Hayvanlar Aleminin İlginç Modası: Renkli Tırnak Kapları

Hayvanlar Aleminin İlginç Modası: Renkli Tırnak Kapları

Günümüzde trendler, moda akımları ve renkli aksesuarlar sadece biz insanlar için olacak diye bir kural kalmadı! Bu yeni akımın hedef kitlesi de sevimli küçük dostlarımız... Peki bahsettiğimiz tırnak kapları nasıl bir moda? Gerçekten gerekli ve kullanışlı bir aksesuar mı, yoksa anlamsız ve zararlı bir uygulama mı? Gelin hep birlikte bu yazıda inceleyelim.

Yeni moda tırnak kapları...
Yeni moda tırnak kapları...

Aslında bahsettiğimiz renkli tırnak kapları yepyeni bir ürün değil. Bir süredir piyasada olan ürün, son günlerde yurt dışındaki bazı hayvansever dernekler tarafından yapılan eleştirilerle tekrardan gündeme gelmiş durumda.

Tırnak Kapları, Kedi-Köpek Tırnağı, Tırnak Kılıfı gibi farklı isimler altında bulunabilen bu ürünler nasıl kullanılıyor?

Ürünün kullanımı, insanlar için üretilen takma tırnakların kullanımıyla bizzat aynı. Renkli tırnağı bir yapıştırıcı yardımıyla kedi veya köpeğinizin tırnağına yapıştırıyorsunuz ve bu takma tırnak 4-6 haftalık süre boyunca evcil hayvanınızın tırnağında kalıyor.

Renkli tırnak kapları yapıştırıcı ile uygulanıyor
Renkli tırnak kapları yapıştırıcı ile uygulanıyor

Ürünün çıkış noktasıysa özellikle kedilerin sıklıkla yaptığı tırmalama ve eşeleme hareketinin verdiği zararları azaltmak! Soft Paws adı altında üretilen ürün, hayvanların koltuk, masa gibi mobilyalar veya kapı, parke gibi tahta yüzeylere verdikleri zararı engellemek amacıyla tasarlanmış, kullanışlı ve zararsız bir yöntem olarak satılmakta.

İngiltere'deki Cats Protection isimli hayır kurumu geçtiğimiz hafta gün geçtikçe daha çok kullanılan bu yeni akım hakkında bazı eleştirilerde bulundu.

Kuruma göre ürün farklı renk seçenekleri ve vaat ettiği özelliklerle her ne kadar cazip görünse de aslında sevimli dostlarımız için olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Özellikle kedi ve köpeklere uygulanan tırnak kapları
Özellikle kedi ve köpeklere uygulanan tırnak kapları

Cats Protection veteriner hekimlerinden Vanessa Howie tarafından yapılan açıklamaya göre uygulanan yapay tırnaklar kedilerin doğaları gereği sergilemesi gereken özellikleri engelliyor. Bu durum dilediklerince tırmalama ve eşeleme hareketi yapamayan kedilerde bazı davranışsal problemlerin gelişmesine ve öz savunma yeteneklerinin körelmesine neden olabilir. Ayrıca açıklamada ürünü kullanan hayvan sahiplerinin, hayvanların sağlığına verdikleri zarardan ötürü Hayvanları Koruma Kanunu uyarınca dava edilebileceklerini belirtti.

Tırnak kaplarının asıl amacı hayvanların tahta yüzeylere zarar vermesini engellemek.
Tırnak kaplarının asıl amacı hayvanların tahta yüzeylere zarar vermesini engellemek.

Üretici firma yapılan bu eleştirilerin doğru olmadığını ve hayvan sağlığına herhangi bir sorun teşkil etmediğini belirtse de Cats Protection kedilerin bir moda unsuru değil bizler gibi canlı varlıklar olduğunu ve geçerli ve kısa süreli bir neden olmadıkça renkli kapların kullanılmaması gerektiğini ifade ediyor.

Tırnak kaplarının gerekmedikçe kullanılmaması tavsiye ediliyor.
Tırnak kaplarının gerekmedikçe kullanılmaması tavsiye ediliyor.

Tabii ki renkli tırnak kaplarını kullanmak konusunda son karar siz sevgili hayvan sahiplerine kalıyor. Evcil hayvanınızın eşyalarınızı tırmalayıp verdiği zararlardan şikayetçiyseniz ancak tırnak kapları dışında bir alternatif arıyorsanız kedi-köpek oyuncakları ve tırmalama tahtası kullanabilir veyahut mobilyalarınızın alt kısımlarını koruyucu plastiklerle kaplayabilirsiniz. Seçim size kalmış çünkü minik dostunuz için en iyisine karar verecek olacak sizsiniz.

Fotoğraflar:

www.softpaws.com

Kaynak:

www.getsurrey.co.uk