Sosyal medya hesabınıza “mavi tik” mi lazım?

Sosyal medya hesabınıza “mavi tik” mi lazım?

Arkadaşınız sizi hiç dinlemediğiniz bir grubun konserine davet etti. Grubun müziklerini sevdiniz, yeni albüm duyurularını öğrenmek için grubu sosyal medyadan takip etmek istediniz. O da ne? Grubun adını arama kutusuna yazdığınızda o kadar çok hesap çıktı ki hangisini takip etmeniz gerektiğini bilemiyorsunuz. Grubun gerçekten bir hesabı var mı? Hangisi orijinal hesap? İşte bunu öğrenmenin kolay bir yolu var.

Eğer bir sosyal medya kullanıcısı iseniz ve sosyal medya hesaplarınızdan sadece tanıdıklarınızı değil popüler isimleri de takip ediyorsanız, bu hesaplardan bazılarının yanında bir mavi bir onay işareti (Verified Account) dikkatinizi çekmiş olabilir. Peki “mavi tik” olarak da bilinen bu işaret nedir, ne işe yarar, nasıl edinilir?

Mavi tik işareti hesabın gerçekten o isimle anılan kişiye, gruba veya bir markaya ait olduğunun onaylanması, yani doğrulanmasıdır. Bu işarete yaygın olarak Instagram, Facebook ve Twitter’da rastlayabilirsiniz. Bu onay sistemi hem hesap sahibini hem de takipçileri korur. Hesap sahibi kendisi adına açılması mümkün sahte hesaplarda yayınlanan içerikten sorumlu olmaz, kimliğini teyit etmiş olur. Takipçiler ise farkında olmadan yanlış bir hesabı takip etmemiş olurlar. Kötü niyetle açılmış olmasa bile bazı ünlülerin hayranları tarafından açılan sayfaların bile yüz binlerce takipçisi olabiliyor, dolayısıyla bu hesaplar kolaylıkla orijinal hesaplarla karıştırılabiliyor. Örneğin Türkiye’nin en popüler oyuncularından Kıvanç Tatlıtuğ’un Instagram hesabının bugün 1,6 milyon takipçisi varken bir hayranı tarafından açılan Tatlıtuğ isimli hesabın 303 bin takipçisi var ki bu birçok ünlünün orijinal hesabının bile ulaşamadığı yüksek bir takipçi sayısı. 

Twitter’da hesap onaylatma

Hesap onaylatma ile ilgili olarak ilk önce Twitter’i ele alalım. Twitter mavi tik işaretini “mavi onay rozeti” ismiyle kullanıyor. Hesap onaylatma işlemi kullanıcı sayısına oranla az talep gören bir işlem olduğu için Twitter’in sayfasında hemen el altında olan, kolay bulunan bir komut olduğu söylenemez. Yardım merkezine gidip “Onay” anahtar kelimesi ile yapılan bir aramadan sonra karşımıza çıkan makalelerden nasıl hesap onaylatılabildiğini öğreniyoruz. https://verification.twitter.com/welcome linkinden ulaşılabilen onay formunu doldurabilmek için hesabınızda şu bilgilerin sağlanmış olması gerekiyor:

1. Onaylı bir e-posta adresi

2. Onaylı bir telefon numarası

3. Kişisel bilgiler

4. Profil fotoğrafı

5. Başlık fotoğrafı

6. Doğum günü bilgisi

7. Web sitesi

8. Tweet gizlilik ayarlarının Tweet’lerin herkese açık olarak ayarlanmış olması.

Bireysel hesapların onaylanması için Twitter kimliğinizin bir kopyasını isteyebiliyor. Bu bilgilere ek olarak hesabınızın neden onaylanmasını istediğinize dair yazılı bir açıklama ve anlattıklarınızı desteklemek üzere internetteki görünürlüğünüzü kanıtlayacak linkler yollamanız hesabın onaylanmasında faydalı olacaktır. Başvurunuzun ardından verdiğiniz bilgiler ve dokümanlar yetkililer tarafından değerlendiriliyor ve sonuç size bildiriliyor.  

Facebook’ta hesap onaylatma

Facebook ise “mavi doğrulama” olarak tanımladığı kimlik onaylama için gerekli şartları şöyle özetliyor “Mavi doğrulama simgesine uygunluk, hesabın eksiksizliği, ilkelere uygunluk ve insanların gösterdiği ilgi düzeyi gibi çeşitli faktörlere bağlıdır”. Facebook’tan mavi doğrulama simgesi alabilmek için Twitter’dakine çok benzer bir şekilde profilinizdeki bilgilerle bir form doldurarak başvuru yapmanız gerekiyor. Başvurunuzla ilgili ne kadar çok destekleyici açıklama eklerseniz şansınız o kadar artar. Kimlik kopyanızla birlikte yaptığınız başvuru eğer onaylanmazsa 30 gün sonra yeni bir başvuru yapma hakkınız var. 

Instagram’da hesap onaylatma

En popüler sosyal medya platformlarından, Facebook’un da sahibi olduğu Instagram’a kimlik doğrulama için direkt bir başvuru prosedürü yok. Aralık 2014’ten beri mavi tik uygulamasını yürüten Instagram kendi menüsünde başvuru için bir yol göstermiyor ve şu anda yalnızca belli popüler isimlerin ve markaların mavi tike sahip olduğunu söylemekle yetiniyor. Eğer kimlik doğrulaması yapılmış bir Facebook veya Twitter hesabınız varsa Instagram profilinizi bu hesaplarla ilişkilendirmenizi öneriyor. Eğer Instagram kimliğinizin taklit edilme riski varsa Instagram ancak o zaman bir onay rozeti verebileceğini soyluyor. Instagram’dan mavi tik almak istiyorsanız konuyla ilgili Instagram yetkililerine yazıp bilgi talep etmeniz tavsiye ediliyor.