Bir anne-babanın hayatta yaşayabileceği en özel anlardan biri kuşkusuz doğum süreci… Bu anı ölümsüzleştirme isteği de son yıllarda son derece popüler hale geldi. Biz de bu işin inceliklerini, baktığımızda gözlerimizi yaşartan fotoğrafların nasıl çekildiğini araştırdık...
Bir bebeğin dünyaya gelirken akıttığı gözyaşı, aylarca onu karnında taşıyan, saatlerce ağrı çeken annesinin yüzündeki rahatlama ve huzur, bu olağanüstü ana şahit olan ve ne yapacağını bilemeyen çiçeği burnunda babanın tatlı telaşı, gözlerinde yaş, yüzlerinle tebessüm olan aile üyeleri… Tüm bu duygular doğum fotoğrafçıları sayesinde aile albümlerimizde yer buluyor artık. Ama bu iş o kadar kolay değil; gecesi, gündüzü olmayan, ameliyatlara, çığlıklara yüreği dayanarak, kaçıracağı karenin tekrarını çekemeyeceğini bilerek işini yapan fotoğrafçılardan bahsediyoruz. Sektör olarak doğum fotoğrafçılığını masaya yatırıp üç yıldır bu işi yapan ve yaklaşık 250 mucizevi ana şahit olan Ezgi Yenisöz Yılmaz’la mesleğin bilinmeyenlerini konuştuk.
Doğum fotoğrafçılığı işini nasıl tanımlarsınız?
Anne ve babanın onu ilk kucağına aldığında hissettiği duyguları anlatmak çok zor. Doğum fotoğrafçılığını, anne babanın yıllar sonra bu duyguları hatırlamaları için onlara bir şey bırakmak olarak görüyorum.
Peki, bu işin bilmediğimiz zorlukları var mı?
Olmaz mı? Gecesi gündüzü yok. En zorlayıcı kısmı zamanlama. Bizim zamanlamamız da aslında daha çok annenin rahim ağzı açıklığına göre değişiyor. Sabaha karşı 4 sularında uyurken çalan bir telefonla kendimizi doğumhanede bulabiliyoruz. Doktorlarınki gibi bir iş rutinimiz var.
Doğuma kadar çok stresli bir süreç var aslında. Beklenmeyen aksiliklerde çıkabiliyor doğumlarda. Siz nelere dikkat ediyorsunuz?
Ne olursa olsun daima güler yüzlü olmak gerek. Bazı annelerin gözlerinden yardım talepleri okunuyor. O noktada adeta bir doğum koçu gibi pozitif mesajlar vermeli. Bir de doğumhanede görünmez olmak gerekiyor. Ayrıca steril bir ortam. Hiçbir şeye dokunmamalısınız. Yani özetlersek yapmamız gereken konunun dışında kalıp, doğru anları yakalamak ve doğru yerde durup herkesi kolluyor bir durumda doktora, ebeye sorun çıkarmamaktan ibaret.
Sizi şaşırtan anne tepkileri oluyor mu?
Aslında genel olarak anneleri mahcup buluyorum. Doğum esnasında çok bağırıp etraftakilere iyi davranmadıklarını düşündükleri için doğumdan sonra utangaç bir edayla "Çok mu bağırdım, kusura bakmayın" gibi sorular soruyorlar. Bir keresinde tüm doğum boyunca ağrı çekerken eşine "Annelik çok zor Orhan" diye bağıran bir kadına şahit olmuştum. Bazen bebek doğar doğmaz "sağlıklı mı" yerine "güzel mi" diye soran annelerle karşılaşıyorum. Bunu tuhaf buluyorum.
Peki doğum fotoğraflarına çok kaptıran anneler oluyor mu?
Olmaz mı, doğururken "beni sağdan çek" diyen bir anne vardı. Aslında insanların genel olarak fotoğraf olayına kaptırması bizim için bir sorun. Doğum fotoğrafçısı annenin, babanın ve ailenin bebekle tanışmasını çekmek için oradadır ki onlar fotoğraf çekme derdine düşmeden bu özel anı rahatça, doya doya yaşayabilsinler. Ama genellikle karşılaştığımız manzara, ellerinde telefonla fotoğraf çekme yarışına giren aile üyelerinden ibaret.
Doğum fotoğrafçıları ayda ortalama ne kadar kazanır?
Mesleğin ortalama kazancı tanınıyor ve öneriliyor olmanıza göre değişiyor. Yani sosyal çevre ve sosyal medya çok etkili. Ortalama 6-7 bin lira diyebilirim.
Yenidoğan fotoğrafları nasıl çekiliyor? Bebekler birbirinden ilginç kostümler ve pozisyonlar içinde nasıl mışıl mışıl uyuyor?
Yenidoğan fotoğraflarının çekimi beş saat kadar sürüyor ve stüdyoda ya da ailenin evinde gerçekleşiyor. Birkaç farklı konseptte çekiliyor ve bunların tamamının öncesinde kostüm giydiriliyor. Bebek anne tarafından emziriliyor ve sonra alıp uyutuluyor. Bebekler zaten ilk 10 gün içerisinde genelde sürekli ve mışıl mışıl uyuyor. Yani bebeğin kıyafetini değiştirseniz de ardından hemen uykuya dalıyor. 15 günden sonra yenidoğan çekimi yapılmasını hem bebeğin yorulmaması, hem annenin gerilmemesi için tercih etmiyoruz.
Bir bebeğin anne ve babasıyla tanışmasına dair hisleri siz nasıl gözlemliyorsunuz?
Anne babayla karşılaşma hep duygusal oluyor. Her seferinde burnumun direği sızlamıyor desem yalan olur. Herkes için böyle olmayabilir ama o duygusal anları yakalamaya çalışmak, annenin aylarca karnında taşıdığı, sağlığından, nasıl büyüyeceğinden endişe duyduğu parçasına kavuştuğu anı onlarla paylaşmak, çok çok güzel bir duygu.
Doğum fotoğrafı çektirmek isteyenler adına bu işin bütçesi nedir?
Sadece doğum fotoğrafı, doğum için bekleme olmadığı yani planlı olduğu durumlarda ortalama 4-5 saat sürüyor. Bunun da maliyeti albümlerle birlikte ortalama 1.000- 1.200 TL arasında değişiyor.