Dünya’nın en ilginç sporları

Dünya’nın en ilginç sporları

Futbol, voleybol, basketbol, yüzme… yıllardır oynanan ve hatta ülkelerin kültürlerini etkileyen spor dalları. Bu sporlara çok aşinayız, evet. Ancak yeryüzünde birbirinden ilginç spor dalların da bulunuyor. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı vesilesiyle sizler için ilginç birkaç spor dalını derledik. 

Sepak Takraw

Ayak voleybolu olarak da bilinen Sepak Takraw, üçer kişilik iki takım tarafından oynanan ve Güneydoğu Asya’dan yayılmış bir spordur. El dışında vücudun bütün kısımları, özellikle ayak, diz, omuz ve kafa kullanılıyor. Futbolla jimnastiğin bir karışımı olan Sepak Takraw, günden güne popülerliği artırıyor.

15’inci yüzyılda oynanmaya başlayan bu oyun, ilk kez 1829 yılında bir spor olarak kabul edilmiş ve resmi adı 1965 yılında Malayca “vuruş” anlamına gelen “sepak” ve Tayca “yumak top” anlamına gelen “takraw”ın birleşimiyle ortaya çıktı.

Oyun servis dairesindeki oyuncunun servisiyle başlıyor. Bu sırada diğer takım oyuncuları kenardaki yarım dairelerde bekliyor. Rakip oyunculardan birinin bir ayağı servis sırasında kendi servis dairesinin içinde olmalıdır ancak diğerleri istedikleri yerde durabilir. Yarım dairedeki oyuncu topu servis kullanacak oyuncuya fırlatır ve servisçi de topu file üstünden rakip sahaya yollar. Voleyboldaki gibi her takım topa en fazla üç kez vurabiliyor ve üç vuruş sonunda top rakip sahaya gönderilmelidir. Karşılaşmalar 15 sayı üzerinden oynanan üç set olarak oynanır. Skor 14-14 olursa fark iki sayıya çıkana kadar set uzuyor.

Limbo Pateni
Limbo Pateni

Limbo pateni

İsmini limbo dansından alan bu spor dalı özellikle Çin ve Hindistan’da ünlü. Limbo pateni, son derece esneklik, denge ve güçle beraber ayak ve kolların 180 derece yana açılarak belirli bir seviyede paten kaymaya deniyor. Oldukça zor ve bir o kadar tehlikeli olan bu sporda sporcuların bedeni neredeyse yere değiyor.

Limbo pateninin en çok yarışma alanlarından biri olan araçlar altından geçme rekoru 45 saniyede 57 arabanın altından patenle geçen “Harika Çocuk” olarak adlandırılan 10 yaşındaki Çinli Wu Xue’ye ait. Limbo pateni branşının diğer popüler bir yarışma türünde Shristi Sharma isimli Hintli kız çocuğu, 17 cm yüksekliğe sahip barların altından patenleri ile 25 metreden fazla giderek bu başarısıyla Guinness Rekorlar Kitabına girmeye hak kazandı.

Chess boxing
Chess boxing

Chess boxing

Adından da anlaşılacağı üzere satranç ve boksun karışımından oluşan bu spor, Fransız çizgi roman yazarı Enki Bilal tarafından yaratıldı ve Hollandalı performans sanatçısı Iepe B.T. Rubingh tarafından ilk kez uyarlandı. Birleşik Krallık, Hindistan, Finlandiya ve Rusya oldukça yaygın olan chess boxing’te rakipler hem kas hem de zekâ gücüyle savaşmak zorunda. Chess boxing etkinlikleri tipik olarak standart boks ringinde, boks ekipmanı ve kuralları kullanılarak yapılıyor. Satranç turu ise ringin içinde ya da dışında oynanıyor. 

Bisiklet futbolu
Bisiklet futbolu

Bisiklet futbolu

Orijinal adı “Cycle Ball” olan bisiklet futbolu, Alman asıllı ABD’li sporcu Nicholas Edward Kaufmann’ın köpeğiyle oynadığı oyunlar sonucunda ortaya çıktı. O günden bugüne giderek daha da popülerleşen bisiklet futbolunda takımlar ikişer kişiden oluşuyor. Top, 2x2’lik ceza sahası içinde golü önleme gibi durumlar haricinde bisikletle kontrol ediliyor. Defans durumlarında ise el kullanılabiliyor. Bu sporda ayrıca kaleci görevinde biri bulunmuyor ama futbola benzer şekilde serbest vuruş, faul ve penaltı gibi kurallar var. Yedi dakikalık ikişer devre oynanan bisiklet futbolunda, normal futboldaki gibi devre arasında takımlar kale değiştiriyor. 

Buzkaşi
Buzkaşi

Buzkaşi

Orta Asya kökenli olan ve günümüzde yaygın olarak Afganistan’da oynanan Buzkaşi, Peştuca “keçi çekmek” anlamına geliyor. Tarihin en eski ve geleneksel sporlarından biri olan Buzkaşi; Kırgızistan ve Kazakistan’daki “kokpar”, “kokpari” oyunlarına da benzerlik gösteriyor. Ülkemizde Van’ın Ulupamir ilçesinde oynanan Buzkaşi’nin kuralları ise şu şekilde: İçi doldurulmuş oğlak ya da keçi kafasını at üstünde düşürmeden taşıyarak en uzun mesafeyi kat etmektir. Oyun esnasında düzlüğün ortasında bulunan bayrağın etrafında belli sayıda tur atılır ve hedeflenen noktaya buzağı bırakmakla sonuca gidilir. Buzağı taşıyan atlıyla diğer oyuncular da buzağıyı kapmak için yarışır. Buzkaşi oyuncuları altı aylık hazırlık aşamasından da geçiyor.