Her yaştan insan için alternatif terapi yöntemleri

Her yaştan insan için alternatif terapi yöntemleri

Alternatif tedavi yöntemleri Türkiye’de de gittikçe yaygınlaşıyor. Atla terapi, yunusla terapi ve sanat terapisi bu yöntemlerden birkaçı… Down sendromlu, otizmli, zihin ya da bedensel engelli çocuklar için, yaşlılar ve depresyonda olanlar için de özel terapiler var. 

Engelli çocukların, depresyon hastalarının veya yaşlıların iç dünyalarını daha iyi biçimde dışarı yansıtabilmelerini amaçlayan özel terapiler, bu kişilerin gelişimleri için de oldukça faydalı. Örneğin atla terapi, yunus terapisi ve dışavurumcu sanat terapisi, meditasyon ve refleksoloji gibi tedaviler sayesinde pek çok kişinin fiziksel ve ruhsal sağlığında iyileşmeler gözlenebiliyor.

Hipoterapi nedir?

At binmek hem tüm kasları çalıştırır hem de koordinasyonu geliştirir.
At binmek hem tüm kasları çalıştırır hem de koordinasyonu geliştirir.

Hipoterapi, at binerek yapılan egzersizler sayesinde bedeni ve kasları çalıştırmayı hedefleyen başarılı bir terapi türüdür. At binerek kişinin tüm büyük kas grupları çalıştırılır. Refleks ile atın sırtında olan binici atla birlikte hareket eder ve düşmemek için içgüdüsel bir biçimde denge sağlar. At binerken yalnızca sağlıklı olan kaslar çalışmaz. Bunun yanı sıra hasar almış kaslar da çalışır. Örneğin at binen çocuk fiziksel olarak iyileşirken aynı zamanda eğlenir. Hayvanlarla iletişim kurmayı öğrenen küçük bireylerin duygusal gelişimi desteklenir ve ruhsal olarak iyileşme de sağlanır. Hipoterapi faydaları arasında çevikliğin artması, kasların güçlü hale gelmesi ve kas gelişimi ile hareketlerdeki koordinasyonun artışı bulunuyor.

Hipoterapi tedavisi nasıl yapılır?

Bir at bir dakika içerisinde ortalama 100 titreşimsel sinyali biniciye aktarabilme özelliğine sahiptir. Bu yüzden refleks düzeyinde binicinin tüm kas grupları çalıştırılabiliyor. Ayrıca çocukların motor becerileri de geliştiriliyor.

Binicinin iç organlarını uyaran çeşitli kas refleksleri at binme sayesinde aktif olduğu için hipoterapi bugün dünyada oldukça etkili bir tedavi yöntemi olarak kabul ediliyor. Atla tedavi yöntemi çocukların psikolojisi üzerinde de olumlu etki gösteriyor. Çocukların oyun olarak algıladığı hipoterapinin herhangi bir yan etkisi yok. Gerçek dünyaya uyum sağlama yeteneğini geliştiren ve ruhsal bozuklukları tedavi eden hipoterapi, çocukların özgüvenlerini geliştirmek için de iyi bir araç.

Hipoterapi hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır?

Hipoterapi hastalıkların tedavisi kadar çocukların sosyalleşmesi için de kullanılıyor.
Hipoterapi hastalıkların tedavisi kadar çocukların sosyalleşmesi için de kullanılıyor.

Serebral palsi gibi kas ve iskelet sistemi hastalıkları, radikülit, osteochondrosis, skolyoz, down sendromu, konsantrasyon eksikliği, hiperaktivite, omurga hastalıkları, enfarktüs, multipl skleroz ve obezite gibi hastalıkların tedavisi için kullanılan hipoterapi, ayrıca ameliyat sonrası terapi olarak ve çocukların sosyalleşmesini sağlamak amacıyla da kullanılıyor.

Hipoterapi merkezleri

● Yağmur Çocuklar Özel Eğitim Merkezi

Adres: Halaskargazi Cad. Küçükbahçe Sk. Samanyolu İş Merkezi No:3-7 Kat:5 Şişli Merkez/İstanbul Tel: (0212) 219 54 54

● TİGEM Hipoterapi Merkezi

Adres: Cumhurbaşkanlığı Külliyesi karşısı, Beştepe Mahallesi, Alparslan Türkeş Caddesi No:12 Beştepe, Yenimahalle/Ankara Tel: (0312) 212 02 56

Yunus terapisi nedir?

Yunus terapisi, çocukların tıbbi ve psikolojik rehabilitasyonunu sağlar.
Yunus terapisi, çocukların tıbbi ve psikolojik rehabilitasyonunu sağlar.

Yunus terapisi, yunuslarla birlikte oyun ve yüzme terapisidir. Çocuklar, yalnız olarak ya da ailesiyle birlikte tedaviye katılabilir. Psikoterapi amacıyla yapılan yunus terapisi, çocukların tıbbi ve psikolojik rehabilitasyonunu sağlar; yunuslarla birebir iletişim kuran çocukların kendilerini ifade etmesine olanak tanır. 1980’li yıllarda Amerika’da David E. Nathanson tarafından keşfedilen bu yöntem, down sendromlu çocukların davranışlarında oldukça olumlu etkiler gözlemlendiği için bugün tüm dünyada kullanılıyor. Yunusların güçlü sonar sistemleri insanların ruhsal ve fiziksel bozukluklarını hissetmesini sağlıyor. Yüksek titreşimli sesler çıkaran yunuslar bu titreşimler aracılığıyla insanlarla iletişime geçiyor.

Yunus terapi hangi yönlerden i̇yileşme sağlar?

Yüksek titreşimli seslerin vücutta yarattığı rezonans, sinir ve kas sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar. Yunus terapisi alan çocuklar ilk kez konuşmak, ilk kez göz teması kurmak, ilk kez gülmek ve cümle kurmak gibi eylemleri gerçekleştiriyor. Yunuslarla terapi, çocukların kişisel gelişimini destekliyor ve öğrenme becerilerini geliştiriyor.

Yunus terapisi merkezleri

● Dolphinarium

Adres: Silahtarağa Cad. No:2/4 Eyüp /İstanbul Tel: (0212) 581 78 78

● Antalya Ruhbilim Okulu

Adres: Deniz Mahallesi Konyaaltı Caddesi. 132. Sokak No:6 , 07050 Antalya. Tel: (0530) 822 20 57

Sanat terapisi nedir?

Sanat, çocuklar için bir iletişim aracı görevi görür.
Sanat, çocuklar için bir iletişim aracı görevi görür.

Sanat terapisi, kişilerin duygularını sanat yolu ile dışa vurmasına yardımcı olur. Müzik terapi, drama terapi, bibliyoterapi, kum terapisi, oyun terapisi, hareket terapisi ve şiir terapisi gibi tüm uygulamalar sanat terapisi kavramının içinde yer alır. Sanat öncelikle çocukların sorunlarının farkında varılmasına ve sorunun dışavurumunun gerçekleştirilmesine yardım eder. Sanat aslında bir araç olarak kullanılır. Hayal gücüne dayalı olan bu tedavi yöntemi sayesinde çocuklar rahatça duygularını dile getirdiği için rahatlama ve iyileşme gösterir. Terapi esnasında çocuklar özgür bir şekilde ve istedikleri gibi duygularını ifade eder. Sözlerle ifade edilmeyen duygu ve düşünceleri drama, müzik ve resim gibi sanat dalları ile dışa vuran çocuklar grup terapisine ya da kişisel terapiye katılabilir. Otizm, down sendromu, panik atak, nevroz, anksiyete bozukluğu ve çeşitli ruhsal hastalıkların tedavisinde kullanılan sanatla terapisi oldukça etkili bir yöntemdir.

Sanat terapisi merkezleri

● Davranış Bilimleri Enstitüsü

Adres: Büyükdere Cad. Haberler Sk. No:2 Kat:2-3 Esentepe-Şişli, 34394 İstanbul.

Tel: (0212) 233 01 10

● Safir Eğitim ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi

Adres: Merkez Mahallesi Ayazmadere Caddesi No:37 K:9 Papirus Plaza Kağıthane/İstanbul Tel: (0212) 269 06 97

Depresyon için meditasyonla tedavi

Meditasyon, bilinçaltını temizlemeye ve beyindeki belirli noktaları uyararak bilinç kapasitesini geliştirmeye olanak tanıyor.
Meditasyon, bilinçaltını temizlemeye ve beyindeki belirli noktaları uyararak bilinç kapasitesini geliştirmeye olanak tanıyor.

Meditasyon, günlük hayatın stresi ve sorunlarıyla başa çıkmak için oldukça etkili bir terapi yöntemidir. Yalnızca depresyon değil; öfke sorunları, stres, fobiler, anksiyete, panik atak ve bağımlılıklar gibi psikolojik sorunların çözümünde önemli rol oynayan meditasyon insanın ruhunu iyileştirmek için kullanılıyor.

Meditasyon tekniğiyle “kundalini” enerjisini açığa çıkararak depresyondan kurtulmak mümkün. Depresyon için meditasyon yaparken en önemli şeyler nefes ve odaklanmak… Nefes, ses titreşimi ve el hareketleri ile desteklenen kundalini meditasyon insan ruhunu keşfetmeyi amaçlıyor. Kundalini meditasyon, bilinçaltını temizlemeye ve beyindeki belirli noktaları uyararak bilinç kapasitesini geliştirmeye olanak tanıyor. Bu meditasyon esnasında kullanılan nefes teknikleri odaklanmaya yarıyor, bu esnada çıkarılan “mantra” adı verilen özel ses titreşimleri ise hücrelerin titreşimini düzenliyor. Mudra olarak ifade edilen el hareketleri ise parmaklardan beyne giden sinir uçlarını uyarıyor. Kundalini meditasyonun en az 40 gün boyunca uygulanması gerekiyor.

Meditasyon merkezleri

● YogaŞala

Adres: Tepecik Yolu Cad. Akgören Sok. No:3 Kat:5 Etiler/İstanbul. Tel: (0212) 351 00 96

● Zuhal Özyurt

Adres: Muradiye Mahallesi, Teşvikiye Ömer Rüştü Paşa Sokak, Çağ Apt. No. 32 D.2 Etiler/İstanbul. Tel: (0531) 712 70 13

Yaşlılar için alternatif tedavi yöntemi: Refleksoloji

Refleksoloji, yaşlıların daha kaliteli bir yaşam sürmesine yardımcı olur.
Refleksoloji, yaşlıların daha kaliteli bir yaşam sürmesine yardımcı olur.

Alternatif tıp çalışmaları günümüzde oldukça yaygın. Tamamlayıcı tedavi yöntemlerinden biri olan refleksoloji, el ve ayaklara özel basınç teknikleriyle gerçekleştirilir. Vücudun bazı bölgelerinde olan enerji sıkışmaları ve blokajlar bu baskı sayesinde çözülür ve beden kendi kendisini iyileştirir. Bu tedavide refleks bölgeleri uyarılır. Böylece ortaya çıkan elektro kimyasal mesajlar hedef alınan organı uyarır ve o organın çalışmasını sağlar.

Yaşlanmayla birlikte vücudun tüm fonksiyonları yavaşlar, bağışıklık sistemi güçsüzleşir, beyin faaliyetlerinde de aksamalar meydana gelir. Akut ya da kronik hastalıklar ortaya çıkar. Yaşlılık döneminde kişiler kaliteli bir biçimde yaşamak için refleksolojiyi kullanabilir. Refleksoloji beynin motor koordinasyonunu arttırır böylece dengesizlikleri ve düşmeyi azaltır. Kanda bulunan şeker ve kolestrol düzeyini dengeler. Kan dolaşımını düzenler ve böbrek fonksiyonlarının doğru çalışmasını sağlar. Kas spazmlarını yok eder. Kalp krizi geçirmiş ya da risk taşıyan kişiler, akut enfeksiyon geçirenler, varisleri olan hastalar bu yönteme uygun değildir.

Refleksoloji merkezleri

● RefleksoTerapi

Adres: İçerenköy Mah. Topçu İbrahim Sok. Tahsin Bey Apt. No: 9 K:5 D: 10 Ataşehir/İstanbul

Tel: (0544) 637 74 60

● Refleks Akademi Merkezi

Adres: Yenişehir Mah. Demokrasi Bulvarı Çınar Sok. No:20 İzmit/Kocaeli. Tel: (0262) 311 00 34