Gençlerin en çok ilgi gösterdiği spor dalları

Gençlerin en çok ilgi gösterdiği spor dalları

Bugün, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı! Güne özel yazımızda Türkiye ve dünyada gençlerin en çok ilgi gösterdiği spor dallarını sıraladık.

Futbol

TGSP’nin (Türkiye Gençlik STK'ları Platformu) 2020 yılında yaptığı bir araştırmaya göre futbol, Türkiye’deki gençlerin en çok ilgi gösterdiği spor dalı. Sadece Türkiye ve gençlerle sınırlayamayacağımız futbol, tüm dünyanın ve yediden yetmişe herkesin gerek sporcu gerek izleyici olarak bir numarası. 

Basketbol

Dünyanın en ilgi gören ve takip edilen diğer bir spor dalı ise basketbol. Türk basketbolunun yükselişiyle gençlerin de sevgisini toplayan bu sporun geçmişi 1891 yılına dayanıyor. Amerika Birleşik Devletleri’nin Massachusetts eyaletinden doğan bu sporun merkezi NBA’de (National Basketball Association) şu ana kadar oynayan 10’dan fazla Türk sporcu mevcut. Türkiye’deki okulların ve kurumların, çok başarılı genç takımlarının bulunduğunun da altını çizelim.

Voleybol

Gençler arasında çok sevilen voleybol, son zamanlardaki A Milli Kadın Takımımızın etkileyici başarılarıyla bir yıldız gibi parlıyor. Genç erkek ve kadınların küçüklükten başlayarak profesyonel olarak tercih ettiği voleybol, amatör sporcuların da hem sağlık hem hobi için en çok ilgi gösterdiği spor dalları arasında.

Yüzme

En güzel bireysel sporlardan biri olan yüzme, dünyada ve Türkiye’de büyük ilgi görüyor. Son yıllarda genç Türk sporcularının başarılarıyla da adından söz ettiren yüzme, çocuk ve gençlerin gelişimi için de en etkili sporlardan biri olarak gösteriliyor. 

Fitness

Sağlıklı beslenmeye dikkat eden çoğu genç fitness’a ilgileniyor. Genellikle zinde bir bedene kavuşmak için yapılan bu spor, gençlerin de gözde sporları arasında. IHRSA’nın (The International Health, Racquet & Sportsclub Association) yaptığı bir araştırmaya göre spor salonlarına üye kişilerin yaklaşık yüzde 31’ini gençler oluşturuyor. Fitness’a, popülaritesi giderek artan vücut geliştirme, pilates ve yogayı da ekleyebiliriz.

Tenis

TGSP’nin gençler arasında yaptığı araştırmaya göre (2020) tenis, Türkiye’de daha fazla değer görmesi istenilen spor dalları arasında yer alıyor. Dünyanın farklı yerlerinde düzenlenen önemli tenis turnuvalarının izleyici kitlesini her yaştan kişi oluştururken Uluslararası Tenis Federasyonu raporlarına göre en çok genç tenisçinin bulunduğu yer ise yüzde 46 ile Avrupa.

Kick Boks/Boks

Dövüş ve savunma sporlarına ilgi her geçen gün artıyor ve bu sporları yapan kitle ise genellikle gençlerden oluşuyor. Özellikle son yıllardaki kadın boksörlerin başarılarıyla, Uluslararası Boks Derneğinin (IBA) 2022 ülke sıralamasında Amerika Birleşik Devletleri’nden sonra ikinci sıraya yerleşen Türkiye, boksun en çok ilgi gördüğü ülkelerden biri.

Bisiklet

Hollanda, Danimarka, Almanya gibi bisiklet dostu ülkeler arasına henüz giremesek de Türkiye’deki gençler bisiklet sporunu oldukça çok seviyor. Şehirlerde giderek artan bisiklet yolları ve bisiklet kiralama alanlarının yanında, her gün düzenli olarak bisikletiyle uzun mesafe yol yapan gençlerin sayısı hiç de az değil. 

Koşu

Profesyonel ve amatör koşucuların katıldığı maratonlar, özellikle Türkiye’de giderek daha çok ilgi görüyor. Gençler; her yaştan koşu severlere açık olan özel gruplara veya çocukluktan itibaren profesyonel koşucu olmak için özel spor kulüplerine dahil olurken, bireysel olarak da koşu sporuyla ilgilenebiliyor.

Yazımızı Mustafa Kemal Atatürk’ün spor ve sporcular hakkında söylediği cümlelerle sonlandıralım: “Spor yalnız beden kabiliyetinin bir üstünlüğü sayılmaz. İdrak ve ahlâk da bu işe yardım eder. Zekâ ve kavrayışı kısa olan kuvvetliler, zekâ kavrayışı yerinde olan daha az kuvvetlilerle başa çıkamazlar. Ben sporcunun zeki, çevik aynı zamanda ahlâklısını severim.”

Kaynak:

https://tgsp.org.tr/tr/frontend/storage/documents/7x12eX0Koan3VZvFeOtaGA5cHklIz0vGB0O9Suo9.pdf

https://gymdesk.com

https://tennisracketball.com/guide/how-many-people-play-tennis/