Çoğu insanın hayatında kocaman bir yer kaplayan Netflix, bu yılın ilk çeyreğinde 200 bin abone kaybı yaşadı. Dünya çapında 221,6 milyon abonesi bulunan Netflix’in bu düşüşü yaşamasının birden çok nedeni bulunuyor.
1997 yılında, Reed Hastings ve Marc Randolph tarafından DVD satan ve kiralayan bir şirket olarak kurulan Netflix; 11 yıldır ilk kez abone kaybı yaşadıklarını duyurdu. İnternet yayınına başladığı 2007’den 2011’e kadar DVD kiralama işine de devam eden şirket, ilk abone kaybını da 2011 yılında DVD işini ayrı bir şirket üzerinden devam etme kararı almasıyla yaşamıştı. Ayrı bir DVD şirketi kuruldu kurulmasına fakat müşterilerinden gelen negatif tepkiler üzerine bir ay sonra kapatıldı ve Netflix’in dijitaldeki ünü dünya çapında adım adım yayıldı.
2016 yılından beri Türkiye’de kullanımda olan Netflix, 2022 yılının Mart ayında dünya çapında 221,6 milyon abonesi olduğunu duyurdu. Bu rakam çok iyi görünse de şirket için bir hüsran oldu çünkü Netflix, sadece Ocak-Mart 2022 döneminde 200 bin abone kaybetti. Bu abone düşüşünün açıklanmasının ardından Netflix hisse senetlerinde de kayıp yaşandı. Şirketin piyasa değeri 54 milyar dolar düştü ve ikinci çeyrekle birlikte toplam 2 milyon abone kaybı öngörülüyor.
Ukrayna Rusya savaşı nedeniyle 700 bin düşüş
Netflix’in abone kaybı, 200.000 ile sınırlı kalmadı. Genel abone kaybından bu durumu ayrı tutan şirket, Ukrayna'ya karşı olan savaşı protesto etmek için Rusya'dan çekilme kararı almıştı ve bu nedenle 700.000 abone kaybı yaşamıştı.
Rakipler yükselişte
Netflix’in abone kaybında Apple, HBO Max, Hulu, Amazon Prime, Disney+ rekabeti de etkili tabii ki. En büyük rakip ise 130 milyon aboneye yaklaşan ve 14 Haziran’da Türkiye’de kullanıma açılacak olan Disney+. Berlin merkezli dizi ve film araştırma şirketi JustWatch, yakın zamanda Türkiye için de ilginç veriler açıkladı. Türkiye’de en çok izlenen platform yüzde 43 ile BluTV, ikinci ise yüzde 26 ile Netflix. Bu rakamlar ne kadar gerçek bilemiyoruz. Fakat artık Türkiye’de de Netflix alternatiflerinin olduğu ve kullanıcıların ücretlendirmeye göre başka platformları tercih edebileceği bir gerçek.
Zamlar ve şifre paylaşımı da ayrı sorun
Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'daki abone kaybının çoğunun fiyat artışından kaynaklandığını düşünen Netflix, bu durumlarda aboneleri hızlıca geri kazandıklarını da söylüyor. Özetle diyor ki; “Yıllar içinde çok zam yaptık. Kullanıcılar zamdan hemen sonra gidiyor, ardından geri geliyor”. Bir süredir Netflix’in üzerinde çalıştığı söylenen reklamlı aboneliğin ne kadar olacağı ise merak konusu. Eğer uygun fiyatlı olursa, birçok kullanıcının bu aboneliğe geçeceği öngörülüyor.
Geçtiğimiz mart ayında çıkan haberlere göre Netflix, hesap ve şifre paylaşımını kaldıracaktı. Netflix, aynı evde yaşamıyorlarsa iki farklı kişinin bir aboneliği kullanmasını istemiyordu. Şirketin tahminlerine göre bir arkadaşının veya akrabasının hesabını kullanan 100 milyon hane bulunuyor. Netflix, tabii ki bu sayının aktif abone sayısına yansımasını istiyor. Fakat abonelik düşüşünün ardından bu konuda da bir açıklama geldi. Netflix şifre paylaşımını yasaklamayacaklarını ancak bunun için ek bir ücret almayı planladıklarını söyledi.
Türkiye’de yüzde 40 güncel zam
Netflix’in yaptığı yüzde 40 zam sonrasında; Temel Paket 26.99 TL’den 37.99 TL’ye, Standart Paket 40.99 TL’den 57.99 TL’ye, Özel Paket ise 54,99 TL’den 77,99 TL’ye yükseldi. Geçtiğimiz nisan ayında duyurulan bu zam sonrasında kullanıcılar, Netflix’in Twitter hesabını soru bombardımanına tuttu. Hesabın açıklaması ise şu şekildeydi: “Hem içerik sayımız her gün artıyor hem de en yüksek kalitede işler üretmeye devam ediyoruz. Fiyat politikamızı da buna göre ayarlıyoruz ve tüm ülkelerde farklı dönemlerde fiyat artışı yapıyoruz.” Bakalım, bu zam ve yeni platformların ardından Türkiye’deki abone sayısı da değişecek mi?