Lüks muhafazakar oteller, muhafazakar ve şık kadını yansıtan kadın dergileri ve defileler... Son 10 yılda Türkiye'de moda dünyasında neler olduğuna Civan Bay Moda Evi'nin tasarımcısı Bahar Gözkün ile göz attık. Son yıllarda modada yükselen muhafazakar akım Gözkün'e göre gelecekte de devam edecek.
Aykırı tasarımları görmeye alışık olduğumuz moda haftalarının yanında artık Türkiye'de ve Londra'da islami moda haftaları düzenlenerek “Türk muhafazakar moda” kavramı yurt dışında da temsil buluyor.
Geçen yıl düzenlenen New York Moda Haftası'nda da Endonezyalı tasarımcıların muhafazakar ve tesettür tasarımlarının yer alması “Modada yükselen trend muhafazakarlaşma mı?” tartışmasını başlatmıştı. Müslüman moda pazarı 2014 yılında 230 milyar dolarken, 2019 yılında bunu ikiye katlayarak 484 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Dünya moda pazarında iki katı hızla büyüyen islami moda pazarından pay almak için global markalar yüzünü Doğu'ya dönüyor.
Markalar, muhafazakar koleksiyonlarda yarışıyor
DKNY ve Mango Ramazan ayına özel koleksiyonlar çıkarırken; Dolce & Gabbana, 2015'te baş örtü ve tesettürlü kadınların tercih ettiği uzun elbiselerden oluşan Abaya koleksiyonunu muhafazakar kesimin beğenisine sundu. Uniqlo markası, Japon-Müslüman tasarımcı Hana Tajima ile yeni bir çizgi ortaya koyarken, Endonezyalı tasarımcı Anniesa Hasibuan 2017 New York Moda Haftası için sadece tesettür giyimden oluşan bir koleksiyon hazırladı.
Modanın ibresi paralı coğrafyaya kayıyor
Türkiye de bu global trendden etkilenmiş görünüyor. Moda tasarımı eğitimini tamamladığı Hollanda'da 2007 yılında bitirme projesi olarak “Kahve Falından Modanın Gelecek Trendleri Tahminleri”ni ele alan Bahar Gözkün, konuyla ilgili araştırma yaparken gelecekte modanın muhafazakarlaşacağını öngördüğünü belirterek modanın günümüzdeki durumunu şu sözlerle yorumluyor: "O yıllarda Valentino, Dior gibi moda devleri şapkayla saçı kapatan tasarımlarla dikkatleri çekmişlerdi. Tüketim çılgınlığı islami kesimin ekonomik gücünün de artmasıyla islami ve muhafazakar kesimi de etkileyerek hedef kitle haline getirdi. Ortaya çıkan bu yeni hedef kitleyle de moda şekil değiştirdi. 10 yıl önce farklı şekilde giyinen ve başörtüsünü farklı şekilde kullanan kadınlar aykırı gelirken, artık muhafazakar giyimde farklı tarzlar yarattığı düşünülen moda ikonları seçiliyor."
"Dünya moda devlerinde şatafat arttı"
“Dünya devlerine bakıldığında tasarımlarında şatafatın arttığı fark ediliyor” diyen Gözkün, sözlerine şöyle devam ediyor: "Chanel gibi dünyada klasikleşmiş moda markaları Türkiye'ye Avrupa'da sattıkları ürünlerin hepsini zaten getirmiyorlar. Özellikle çok iddialı abiye kıyafetleri Türkiye'de göremiyorduk. Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerden Avrupa'ya alışverişe giden kesimin artmasıyla lüks markalarda şatafat, payet ve parlak renk kullanımının yoğun olduğu tasarımlar yapıldı. Yerelden globale moda muhafazakarlığa uyum sağladı."
Tasarımcı Bahar Gözkün ayakkabı modasını ise şu sözlerle yorumluyor: "Bu yıl özellikle ayakkabı tasarımlarında hala parlak renklerin ve simin hakimiyeti Orta Doğu'nun parlak, şatafat tutkusundan kaynaklanıyor. Topuklu ayakkabılarda kullanılan malzemelerin kalitesizleşmesi ve ucuza mal etmesini sağlıyor, alım gücü düşük olan insanların da bu zevke ait ürünleri almasını hedefliyor. Muhafazakar modanın tüketim toplumuna dahil olmasıyla birlikte alım gücü düşük kitleden lüks tüketim yapabilen kesime kadar farklı seçenekler arttı."
Muhafazakar Moda Haftası Londra'da!
Küresel markaları takip eden Türkiye, şatafatı artıran tasarımlarıyla Arap dünyasını da selamlayan markaları örnek alarak Türk muhafazakar moda kavramını yarattı ve defilelerle dünyaya açılıyor. İstanbul Modest Fest ve Londra'da Muhafazakar Moda Haftası düzenlenerek yeni tasarımlar muhafazakar moda dünyasıyla buluştu. Sosyal medyanın gücü muhafazakarlaşan modanın yayılmasında yadsınamaz.
“Türkiye’de abiyeler artık cesur değil”
Bahar Gözkün muhafazakar modada renk seçimlerini ise şöyle yorumluyor: "İş kadınlarının tercih ettiği Türk giyim markaları da hem renkleriyle hem de tarzlarıyla muhafazakarlaşmayı yansıtıyorlar. Muhafazakar göze batmayan pudra ve açık pastel tonlarıyla daha temiz, saf bir imaj yansıtan kıyafetler parlak ve gösterişli ayakkabılarla tamamlanıyor. Türk moda markaları abiyede eskisi kadar cesur değil."
Gözkün'ün belirttiğine göre, üst kesimin kadın kadına düzenlediği özel gecelerde giyilen dekolteli, şatafatlı kıyafetlerin olduğu ayrı bir gardırobu bulunuyor. Bu kesim alışveriş için yine yurt dışını da tercih ediyor. Chanel gibi klasik gibi markaların örneğin ceketleri mutlaka satıyor. Müslüman ülkelerdeki tasarımcıların Türkiye'deki kadar islami çizgide tasarımlar yapmadıkları söyleyen Gözkün, bu yükselen trendin devam edeceğini öngörüyor.