Dijital ortamda ne kadar naziğiz?

Dijital ortamda ne kadar naziğiz?

Microsoft’un internet kullanıcılarının davranış ve etkileşimlerini baz alarak hazırlanan “Microsoft Dijital Nezaket Araştırması”nın sonuçları geçtiğimiz aylarda açıklandı. 30’dan fazla ülkedeki 58 binden fazla kişiden alınan görüş sonrası dijital ortamda en nazik ülke Hollanda oldu. Peki ülkemiz bu araştırmada kaçıncı sırada yer alıyor?

2016 yılından itibaren düzenlenen Microsoft Dijital Nezaket Araştırması’na 2021 yılında 58 binden fazla kişi katıldı. COVID-19 pandemisi sebebiyle dünya genelinde herkesin dijital platformda daha fazla zaman geçirmesine sebep oldu. Böylece dijital ortamda daha fazla zaman geçirildi ki siber zorbalık ve dijital nezaket ile alakalı daha fazla verinin elde edilebildi.

Yapılan araştırma sonucunda nezaket kurallarına en çok uyanların 13 ila 17 yaş arası internet kullanıcıları olduğu görüldü. Bunun yanı sıra araştırmanın sonucuna göre her 10 kişiden dördü siber zorbalığa maruz kalıyor. Kullanıcılar siber zorbalığa maruz kaldıklarında ise karşıdaki kişiyi engelleyerek zorbalıktan kurtulduklarını ifade etti.

En nazik ülke Hollanda

2021 Dijital Nezaket Araştırması’nın sonucuna göre dijital ortamda en nazik ülke Hollanda. Hollanda’yı sırasıyla Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri, Singapur ve Tayvan takip ediliyor. Türkiye ise listenin sonlarında olmasına karşın en çok gelişim gösteren ülkeler arasında beşinci sırasında yer alıyor.

Türkiyeli kullanıcıların yüzde 68’i dijital platformda en çok “trollenmekten” şikayetçi. Trollenmekten sonra kullanıcıların en çok rahatsız olduğu ikinci durum ise cinsel içerikli gönderiler.

Patronlar siber zorbalığa maruz bırakıyor

Dijital Nezaket Araştırması kapsamında yapılan görüşmelerde her sekiz kişiden biri, iş yerinde çalışma arkadaşları, yöneticileri ve müşterileri tarafından siber zorbalığa maruz kaldığını dile getirdi. Siber zorbalığa maruz kalan insanların yüzde 60’ı bu durumu yetkililere bildirmekten çekiniyor ve yüzde 38’i ise bu zorbalığın hem dijital platformda hem de iş ortamında gerçekleştiğini belirtiyor.

Türkiye, Dijital Nezaket Araştırması sonucunda 32 ülkeden 17’nci sırada yer aldı.
Türkiye, Dijital Nezaket Araştırması sonucunda 32 ülkeden 17’nci sırada yer aldı.

Dijital nezaket tam olarak ne anlama geliyor?

Çevrimiçi platformlarda gerçekleştirilen tüm faaliyetlerde, diğer kullanıcıların kimliğine ve inandığı değerlere saygı duymak, fikirlerini önemsemek, küçümsememek ve ötekileştirmemek dijital nezaket sınırları çerçevesinde değerlendiriliyor. İnsanların izin veya rızaları olmaksızın onlarla iletişime geçmek, siyasi görüş, etnik köken, fiziksel görünüm, yaş, cinsel yönelim ya da dine dayalı duyarsız ve nefret dolu yorumlar ise dijital zorbalık olarak kabul ediliyor.

Dijital ortamda daha nazik olmak için ne yapmalıyım?

● İletişim kurarken empati, merhamet ve açık fikirle yaklaşabilirsiniz.

● Her türlü farklılığı ve farklı bakış açılarını takdir edebilirsiniz.

● Herkese eşit, onurlu ve saygılı davranabilirsiniz.

● Aynı fikirde olmadığımızda durumu kişiselleştirmekten kaçınmalısınız.

● Bir başkasının itibarını zedeleyebilecek, kişiye zarar verebilecek ya da kişinin güvenliğini tehdit edebilecek unsurları yayımlamaktan kaçınabilirsiniz.

● Çevrimiçi taciz veya zorbalığın hedefi olan kişilere destek olabilirsiniz. Uygunsuz veya güvenli olmayan davranışları ilgili mercilere bildirebilirsiniz.

Sıralamada son üçe giren ülkeler ise Kolombiya, Peru ve Güney Afrika.
Sıralamada son üçe giren ülkeler ise Kolombiya, Peru ve Güney Afrika.
QKimlik Koruma Sigortası
QKimlik Koruma Sigortası

Dijital nezaket rehberi nedir?

Dijital nezaket rehberi sanal faaliyetlerin tümünde takip edilmesi gereken bir yönergeler bütünü olarak düşünülebilir. Yönergeleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Doğru dijital kimlik: Öncelikle dijital ortamda kullandığımız kullanıcı isimlerimizin sahte olmamasına dikkat etmeliyiz. İsim ve soyisim kullanmak her zaman karşımızdakine güven sağlar. Sanal konuşma gruplarında ya da mail gönderirken öncelikle kendinizi tanıtmaya dikkat etmelisiniz. Buna herkes dikkat ettiğinde hem sizin için hem de karşınızdaki kişi için daha güvenli bir tartışma ortamı oluşur.

E-posta yazma: Kişisel mesaj atmadığınızın bilincinde olmalı, gereksiz uzunlukta ifadelerden kaçınmalı, açık ve kısa bir anlatımla istediğiniz mesajı direkt aktarmalısınız. E-posta hesaplarınızın resim, belge ekleme, direkt iletme, referans belirtme vb. gibi birçok özelliği bulunuyor. Bunları detaylı öğrenmek ve gerekli yerlerde kullanmak nazik ve profesyonel bir dijital kullanıcı için oldukça önem kazanıyor.

Hem ülkemizde hem de global ölçekte siber zorbalığın ciddi bir hukuki boyutu bulunuyor.
Hem ülkemizde hem de global ölçekte siber zorbalığın ciddi bir hukuki boyutu bulunuyor.

Söz kalıplarını kullanmak: Dijital görüşmelerde nezaketi ve resmiyeti sağlayabilmek için kalıplaşmış ifadelerden yararlanmak her kullanıcı için faydalı olacabilir. Örneğin, e-posta gönderirken “Selam” ifadesiyle “Merhaba” ifadesi arasında bile büyük farklılıklar bulunuyor. Talep söz konusu olan dijital görüşmelerde kapanış cümlesi olarak “Teşekkürler” iyi bir seçenek olabilir. Görüşmenin içeriği ve tarafların samimiyetine göre sizi en iyi ifade ettiğini düşündüğünüz resmi ve nazik seçenekleri tercih edebilirsiniz.

Bilinçli ve sorumlu olmak: Yaptığınız paylaşım ve yorumlarda kendi haklarınızın ve sorumluluklarınızın farkında olmanız herkes için daha güvenli bir dijital deneyim vaat ediyor. Sanal kimlik kimseye sosyal hayatlarında olduğundan daha “özgür” davranabilme hakkı elbette tanımıyor. Bir kimseye yüz yüze kullanmaktan çekineceğimiz ifadeleri sosyal medyada rahatlıkla ifade edebiliyor olmak siber suçlara karşı var olan yasalardan yeterince haberdar olunmadığını gösteriyor. 

QKimlik Koruma Sigortası

QKimlik ürünümüzle hem dijital hem de fiziksel dünyadaki risklere karşı güvende hissedebilirsiniz.

Kimlik bilgileriniz tüm tehditlere karşı güvence altında!

Detaylı bilgi için:

quicksigorta.com/kimlik-koruma-sigortasi