethane mutlaka ziyaret edilmeli.

Dağ evinin hemen yanından geçen buzul deresini takip ederek 100 metre kadar yükseldiğinizde, 2250 metre yüksekliğindeki küçük ve harika bir dağ gölü ile karşılaşıyorsunuz. Göl, ünlü Maladeta Dağı’nın hemen eteğinde bulunuyor. Göl manzarası ve çevrenin doğal güzelliği o kadar etkileyici ki oradan tekrar dağ evine inmek istemiyorsunuz.

Dağ evinde geceyi geçirmek biraz sıkıntılı. Renclusa Dağ evindeki odalar oldukça kalabalık. Akşam yemeğinden sonra dağcılar, 14 kişilik odalarda geceyi geçirmek zorunda. Tabii bir kişinin horlaması bile tüm geceyi uykusuz geçirmenize yol açabiliyor. Eğer uykunuz hafifse, geceyi uykusuz geçirebilirsiniz.

SIRA TIRMANIŞ ANILARINDA...

Tırmanış başlıyor...

Tırmanış çantasında, kazma, krampon, kask ve en az 1.5 litre su bulunması şart.|Fotoğraf: Cenk Ertekin
Tırmanış çantasında, kazma, krampon, kask ve en az 1.5 litre su bulunması şart.|Fotoğraf: Cenk Ertekin

Gece yarısı saat 3’te uyanıyor ve yapılan kahvaltıdan sonra tırmanış hazırlıklarına başlıyoruz. 22 Katalan, iki Fransız ve bir Türk toplam 25 dağcıdan oluşan bir ekibimiz var. Tırmanış çantasında, kazma, krampon, kask ve en az 1.5 litre su bulunması şart. Bazı dağcılar kask ve kazmaya ihtiyaç duymuyor. Kazma yerine batonlarla tırmanmayı tercih ediyor.

İlk 150 metre kolay bir patika yürüyüşü. Renclusa Dağı’nın sırtına ulaştığımızda dar bir boğazdan 100 metrelik bir iniş yapıyoruz. Dar boğazdan buzula kadar olan yol son derece dolambaçlı. Bunun nedeni, her yere konulan rota işaretleri. Tırmanan her dağcının ayrı bir yere koyduğu işaretlerden dolayı doğru rotanın neresi olduğunu anlayamıyoruz ve çoğu kez yanlış rotalara sapıyoruz.

Aneto Buzulu’nun başlangıcına geldiğimizde çantamızdan kramponlarımızı çıkarıyoruz. Sert buzulda ilerlemenin başka bir yolu yok. Kendini iyice gösteren Aneto Zirvesi’ne sadece 350 metre mesafemiz var. Buzul geçişi sırasında gerek sert buz gerek buzul çatlakları nedeniyle bazı dağcılar iple birbirine bağlanıyor. Tek başıma tırmandığım için benim böyle bir şansım yok.

Zirvede kutlama

Zirvede herkes birbirini tebrik ediyor ve fotoğraf çektiriyor. |Fotoğraf: Cenk Ertekin
Zirvede herkes birbirini tebrik ediyor ve fotoğraf çektiriyor. |Fotoğraf: Cenk Ertekin

Buzul geçişini tamamlayıp Aneto’nun ana kütlesine geldiğimizde zirveye sadece 150 metremiz kalıyor. Birkaç kolay kaya geçişi’nin ardından mutlu sona yani Pirenelerin en yüksek noktasına ulaşıyorum. Zirve 3404 metre yükseklikte. 25 kişi başladığımız tırmanışı 21 kişi başarıyla tamamlıyoruz. Dört kişi çeşitli sebeplerle geri dönmek zorunda kalıyor. Zirvede herkes birbirine tebrik ediyor ve fotoğraf çektiriyor. Horultusuyla beni bütün gece uyutmayan Katalan dağcı, zirvede bana şampanya ikram ederek bir kez daha özür diliyor. Son derece keyifli şekilde zirveden ayrılıyor ve inişe geçiyoruz. İniş yine yanlış rotalara saptığımız için uzuyor. Altı saatte çıktığımız rotayı yedi saatte iniyoruz.

Renclusa dağ evine ulaştığımızda hepimiz çok yorgun ama çok da mutluyuz.

Genellikle zirve tırmanışından dönen dağcılar, geceyi dağ evinde geçirmeyi ve dinlenmeyi tercih ediyorlar. Ancak kasabaya ulaşım oldukça kolay olduğu için kısa bir inişle Besurta’ya ulaşıp, aynı gün içerisinde Benasque Kasabası’nda olmak da mümkün.