Motosiklet sürücülerini trafikte bekleyen 8 tehlike

Motosiklet sürücülerini trafikte bekleyen 8 tehlike

İstanbul gibi araç sayısının yoğun olduğu şehirlerde trafikten kurtulan motosiklet sürücüleri, yine aynı yoğunluk nedeniyle kimi tehlikelerle karşı karşıya kalıyor. İşte en yaygın 8 tehlike...

1. Aracın kapısını etrafı kontrol etmeden açan sürücüler

Bu sürücü hatasına motosiklet kullanırken her an her yerde rastlayabilirsiniz. Özellikle İstanbul gibi her dakika yoğun trafiğin olduğu bir şehirde, sürücülerin bu konuya ayrı bir özen göstermesi gerekiyor. Sadece yarım saatlik bir motosiklet yolculuğu esnasında bile birden çok otomobil sürücüsünün kapılarını dikkatsizce açtığına şahit olabilirsiniz.

2. Araçların kasıtlı olarak motosikletleri sıkıştırması

Trafik ve hız kurallarına uymak yetmiyor.
Trafik ve hız kurallarına uymak yetmiyor.

Bir motosikletli olarak seyir halindeyken bütün trafik ve hız kurallarına uysanız da başta ticari araçlar olmak üzere diğer tüm otomobiller tarafından sıkıştırılabilirsiniz. Şeridin sağ tarafında giderken sol tarafınızdan; sol tarafında giderken de sağ tarafınızdan sıkıştırılma ihtimaliniz yüksek. Motosiklet sürücülerine göre bunun en önemli nedenlerinden biri, büyük şehirlerde otomobil kullanıcılarının trafikteki motosikletlileri fazlalık olarak görmesi. Bu da araç sürücülerinin motosikletlileri görmeme eğilimini artırıyor. İki taraf için de büyük bir tehlike yarattığı kesin!

3. İki yönlü araç yolu

Ara yollarda sadece iki şeridin bulunduğu ve yalnızca gidiş-dönüş olan yollar, motosiklet sürücüleri için yanıltıcı olabiliyor. Sağ tarafta gidiş yönündeki trafiği atlatmak için sol şeritteki boş yola geçen motosikletlerin, yan yollardan aniden araç çıkabileceğini unutmaması gerek.

4. Ticari araçların yolcu almak için aniden durması

Dolmuş, taksi, minibüs gibi toplu taşıma araçları müşteri almak için çevresini kontrol etmeden aniden durabiliyor. Bu gibi tehlikeli durumlarda aracın arkasında seyir halinde olan motosikletin kaza yapma ihtimali oldukça fazla. Çünkü motosiklet ve otomobilin durma mesafeleri birbirinden farklı. Otomobil sürücüleri çok daha güvenli bir şekilde frene basıp durabiliyor.

5. Yoldaki bozukluklar, tehlikeli girinti ve çıkıntılar

Asfalt çalışmalarının özenle yapılmadığı şehirlerde yol üstünde pek çok tehlikeli engelle, girinti ve çıkıntılarla sıkça karşılaşılıyor. Bu tarz yol bozuklukları ağırlıklı olarak motosiklet sürücülerini tehdit ediyor. Çünkü eğer yolda çok ciddi bir bozukluk yoksa otomobiller etkilenmiyor. Ancak ufak bir pürüz bile motosiklet sürücülerinin dengesini bozmaya yetiyor.

6. Emniyet şeridi kullanımı konusundaki tartışmalar

Motosiklet sürücülerinin trafikte ekstra dikkat etmesi gerekiyor.
Motosiklet sürücülerinin trafikte ekstra dikkat etmesi gerekiyor.

Yasalara göre motosiklet sürücülerinin emniyet şeridi kullanma hakkı yok. Ancak buna rağmen pek çok motosikletli kullanmak zorunda kalıyor. Çünkü özellikle büyük şehirlerde trafiğin yoğun olduğu saatlerde otomobil sürücüleri sağ ve sol şeride yanaşarak motosiklet kullananlara yol vermiyor. Hal böyle olunca tartışmalar ve kural ihlalleri de bir türlü çözülmüyor.

7. Sinyal vermeden aynı şeride geçen otomobiller

Sinyal vermeden motosiklet sürücüsünün olduğu şeride geçen otomobiller kaza tehlikesi yaratıyor. Sinyal vermeme problemi, ne yazık ki tüm araçlar için Türkiye’de sıkça yaşanan trafik sorunlardan biri.

8. Yola aniden çıkan yayalar

Motosiklet sahipleri de trafikteki yayalara dikkat etmeliler.
Motosiklet sahipleri de trafikteki yayalara dikkat etmeliler.

Yalnızca otomobil değil motosiklet sürücüleri de karşıdan karşıya geçen yayalara çarpabiliyor. Motosiklet sürücülerinin de bu konuda dikkatli olması gerek çünkü sizin de karşınıza aniden bir yaya çıkabilir! Bu tür kazalar motosikletliler için daha tehlikeli olabiliyor. Çünkü aracı durdurmak otomobile oranla çok daha zor. Kaza durumunda iki taraf için de ciddi tehlike var. Özellikle gece sürüşlerinde ayrı bir özen gösterilmeli.