Adrenalin tutkunları macera peşinde

Adrenalin tutkunları macera peşinde

Macera tutkusunun peşinde kayalardan paraşütsüz atlıyor, yanardağlarda sörf yapıyor, timsahlarla dolu nehirlere, mancınıklarla dev havuzlara fırlatılıyorlar. İşte adrenalin bağımlılarının heyecan için yolunu tuttukları ülkeler ve buralarda yaptığı ekstrem sporlar…

Oxford Üniversitesi Tehlikeli Sporlar Kulübü 1979 yılında dünyanın ilk bungee jumping’ini gerçekleştirdiğinden beri adrenalin sporlarının modası hiç geçmedi. Klasik sporların aksine ekstrem sporlarda sınır yok! Binlerce kişi adrenalin, hız, heyecan ve risk peşinde dünyayı geziyor. Ama size bir haberimiz var. Artık paraşütle atlama ya da klasik bungee bazılarına heyecanlı bile gelmiyor. İşte 2017 model ekstrem sporlar ve yapıldıkları ülkeler.

Sörfün alışılmadık bir çeşidi olarak yanardağ sörfü
Sörfün alışılmadık bir çeşidi olarak yanardağ sörfü

Nikaragua’da yanardağ sörfü

Pek çok kişi için yanardağ ancak uzaktan beğenilecek bir doğa harikasıdır. Ama macera bağımlıları ellerine sörf tahtalarını alıp bu simsiyah dağların zirvelerine koşuyor. Nerede mi? Orta Amerika ülkesi Nikaragua'nın en küçük yanardağı Cerro Negro’da. 728 metre yüksekliğindeki bu yanardağın eteklerinde bir hostel işleten Avustralyalı Darryn Webb, 2005’te yüksek, kayalık ve külle kaplı coğrafyanın sörf yapmak isteyen bir sporcu için potansiyelli bir bölge olduğuna kanaat getirerek, şansını denemeye karar verdi. Sörf tahtalarıyla şansını denedikten sonra tahtadan yaptığı bir çeşit kızakla, saatte 70 kilometre hızla Cerro Negro’dan aşağı inmeyi de başardı. O günden beri binlerce maceracı yanardağdan kendini aşağı bırakmak için Nikaragua’daki bu dağa geliyor. Bu çiçeği burnunda spor, son zamanlarda bölge için hayli popüler bir sektör halini aldı. Artık yanardağın yamacında sadece kızak üzerinde oturarak değil, board tepesinde ayakta inen “deliler” de görmek mümkün.

Zambiya’da timsah bungee

Eğer bileğinize bir ip bağlayıp yüksek bir yerden kendinizi boşluğa bırakmak size uçuk bir fikir gibi gelmiyorsa, bu çılgınlığın bir üst modelini deneyip bu atlayışı timsahlarla dolu bir nehrin üstünde yapabilirsiniz. Bunun için rotanızı Afrika’ya çevirmeniz gerekiyor. Zambiya’nın Zambezi Nehri’nde yapılan timsah bungee, tüm tehlikelere ve daha önce meydana gelen kazalara rağmen hala binlerce kişi tarafından deneniyor.

İngiltere’de uçak kanadı yürüyüşü

Yükseklik korkusu olanlara göre olmasa da gökyüzünde süzülen bir çift kanatlı uçağın üzerinde yürümek bazılarının en sevdiği hobi. İngiltere’nin Somerset kentinde yapılan bu spor için uçağın kanadına sıkıca bağlanıyorsunuz. Bu noktadan sonra yapacağınız tek şey yüzünüzdeki rüzgarın keyfini çıkarmak. Tabi korkudan ödünüz patlamazsa…

Havuz severler için yeni bir seçenek: Mancınıkla havuza atlamak
Havuz severler için yeni bir seçenek: Mancınıkla havuza atlamak

Almanya’da insan mancınığı

Bu ilginç extreme sporda, airkick adı verilen dev mancınıklara yerleştirilen kişiler, yaklaşık 8 metre uzaktaki havuzlara fırlatılıyor. Hava basıncı ve suyun geri tepme noktası gibi hesaplamaların ardından hazır hale gelen bu mekanizma, sporculara heyecanlı anlar yaşatıyor. Eğer bu sporu yapmak istiyorsanız, Almanya’nın Ettingen kentine yolculuk yapmanız gerekiyor.

Uçurum cambazlığı büyük cesaret ister.
Uçurum cambazlığı büyük cesaret ister.

İtalya’da uçurum cambazlığı

İngilizcesi slacklining olan uçurum cambazlığı, belirlenen iki nokta arasına gerilen naylondan yapılmış bir ipin üzerinde denge kurarak hareket etmenin amaçlandığı bir spor türü. Cambazların üzerinde yürüdüğü ipten daha hassas olduğu için titreşime çok daha fazla açık bu ip üzerinde yürüyen sporcular, hem kendileri adrenalin salgılıyor hem de izleyenlere yürek sektesi geçirtiyor. Bu sporu yapmak için ideal nokta İtalya’nın kuzeydoğusunda bulunan Dolomites sıradağları.

Güney Avusturalya’da jet botu yarışı

1981’de Güney Avustralya’da Murray Nehri’nde iki kafadar botlarını modifiye edip yarışmaya karar verdi. O günden beri Renmark kasabasında jet botlarıyla heyecanlı bir yarış düzenleniyor. Üstelik heyecanın tek kaynağı hız değil. Sporcular yarış süresince timsahlarla, zehirli yılanlarla ve kuvvetli akıntılarla mücadele ediyor.