Kabarık etekli veya üzeri parlak taşlı gelinlikler artık zamane gelinlerinin hayali olmaktan çıktı. Peki yeni gelinlik trendleri nasıl?
Yakınlarda evlenecek bir arkadaşınız varsa siz de şu cümleyi duymuşsunuzdur: "Gelinlik gibi olmayan gelinlik istiyorum." Bu da ne demek sorusuna soruyla cevap verelim; düğünler de düğün gibi mi artık? Yeni dünyadan payını alan Türkiye'de "ata binip 'ya nasip' diyen, beşi bir yerde takan, tarlatanlı, pullu, payetli, telli duvaklı süzülen" gelinlerin yerini birer birer "save the date" yapan (düğün konseptini üç ay önce çektirdiği fotoğrafla ön davetiye şeklinde duyuran), kına gecesini bekarlığa veda partisine çeviren, çeyiz sandığı yerine valiz hazırlayan, "halayına isyan" deyip vals kareografisi çalışan kadınlar alıyor. Biz de gelinlik trendlerini gelinlik tasarımcısı Olgay Ergin'e sorduk.
Gelinlik gibi olmayan gelinlik mümkün mü? Mümkünse nasıl?
Talep mümkün ama Türkiye'de gelinlik gibi olmayan gelinlik çok mümkün değil. Kafasında böyle bir soruyla kapımızı çalanları dinleyip bir sürece yönlendiriyoruz. Konseptin ne olacağı, düğünün hangi mekanda gerçekleşeceği, yemekli mi kokteyl mi olacağı, kaç davetlinin katılacağı gibi tüm detayları gelinin netleştirmesi gerekiyor. Bu noktada işleme başlıyoruz. Gelinin aslında ne istediğini de öğrenmiş oluyoruz. Tasarım biraz da onu anlayıp hoşlandığı şeyleri bir araya getirip sonra vücuduna bakıp tüm bunları bir havuzda birleştirmek demek. Prova sürecinde de tasarım kendini ortaya koyar. Tasarımcı olarak benim tercihim renk seçiminin bana bırakılması. Kabarık vs. gibi istekler tamamen bir matematik yani vücut genişliği ve boyu ile ilgili ayarlamalardan ibaret. Bu hesaplamaların doğru yapılmasıyla estetiğe ulaşıyoruz. Sonunda amacımız gelinle birlikte hem masumiyet hem kadınsı hem de şık bir tasarım ortaya koymak.
Alternatif gelinlik arayan gelinleri kumaş, dantel, stil konusunda nasıl yönlendiriyorsunuz?
Gelin bana gelip "Şunu, bunu istiyorum" dediğinde ayna karşısına geçip hazırlamış olduğum parçalara birlikte bakıyoruz. Deneyimsel çalıştığımızda yavaş yavaş kendisi de bazı şekillerin ona uygun olmayacağını görmüş oluyor. Bu yüzden "başka türlü bir gelinlik" isteyenlere benim tavsiyem bir tasarımcıyla çalışmaları olacak. Yani gidip bir mağazada danteli hoşuna gitti diye bir gelinlik beğenip giymemeli. Straplez moda diye straplez giymemeli. Omuzları, yaka ve göğüs orantılıysa, yakışıyorsa straplez giyebilir. Bana göre her gelini anlatan farklı bir dantel ya da kumaş var.
Gelinlerin ne giyeceğine ailesinin, çevresinin ya da damat tarafının baskısı, müdahalesi oluyor mu?
Provalar yavaş yavaş ilerlediği için ufak tefek baskılara şahit oluyoruz. Gelinin ailesi eğer kızları sade bir gelinlik istiyorsa şatafatlı olmasını isteyebiliyor. Onlara göre düğündeki herkesin içinde kızları parlamalı. Damat tarafıysa daha çok müdahale ediyor. Çünkü onlara da göre de "kız alıyorlar" ve gelinlik konusunda daha muhafazakar davranıyorlar.
Sade gelinlik niçin Türkiye'de çok az tercih ediliyor?
Sade gelinlik Türkiye'de tercih ediliyor aslında. Sadece nikah esnasında ya da ikinci evliliklerde tercih ediliyor niyeyse. Cemiyetin kendini önemsediği, gelin ve damat ailelerinin biraz da statülerini teşhir ettiği bir sosyal durum var ortada. Bu noktada gelinliğin kabarıklığı, dantelin abartısı, nakışın çoşkulusu, taşların fazla oluşu bu ailelerin toplumsal statüsünü de simgeliyormuş gibi bir algı var. Türkiye'de bir denge söz konusu değil. Doğu ile Batı, iki kültür arasında bir geçiş olduğu için herkes "gördüğü" ne varsa onu yapmaya çalışıyor.
Olgay Ergin kimdir?
İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde moda ve tekstil tasarımı eğitimi aldıktan sonra Türkiye’nin en önemli moda tasarımcılarından Yıldırım Mayruk’la çalışıp kendi markasını oluşturan Ergin, İstanbul ve Lüleburgaz’daki iki stüdyosunda feminen stil ve grift detayları sanatsal bir ruhla bir araya getirip özel dikim ve abiye tasarlıyor.
Ve diğer tasarımcılarımızdan trendy örnekler:
Banu Güven, #coolbrides sloganıyla tasarladığı gelinliklerde, detaylarla farklılık yaratıyor.
Neda Niquie ve Ayşe Göksel’in yarattığı Niquie markasında farklı kumaş alternatifleri ve özgün tasarımlı dekolteler dikkat çekiyor.
Begüm Salihoğlu’nun koleksiyonunda püsküllü ve bohem tarzda gelinliklerden hoşlananlar için tasarımlar yer alıyor.
Ünlülerin tasarımcısı Tuvana Büyükçınar, gece elbiselerinin yanı sıra “Farklı çizgide bir gelinlik istiyorum” diyenler için de harikalar yaratıyor.