Üç genç Türk dağcı, geçtiğimiz ay, Afrika Kıtası’nın en yüksek dağı Kilimanjaro’ya tırmandı. Bu sıra dışı Afrika macerasında ekip, bölgenin özel yemeklerini tattı, ilginç insanlarıyla tanıştı ve unutamayacakları bir macera yaşadı.
Afrika Kıtası’nın vadettiği en güzel maceralardan biri olan Kilimanjaro Dağı tırmanışı, her yıl onlarca serüven tutkununu Tanzanya’ya çekiyor. Yıllardır bu macerayı yaşamak isteyen üç Türk dağcı; Fatih Bulut, Erhan Çalışkan ve Ferhan Cınbarcı geçtiğimiz ay kara kıtanın bu en yüksek noktasına ulaşmak üzere yola çıktı. Ekip üyesi Erhan Çalışkan, bu zorlu maceraya nasıl hazırlandıklarını, faaliyetin zorluklarını ve yaşadıkları deneyimleri sizin için anlattı.
Kilimanjaro ekibinizi tanıyabilir miyiz?
Ekibimiz üç kişiden oluşuyor. Van bölgesi dağcılarından ben Erhan Çalışkan, İstanbul’dan arkadaşlarım Fatih Bulut ve Ferhan Cınbarcı. Üçümüz altı yıldır tanışıyoruz. Daha önce gerek yurt içinde gerekse yurt dışında birçok tırmanış yaptık. Zaten Kilimanjaro gibi ekspedisyonlara katılmadan önce ekiplerin birlikte daha basit ve kısa tırmanışlarda zaman geçirmesi gerekiyor. Hepimiz bu hazırlık sürecinde fedakarlıklar yaptık. Fatih abi, serbest meslek yapıyor, Ferhan, bankacı, evli ve bir kız babası. En fazla fedakarlığı da o yaptı; eşinden ve kızından hazırlık sürecinde ve sonrasında bir süre ayrı kalmak zorunda kaldı.
Kilimanjaro’ya tırmanma fikri nasıl gelişti?
2017 yılının ekim ayında Fas’ta Atlas Dağları’na tırmanırken Toubkal Zirvesi’nin Kuzey Afrika’nın en yüksek zirvesi olduğunu öğrendik. “Peki ama Afrika’nın en yüksek zirvesi neresiydi?” Fatih abinin bu sorusu fitili ateşledi ve yavaş yavaş araştırmalara ve çalışmalara başladık.
“Tırmanış antrenmanı yapılmalı”
Faaliyetiniz için bir sponsorunuz var mıydı?
Faaliyetimize Serkan Kuyumculuğun sahibi Serkan Çalışkan sponsor oldu. Fatih abinin vasıtasıyla Serkan Çalışkan’la tanıştık ve Kilimanjaro projemizi anlattık. O da sponsor olmayı kabul etti. Belki de Türkiye de ilk defa bir kuyumcu tırmanış sporuna sponsor oldu.
Afrika Kıtası’na ve Kilimanjaro tırmanışına gitmeden önce mutlaka yapılması gereken şeyler neler?
Sıtma ilacı kullanmamızı önerdiler. Anaofel sivrisineklerinin olduğu bir ülke Tanzanya. Ancak dağda değil de daha çok şehir merkezlerinde oluyormuş. Zanzibar Adası’nda tatil yapacaklar için bu ilacı kullanmak zorunlu. Bizde tedbir amaçlı ilaç kullandık. Kilimanjaro Dağı yüksek irtifa kategorisinde olduğu için gitmeden önce kesinlikle antrenman amaçlı 3000 ve 4000 metrelik tırmanış antrenmanları yapılmalı. Ben Süphan, Aladağlar ve İran Savalan Dağları’na tırmanışlar yaptım. Aladağlar faaliyetine ekip arkadaşlarım birlikte katıldık.
Kilimanjaro’ya yapılan yolculuğun süresi uzun mu?
Yolculuk, THY’nin İstanbul-Tanzanya Darüsselam uçuşu ile yapıldı. İstanbul’dan giderken Zanzibar Adası’nda aktarma yapılıyor ama dönüşler direkt uçuş. Tanzanya-Türkiye arası yedi saatlik bir uçuş süresi.
“Güvenli ve huzurlu bir ülke”
Tanzanya, Türk vatandaşlarından vize istiyor mu?
Tanzanya’ya girişte havaalanında 50 dolar karşılığında vize veriliyor. Dikkatimizi çeken detay, Amerikan vatandaşlarından 100 dolar vize ücreti alıyorlar. Ve vizelerinde de Klimanjaro ismini kullanıyorlar. Her yerde Kilimanjaro’ya ait bir iz var. Dağ, ülke için çok önemli.
Kilimanjaro tırmanışı dışında Tanzanya’da ne tür faaliyetler ve geziler yaptınız?
Biz tırmanış odaklı bir ekiptik ve zaman problemimiz vardı, faaliyet için toplam 11 gün ayırmıştık. Tırmanış bittikten sonra Arusha kentini ve milli parkını gezebildik sadece. Ama gidecekler için Zanzibar harika bir tatil cenneti. Tanzanya ulusal parklarıyla ünlü bir ülke. Serengeti başta olmak üzere Ngorongoro, Arusha diğer büyük ulusal parklar ve bu parklarda safari turları seçenekleri çok cezbedici.
Tanzanya güvenli bir ülke mi?
Tanzanya güvenli ve huzurlu bir ülke. Birkaç farklı dine mensup insan bir arada huzur içinde yaşayabiliyor; turistlere alışmışlar. Turizm ülke için önemli geçim kaynaklarından.
“Daha önce tırmananların raporlarını okuduk”
Kilimanjaro Dağı hakkında bilgi verir misiniz?
Kilimanjaro Dağı, 5895 metre yüksekliğiyle Afrika Kıtası’nın en yüksek zirvesi. Gerek bu yönüyle, gerekse ulaşımının kolay olması, maliyetinin diğer yüksek irtifa dağlarına göre düşük olması ve farklı ekosistemiyle dünyanın çeşitli yerlerinden binlerce dağcıyı kendine çekiyor. Dağ, Tanzanya-Kenya sınırında ve yedi tane farklı zirve rotası bulunuyor. Bu rotaların tümü Tanzanya tarafında. Biz Machame Rotası’nı kullandık. Rota uzun olduğu kadar güzel de... Bizden önceki tırmananların raporlarını dikkate alarak böyle bir karar verdik.
Tırmanış organisazyonları nasıl yapılıyor?
Kilimanjaro’ya kendi başınıza tırmanış yapmanıza izin verilmiyor. Turistlerin yerel tur firmalarından biriyle çıkış yapması şart. Genelde Massaili bir yerel rehber ve ekibi (aşçı, taşıyıcı, artçı) ile dağ için gerekli izinler alındıktan sonra tırmanış yapabiliyorsunuz.
Kilimanjaro’nun zorluk derecesi nedir? Hangi seviyedeki dağcılar bu dağa tırmanış yapabilir?
Yüksek irtifa dışında zorluğu yok diyebilirim. Yüksekliğe uyum problemi yaşamayan ve kondisyonu biraz olsun iyi olan herkes zirve yapabilir. Tırmanış için uygun zamanlama da önemli. Kış ayları tırmanış için ideal, bunun dışında bahar aylarında genelde muson yağışları var ve bu dönemde tırmanışlarda zorluklar yaşanabiliyor.
Tırmanış nasıl başladı?
Arusha kentinde konakladığımız otelden Kilimanjaro Milli Parkı’nın içinde bulunan Machame rotasının başlangıcı olan Machame Gate’e iki saat 15 dakikada gittik. Buranın yüksekliği 1800 metre ve hava genelde sisliydi. Orman Karadeniz’i andırıyor. Son hazırlıklar ve kontroller yapıldıktan sonra yürüyüşe başladık. Yol boyunca ara ara farklı tırmanış gruplarına rastladık. Nepal dilindeki “namaste” neyse Massai dilindeki “Cambo” aynı anlama geliyordu ve tırmanış boyunca sürekli bu kelimeyi duyduk. Üç saat 15 dakika sonra 2835 metre yüksekliğindeki ilk kamp yerimize geldik. Yolculuğu yağmur ormanının içinde yaptık. Kamp da yine ormanın içindeydi. Hayatımdaki en güzel yürüyüşü yaptığımı söyleyebilirim.
“Sıcaklık eksi 18 dereceye düştü”
Daha sonraki günler zorluk yaşadınız mı?
Yükseklik dışındaki zorlukların hep bu seviyede kaldığını söyleyebilirim. İkinci kampa ulaşmamız dört saatimizi aldı ve rotanın yarısı yine yağmur ormanlarından geçiyordu. Yükseldikçe ağaçlar seyreliyor ve kısalıyordu. İrtifa etkisini yavaş yavaş göstermeye başladı. İkinci kampın yüksekliği 3750 metre. Gece çok soğuktu. Üçüncü gün de ikinci kamptan üçüncü kampa hareket ettik. Beş saat 50 dakika sonra 3900 metredeki Barangu Kampı’na geldik. Rehberimiz Paul zirveden önceki en zor gün olduğunu söyledi. Kamp yeri oldukça güzel ve Kilimanjaro buradan çok heybetli görünüyordu. Sabah zirveden önceki son kampa hareket ettik Barafu Kampı’na varmamız altı saatimizi aldı. Son kampın yüksekliği 4673 metre ve manzarası büyüleyiciydi. Rehberimiz buradan gece yarısında ayrılacağımızı ve zirveye en fazla yedi saatte ulaşabileceğimizi söyledi. Gün boyunca iyice sıvı alıp beslenmemize dikkat ettik.
Afrika’nın en yüksek noktasına ulaşmak için son etap nasıl geçildi?
Birkaç saatlik uykunun ardından gece 11.00’de uyandık, bir şeyler atıştırdıktan sonra zirveye doğru hareket ettik. İlk iki saat her şey çok güzeldi. Sonra yavaş yavaş rüzgar ve soğuk kendisini hissettirdi. Özellikle zirveye giden son iki saatte dondurucu soğuk bizi çok etkiledi. Rehberimiz havanın eksi 18 oldugunu söyledi. Zirveye kamptan çıktıktan altı saat sonra ulaştık. Gün doğumuna 15 dakika vardı, birkaç zirve fotosu çekip aceleyle aşağıya indik. Zirveye ulaşan ilk ekip bizdik ve çok mutluyduk; bunu da başarmıştık. Zirveden kampa iki saatte indik.
Bu faaliyetin tümü size nasıl bir bütçeye mal oldu?
Faaliyetin tümü kişi başı 2600 dolara denk geldi. Her şey dahil fiyat.
Bundan sonraki hedefleriniz neler?
Yurt içi başta olmak üzere çeşitli faaliyetler düşünüyoruz. Yurt dışında da Gürcistan, Rusya, İran ve en önemlisi Arjantin’deki Amerika Kıtası’nın en yüksek zirvesi Aconcagua’ya tırmanmayı düşünüyoruz. Bir aksilik olmazsa şubatta Arjantin’de olacağız.