18 Mayıs Uluslararası Müzeler Günü ve 18-24 Mayıs Uluslararası Müzeler Haftası kapsamında Türkiye’de bazı müzeler ücretsiz. Bu özel günde ülkemizdeki en ilginç müzeleri de keşfedebilirsiniz!
İstanbul Eski Şark Eserleri Müzesi
Çocukluk çağında yapılan müze gezileri kolay kolay unutulmaz. Bizden önce yaşamış insanların bize bıraktıklarına dair güçlü tanıklar olan müzeler; geçmişle aramıza sanat, bilim, tarih ve kültür üzerine inşa edilen köprüler kurar. İnsanlığın, kültürlerin yaşadığı değişimi gösteren müzeler, kültürlerin zenginleştirilmesi ve toplumlar arası karşılıklı anlayış, iş birliği ve barış hususunda farkındalık yaratır.
Milletlerarası Müzeler Konseyi (ICOM), 1951 yılında "Müzeler ve Eğitim" temasını tartışmak üzere uluslararası bir toplantı düzenlemişti. Uluslararası Müze Günü adıyla bir farkındalık günü belirleyip kutlama fikri, bu toplantıda geliştirilen "müzelerin erişilebilirliği" çerçevesinden esinlenerek ortaya çıkmış. 1977 yılında Moskova'da düzenlenen XI’inci ICOM Genel Konferansı'nda kabul edilen bir kararla da “Uluslararası Müze Günü” resmileşti. Türkiye'de de 1982 yılından itibaren her yıl 18-24 Mayıs tarihleri arası “Uluslararası Müze Günü ve Haftası” olarak kutlanıyor.
Avrupa Müzeler Gecesi ve Türkiye
Yine 2011 yılında ICOM ilk defa Avrupa Müzeler Gecesi etkinliği de düzenledi. Ardından kabul gören Avrupa Müzeler Gecesi, her yıl 18 Mayıs'a en yakın cumartesi gecesi kutlanıyor. O gece birçok müze kapanış saatinden sonra ücretsiz gezilebiliyor. Her yıl Avrupa Müzeler Gecesi'nde Avrupa'daki 120 şehirde ve Filipinler, Arjantin gibi kimi ülkelerde bin 200 müze, yaklaşık 2 milyon ziyaretçi ağırlıyor.
Türkiye’de “Müzeler Haftası” ilk olarak 1982 yılında kabul edildi. Nitekim Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müzeleri ücretsiz olarak ziyaret etmek mümkün. Bu yıl da Türkiye’de "Avrupa Müzeler Gecesi" etkinliği kapsamında 18 Mayıs 2023 Perşembe günü 23.00'e kadar ücretsiz olarak ziyarete açık bulundurulacak müzelerin listesi şöyle:
Adana Müzesi
Amasya Müzesi
Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi
Ankara Cumhuriyet Müzesi
Antalya Müzesi
Antalya Alanya Müzesi
Antalya Demre Likya Uygarlıklar Müzesi
Antalya Side Müzesi
Aydın Müzesi
Bartın Amasra Müzesi
Burdur Müzesi
Bursa Arkeoloji Müzesi
Çanakkale Troya Müzesi
Çorum Müzesi
Edirne Müzesi
Edirne Türk-İslam Eserleri Müzesi
Erzurum Atatürk Evi Müzesi
Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi
Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi
İstanbul Arkeoloji Müzeleri
İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi
İzmir Arkeoloji Müzesi
İzmir Atatürk Müzesi
İzmir Efes Müzesi
İzmir Ödemiş Müzesi
Kastamonu Müzesi
Kars Müzesi
Kocaeli Müzesi
Konya Karatay Çini Eserleri Müzesi
Konya Mevlana Müzesi
Mardin Müzesi
Muğla Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi
Muğla Milas Uzunyuva Anıt Mezarı ve Müze Kompleksi
Muğla Marmaris Müzesi
Muş Müzesi
Nevşehir Hacıbektaş Müzesi
Niğde Müzesi
Samsun Gazi Müzesi
Sinop Müzesi
Sivas Müzesi
Tunceli Müzesi
Uşak Müzesi
Van Müzesi
Türkiye’nin en ilginç müzeleri
Türkiye’de başta İstanbul olmak üzere birçok şehirde mutlaka görülmesi gereken müzeler bulunuyor. Farklı içerikleriyle dikkat çeken bu müzelerden sizin için bir seçki hazırladık.
İstanbul Oyuncak Müzesi
Ünlü şair yazar Sunay Akın’ın kurduğu İstanbul Oyuncak Müzesi, bizleri geçmişin çocukluğuna götürüyor. 1700’lü yıllardan günümüze dek uzanan çeşitli oyuncakların sergilendiği müze yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi
İstanbul’da bulunan Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi, aynı zamanda Türkiye’nin ilk özel çağdaş sanat müzesi. Müze, yaklaşık 2 bin metrekarelik bir alana sahip. Müzede; dönemsel sergilerin yanı sıra Türk ve yabancı ustalarla genç sanatçıların birlikte çalıştığı Elgiz Koleksiyonu da üslup, tür ve malzeme bakımından görülmeye değer.
Turkcell Diyalog Müzesi
İstanbul Gayrettepe Metro İstasyonu’nda bulunan Turkcell Diyalog Müzesi, katılımcılara görme ve işitme engellilerin dünyasını deneyimleme şansı sunuyor. Sergide çalışan görme ve işitme engellilere istihdam olanağı da yaratan müzede, “Karanlıkta Diyalog”, “Karanlıkta Futbol”, “Sessizlikte Diyalog” gibi bölümler bulunuyor.
Bodrum Sualtı Müzesi
Bodrum Sualtı Müzesi her yıl dünyanın farklı köşelerinden ziyaretçi ağırlıyor. Dünyanın en eski batık gemi enkazına ev sahipliği yapan müzede Yassıada, Şeytan Deresi, Balta Limanı batıkları sergileniyor. Saint Joseph şövalyeleri tarafından yapılan Bodrum Kalesi içerisinde yer alan müze, ülkemizin turizm merkezlerinden biri olan Bodrum’un son derece önemli cazibe merkezlerinden. Toplamda 14 bölümde eserlerin sergilendiği müze aynı zamanda dünyanın en büyük Doğu Akdeniz sualtı müzesi kabul ediliyor.
Bayburt Baksı Müzesi
Bayraktar Köyü’nün eski adını taşıyan Baksı Müzesi, Bayburt şehir merkezine yaklaşık 45 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Müzede çağdaş ve geleneksel el sanatları eserleri bir arada yer alıyor. Bayburtlu sanatçı Prof. Doktor Hüsamettin Koçan’ın isteği ile kurulan müze içerisinde sergi salonları, depo müze, atölyeler, konferans salonu, kütüphane ve konukevi gibi bölümler buluyor. Müze son derece geniş bir arazi üzerine konumlandırılmış.
Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi Müze Evi
Samsun’da bulunan Tekkeköy Mağaraları tarihsel anlamda çok özel bir bölge. Tekkeköy Mağaraları, MÖ 10 bin ila 60 bin yıllarında insanların yaşadığı en eski yerleşim yerlerinden biri. Arkeoloji Vadisi'nde, Paleolitik ve Kalkolitik dönemlere dair yaşayışı temsil eden heykeller ile Müze Evi bulunuyor. Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi Müze Evi aynı zamanda, Türkiye'nin ilk imitasyon müzesi. Bu vadide keşfedilmiş mağara ve sığınakları da görmek mümkün. Müzede sergilenen malzemeler, keşfedilen buluntuların birebir benzerleri olarak özel üretiliyor.
Saç Müzesi
Nevşehir’in Avanos ilçesinde bulunan Saç Müzesi’ni kurucusu Gaip Körükçü’ye borçluyuz. Ünü ülke sınırlarını aşan, adını rekorlar kitabına yazdıran müzede, 16 bin kişiden alınan saç örnekleri sergileniyor. Çanak ustası Gaip Körükçü’nün Fransız bir gezginden bir tutam saç alması ile 1979 yılında tohumları atılan Saç Müzesi yıllar içinde bugünkü halini almış.
KAYNAKLAR
kvmgm.ktb.gov.tr
muzeler.org
elgizmuseum.org/tr/
istanbuloyuncakmuzesi.com
baksi.org
samsun.bel.tr
bodrum.bel.tr