Dağ ve çiftlik evlerine yatırım zamanı

Dağ ve çiftlik evlerine yatırım zamanı

Şehir hayatının karmaşası, stresi ve trafiğinden uzaklaşmak isteyenler, dağ evlerine yatırım yapıyor. Peki arsalar da eskisi gibi bir yatırım aracı olarak görülüyor mu? Araştırdık.

Dağ ve çiftlik evleri büyük şehirde yaşayanların nefes almak için tercih ettiği yatırım araçları arasında. Son altı ayda bile dağ ve çiftlik evleri satışlarında artışı gözlemleyebilmek mümkün.

Dağ ve çiftlik evlerindeki geniş fiyat aralığı tercih sebeplerinden biri. Farklı beklenti ve ihtiyaçlara hitap eden fiyatlar, ciddi ölçüde değişiklik gösterebiliyor. Bir çiftlik evi için taban fiyat 130 bin lira. Ancak bu fiyat 5 milyon liraya kadar yükselebiliyor. Dağ evlerinde de durum aynı. Ortalama 150 bin liradan başlayan dağ evleri, 8 milyon liraya kadar alıcı bulabiliyor.

Şehre göre fiyat aralığı değişkenlik gösteriyor 

En yüksek fiyatlı çiftlik evleri İstanbul’da.
En yüksek fiyatlı çiftlik evleri İstanbul’da.

Muğla, Tekirdağ, Bursa, Trabzon ve İzmir illerinde birçok çiftlik evi satışta. En çok tercih edilen dağ evleri ise Burdur, Sakarya, Düzce ve Çanakkale’de. Geniş fiyat aralığına sahip çiftlik evlerinin en pahalıları ise İstanbul’da. Silivri’deki çiftlik evleri 9 milyon liradan 50 milyon liraya kadar alıcı bulabiliyor. Ayrıca aynı bölgede 50 bin liraya çiftlik evi de bulabilmek mümkün. Bodrum Bitez’deki çiftlik evleri ortalama 21 milyon lira, Bursa Karacabey’de ise 15.5 milyon lira civarında.

Dağ evlerinde de durum değişmiyor. Muğla, Fethiye’de 8 milyon lira; Çanakkale, Ayvacık’ta 5 milyon lira; İstanbul, Göktürk 4 milyon lira ve Sakarya, Sapanca’da 3.5 milyon liraya dağ evi bulabilmek mümkün.

En çok göç veren şehir: İstanbul

Göç dalgası artık büyük illerden küçük kentlere doğru gerçekleşiyor.
Göç dalgası artık büyük illerden küçük kentlere doğru gerçekleşiyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2018 yılının göç istatistiklerini yayınladı. Ülkedeki göç istatistikleri şaşırttı ve en çok göç veren iller arasında İstanbul birinci sırada yer aldı. İstanbul 2017 ve 2018 yılları arasında 210 bin 321 kişilik göç verdi.

Türkiye’de yıllar önce göç dalgası küçük ve gelişmemiş illerden büyük ve gelişmiş illere doğru gerçekleşiyordu. Bugün ise göç dalgası büyük illerden küçük kentlere ve köylere doğru gerçekleşiyor. Bu durumun en belirgin sebepleriyse kur dalgalanmaları, faiz oranlarının ve işsizliğin artması...

“Emlak yatırımı üç kat para kazandırabilir”

Emlak kazançlı bir yatırım aracı olarak görülüyor.
Emlak kazançlı bir yatırım aracı olarak görülüyor.

Son altı ayda dağ ve çiftlik evlerinin satışlarının arttığını, özellikle büyükşehirde yaşayanların bu tür konutları satın almayı tercih ettiğini ortaya koyan Hürriyet Emlak’ın satış direktörü Çağrı Bozay, konuya ilişkin Hürriyet Emlak’ta yaptığı açıklamada: “Bu kategoride yer alan konutlar yatırım anlamında da alıcısına ciddi miktarda para kazandırma eğiliminde. Emlak piyasası her zaman olduğu gibi bugün de uzun vadede alıcısına en çok kazancı sağlayan yatırım araçlarının başında geliyor. Uzun dönemli düşünüldüğünde diğer yatırım araçlarına kıyasla emlak yatırımı ortalama üç kata kadar daha fazla kazandırabilir” diyor.

Arsa kazançlı bir yatırım mı?

Arsa yatırımları orta ve uzun vadede kazanç getirebilir.
Arsa yatırımları orta ve uzun vadede kazanç getirebilir.

Büyükşehirlerde yaşayanların bir diğer tercih ettiği yatırım aracı ise arsalar. Kazançlı bir yatırım için arsayı, doğru zamanda ve doğru lokasyonda almak gerekiyor. Arsalar, gayrimenkul yatırımlarına göre orta ve uzun vadede çok daha fazla kazanç getirebilir.

Eğer arsa satın alarak kısa vadede kazanç elde etmek istiyorsanız, gelişmeye açık lokasyonları çok iyi takip etmelisiniz. Yeni yerleşim yerleri, yeni yapılacak olan metro/metrobüs istasyonu ve güzergahları kolaylaştıracak bir köprüye yakın olan; hastane, okul ve alışveriş merkezlerine yakın arsalar kısa vadede kazanç sağlayabilir.