Yaşam tarzınızı değiştirecek düzenleme sanatı: KonMari Metodu

Yaşam tarzınızı değiştirecek düzenleme sanatı: KonMari Metodu

Marie Kondo’nun insanların yaşam tarzını değiştiren düzenleme sanatıyla ilgili kitabı ve Netflix dizisi büyük ilgi görüyor. Fazla eşyaları atmaya odaklanan, “KonMari Metodu” olarak anılan bu yöntem evlerde ve iş yerlerinde köklü değişimlere katkı sağlıyor. 

New York Times çok satanlar listesinde de yer alan Marie Kondo’nun Hayatı Sadeleştirmek İçin Derle Topla kitabı okuyucular tarafından büyük bir ilgiyle karşılandı. Bu kitapla birlikte Kondo, okuyucuların evlerinin veya iş yerlerinin doğru şekilde düzenlenip sadeleştirilmesine katkıda bulundu. Ayrıca Times Magazine’in en iyi influencer’lar listesinde yer alan Marie Kondo, KonMari metoduyla insanların dağınık evlerine çözüm getirirken aynı zamanda insanlara ilham kaynağı oluyor.

KonMari Metodu Nedir? 

Marie Kondo insanların dağınık evlerine çözüm getirirken, onlara ilham kaynağı oluyor.
Marie Kondo insanların dağınık evlerine çözüm getirirken, onlara ilham kaynağı oluyor.

Kültürel bir fenomen haline gelen KonMari metodu, eşya düzenleme sanatçısı Marie Kondo’nun ortaya çıkardığı, eşyaların kategorilerine göre düzenlenmesi sanatıdır. Bu metodun amacı neşe dolu eşyaların olduğu bir eve veya işyerine sahip olmak… Kondo, bu metodla birlikte toplama sanatının altı temel kuralını şöyle açıklıyor:

1. Toplamaya kendini ada,

2. İdeal yaşam tarzını hayal et,

3. İlk önce eşyaları atmayı bitir,

4. Odaya göre değil, kategoriye göre düzenle,

5. Doğru sırayı takip et,

6. Kendine neşe verip vermediğini sorgula.

Eşyalar kategorilerine göre toplanmalı

Eşyalar; kıyafetler, kitaplar, “komono”lar ve manevi eşyalar olarak kategori ediliyor.
Eşyalar; kıyafetler, kitaplar, “komono”lar ve manevi eşyalar olarak kategori ediliyor.

Birçok oda düzenleme yöntemi, bir odayı bitirdikten sonra başka bir odayı toplamayı öneriyor. Fakat KonMari metodunda bu durum biraz farklı… Eşyaların kategorilerine göre toplanması gerektiğini savunan KonMari yönteminde; önce kıyafetler, sonra kitaplar, ardından komono’lar (çeşitli eşyalar; ıvır zıvır) ve en son manevi eşyalar toplanmalı. Bir örnekle açıklayalım… İlk önce kıyafetlerinizi toplamaya başlayacaksanız, öncelikle bütün kıyafetlerinizi gardrobunuzdan veya raflarınızdan indirmeniz gerekiyor. Kıyafetlerinizi tek tek elinize alarak, size neşe verip vermediğini düşünmelisiniz. Eğer o kıyafet size neşe vermiyorsa o kıyafete, size olan hizmetlerinden dolayı teşekkür edip kıyafetle vedalaşmalısınız.

KonMari katlama yöntemi

KonMari metoduna göre kıyafetleri alışılageldik katlama yönteminden farklı bir şekilde katlamanız gerekiyor. Kondo, giysilerin -ne kadar temiz olursa olsun- istiflenmiş bir biçimde katlanmasının kıyafetlere ulaşılmasını ve görülmesini zorlaştığını belirtiyor. KonMari yöntemi kıyafetleri daha rahat görebilmeniz adına kıyafetlerinizi asmanızı öneriyor.

Eşyaları atmaya odaklanın

KonMari metodu aslında fazla eşyaları atmaya odaklanıyor.
KonMari metodu aslında fazla eşyaları atmaya odaklanıyor.

Marie Kondo’nun kitabının adında her ne kadar “derle topla” ifadesi geçse de aslında bu metod, evinizdeki yüzlerce veya binlerce eşyayı derlemeye-toplamaya değil, eşyaları atmaya yönelik. Kondo’nun teorisine göre ne kadar çok eşyadan kurtulursanız evinizi o kadar kolay toplayabilirsiniz.

KonMari görselleştirmeden besleniyor

Zihninizde hayal ettiğiniz evi düşünün.
Zihninizde hayal ettiğiniz evi düşünün.

Marie Kondo, insanlardan yaşamak istedikleri hayatı düşünmelerini ve neden böyle bir hayat istediklerini değerlendirmelerini istiyor. Dağınıklıktan arınmış bir yaşamın insanlar için neler ifade ettiğini sorguluyor. Belki düzenli bir ev; arkadaşlarınızla daha çok parti yapabilmenizi, bebeğiniz için daha çok alan açmanızı, arkadaşlarınızla sohbet edebileceğiniz daha geniş bir alan olmasını sağlayacaktır.

Atılan her eşya yeni bir yolculuğa başlangıç

Attığınız eşyalara teşekkür etmeyi unutmayın.
Attığınız eşyalara teşekkür etmeyi unutmayın.

Kondo, gereksiz eşyalardan arınmış bir evin kişilerin daha iyi bir cilde sahip olmasına ve kilo vermelerine bile sebebiyet verebileceğini açıklıyor. Ayrıca, artık evinizde bulundurmayacağınız her eşya için bir teşekkür töreni düzenlemek yeni bir yolculuğa atılmanız için oldukça önemli.