İspanya’nın bakir güzelliği: Asturias

İspanya’nın bakir güzelliği: Asturias

İspanya’nın kuzeyinde yer alan, doğasıyla büyüleyen, Madrid ve Barselona kadar ünlü olmayan bakir Asturias’a gidiyoruz. Biskay Körfezi’nin güneyindeki Cantabria Denizi’ne kıyısı olan Asturias; sakinliğiyle etkileyen bir özerk bölge. 

Asturias’ın doğal güzelliklerinden sadece biri, Ubiñas-La Mesa Doğa Parkı.
Asturias’ın doğal güzelliklerinden sadece biri, Ubiñas-La Mesa Doğa Parkı.

Geniş bir biyosfer rezervi ağı

Asturias’ın en önemli özelliğiyle, nefes kesen doğasıyla başlıyoruz. Mavi ve yeşilin göz alıcı şekilde birleştiği Asturias’ta; koruma altında olan uzun sahiller, mağaralar, nehirler ve göller yer alıyor. Biyosfer rezervi ağıyla ünlü olan bu bölge; Picos de Europa Milli Parkı, Somiedo Doğa Koruma Alanı, Redes Doğa Koruma Alanı, Fuentes del Narcea, Degaña ve Ibias Doğa Koruma Alanı, Río Eo, Oscos ve Terras de Burón Biyosfer Koruma Alanı, Ubiñas-La Mesa Doğa Koruma Alanı ve Ponga Doğa Koruma Alanı’na sahip. 1918'den beri korunan, Covadonga buzul göllerinin, sıradağ Picos de Europa’nın ve Cantabrian Dağları'nın bulunduğu Picos de Europa Milli Parkı, yaban hayatın izlenebildiği bir yer. Kuşların göçünün, sakallı akbabaların ve ayıların görülebildiği, bisiklet sürmek için harika yollara sahip mili parkta, bitki toplama gezileri de düzenleniyor. 

Asturias bölgesinin başkenti Oviedo.
Asturias bölgesinin başkenti Oviedo.

Birçok gölün bulunduğu Somiedo Tabiat Parkı, boz ayı, orman tavuğu, kurt ve geyiklere ev sahipliği yapan Redes Tabiat Parkı; meşe, kestane, huş, akçaağaç, söğüt ve dişbudak ağaçlarıyla kaplı Oscos; ayı, altın kartal, Mısır akbabası ve kızıl akbabanın izlenebildiği Ubiñas-La Mesa Doğa Koruma Alanı, Asturias’ta ziyaret edilebilecek diğer doğal alanlar. Ayrıca Andina, Ardin, Avin, Cueves, Deboyo, Huerta mağaraları turistlerin; Naranjo de Bulnes, yerel adıyla Picu Urriellu Dağı ise 2519 metre yüksekliğiyle dağcıların gözdesi. 

Tarih, sanat ve kültürle dolu şehirler

Asturias bölgesinin görülmesi gereken şehirleri Oviedo (Uviéu), Gijón (Xixón) ve Avilés. Misafirperver bir başkent olan Oviedo; Kilise Müzesi, Asturias Güzel Sanatlar Müzesi, Asturias Arkeoloji Müzesi gibi tarihi ve kültürel yerleriyle turistleri ağırlıyor.

Balıkçılık ve sanayinin geliştiği şehir Gijón’da ziyaret edilmesi gereken yerler arasında ise San Lorenzo ve Poniente Plajı, Atlantik Botanik Bahçesi, Bioparc Akvaryumu, Asturias Halkı Müzesi; 18’inci yüzyıldan kalma, önemli sanat sergilerinin düzenlendiği Collegiate Kilisesi ve Revillagigedo Sarayı bulunuyor. Avilés ise denizcilik, sanat ve tarih kokan bir diğer şehir. Orta Çağ'dan günümüze gelen Old Town; müzik, sinema, tiyatro, dans gösterilerine ve sergilere ev sahipliği yapan Niemeyer Merkezi, eski gıda pazarının bulunduğu Calle de la Cámara, Avilés Kent Tarihi Müzesi ve Cantabria Denizi’ne akan Alvares Nehri, şehrin en önemli cazibe noktaları.

Asturias bölgesinde üretilen elma şarabı, sidra.
Asturias bölgesinde üretilen elma şarabı, sidra.

Ülkenin en zengin ve lezzetli mutfağının Asturias bölgesinde bulunduğu söyleniyor. Üstelik makul fiyatlı olmasıyla da övülüyor. Bir Akdeniz ülkesinden beklenildiği gibi, Asturias’ta deniz ürünleri bolca bulunuyor. Asturias’ta döneme göre uskumru, sardalya, mürekkep balığı, yengeç, ahtapot, kalamar, salyangoz, ton balığı, palamut, kaya kefal, kalkan, dülger, orfoz, maymunbalığı, kırmızı akrep, yılan balığı, çipura ve hamsi tüketiliyor. Asturiaslıların en sevdiği ikili ise salyangoz ve elma şarabı. Evet burası bir elma şarabı cenneti. Dünyadaki elma çeşitlerinin hemen hemen yarısının yetiştiği Asturias, elma şarabının en çok üretildiği yer. Ekim veya kasım aylarındaki hasat zamanında bir elma şarabı üretimevini gezmek, bölgede yapılacak en zevkli aktivitelerden biri.

Asturias’ın doğusunda leziz peynirler üretilirken ziyaret edip alışveriş yapılabilecek birçok peynir fabrikası da bulunuyor. Bir tatlısever olan Asturias’ın her şehrinde farklı bir tatlı popüler. Mesela Gijón badem ezmesi ve portakallı trüflü tatlılar, Oviedo şeker şurubu ve limon suyuyla kaplı bademli kek carbayones ile çikolata ve bademden yapılan moscovitas, Avilés ise Paskalya çörekleriyle ünlü. Yöresel bir yemekle Asturias’ın gastronomi dünyasından bahsetmeye devam edelim; Asturias’ın iri fasulyeleri, domuz eti chorizo ve kan sosisi türü siyah puding ile yapılan Fabada. Ayrıca bölgede sığır, domuz eti ve bu etlerle yapılan yemek tüketimi de oldukça fazla.

Kaynaklar:

https://www.turismoasturias.es/

https://en.asturias.com/