Netflix'in Ortalığı Kasıp Kavuran Dizisi: Squid Game

Netflix'in Ortalığı Kasıp Kavuran Dizisi: Squid Game

111 milyon aboneyle en çok izlenen Netflix yapımı olma özelliği taşıyan Kore dizisi, Squid Game. Sosyal medyada, WhatsApp gruplarında, dergilerde, sohbetlerde, her yerde o var! Peki bu diziyi global anlamda bu kadar ilginç kılan özellikler neler?


90 ülkede birinci sırada

Kore’den çıkan en popüler dizi özelliği taşıyan Squid Game’in konusu şöyle: Ekonomik zorluklar yaşayan yüzlerce kişi, oyunla ilgili bir davet alır. Kazananın 45,6 milyar won (38 milyon dolar) para ödülü kazanacağı bu oyunlar, Kore çocuk oyunlarından oluşur. Sonucu ölüm olsa bile bu ödülü kazanmak isteyen 456 oyuncu yarışmayı kabul eder ve oyunlar başlar.

Dokuz bölümden oluşan Squid Game’in ikinci sezonunun gelip gelmeyeceği henüz bilinmiyor. Çünkü Squid Game’in yönetmeni ve senaristi Hwang Dong-hyuk CNN’e verdiği röportajda; çekimlerin tüm ekibi çok yorduğunu, stresten altı tane dişini kaybettiğini ve ikinci sezonu düşünmenin kendisini çok strese soktuğunu söylemiş. Çevrimiçi veri tabanı IMDB’deki puanı 8.2 olan ve 90 ülkede birinci sıraya oturan dizinin geleceğini hep birlikte göreceğiz.

Squid Game’deki halat çekme oyunu sahnesi.
Squid Game’deki halat çekme oyunu sahnesi.

27 günde 111 milyon Netflix abonesi izledi

17 Eylül’de Netflix’te yayımlanmaya başlayan Squid Game, 13 Ekim’de Netflix Geeked’in sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaya göre 111 milyon abone tarafından izlenerek Netflix’in en çok izlenen yapımı oldu. Daha bir ayı dolmadan bu başarıyı elde eden dizi için “Neden bu kadar izleniyor?” sorusu herkesin aklında. Eğer diziyi bu kadar popüler olmadan izlediyseniz şanslısınız. Zira bu kadar konuşulurken izlemek ve hakkında yapılan esprileri anlamak pek kolay değil.

Netflix izleyicileri tabii ki bu popülerlik karşısında ikiye ayrılmış durumda: Çok popüler dizilerin balon olduğunu düşünüp izlemeyenler ve dizinin gerçekten bu başarıyı hak ettiğini düşünenler var. Zevkler renkler tartışılmaz diyoruz fakat Kore yapımı dizi ve filmlerin insan doğasını çok iyi anlattığı, başarılı içgörüler ve tespitler yaptığı da bir gerçek. 2019 yapımı bol ödüllü Parasite, en çok bilinen Kore filmi olsa da ülkeden çıkan çok iyi işler bulunuyor. 

Psikologlar; 18 yaş sınırı olan dizinin çocuklar tarafından kesinlikle izlememesi gerektiğini, dizinin önemli psikolojik rahatsızlara yol açabileceğini söylüyor.
Psikologlar; 18 yaş sınırı olan dizinin çocuklar tarafından kesinlikle izlememesi gerektiğini, dizinin önemli psikolojik rahatsızlara yol açabileceğini söylüyor.

Sevildiği kadar eleştiriliyor da...

Basında yer alan bilgilere göre İspanya’daki bazı okullarda öğrenciler, dizide geçen oyunları oynamaya başlamış ve şiddet eğilimleri artmış. Veliler tepki göstermiş, psikologlar dizinin önemli psikolojik rahatsızlara yol açabileceğine dair uyarılar yapmış. İngiltere polisi de internet sitelerindeki yazışmalarda, çocukların bu oyunları oynayacağına dair mesajlar tespit etmiş. Belçika’daki Erquelinnes Béguinage Hainau isimli okulda da çocukların dizideki oyunları oynadığı ve kaybedenlere şiddet uygulandığı yazıldı.

Kuzey Kore ve Güney Kore’nin apayrı kültürde iki ülke olduğunu biliyoruz. Hatta diziye Kuzey’den ağır bir eleştiri bile geldi. Kuzey Kore'nin propagandacı web sitesi Arirang Meari, Squid Game için Güney Kore'nin canavar toplumunu yansıttığını söyledi. İlgili web sitesinde “Squid Game, yolsuzluğun ve ahlaksız alçakların yaygın olduğu Güney Kore kapitalist kültürünün gerçekliğini ortaya çıkardı. Güney Kore, zenginlerin parasız insanlara satranç taşları gibi davrandığı eşitsiz bir toplum” cümleleri yer aldı.

Kore dalgası tüm dünyaya yayılıyor

Güney Kore kültürü; mutfak, sinema ve müzik gibi alanlarda tüm dünyayı etkiliyor diyebiliriz. Mesela son olarak 1884’ten beri yayımlanan meşhur Oxford İngilizce Sözlüğü’nün son baskısında 26 Kore kökenli kelime yer aldı. Oxford İngilizce Sözlüğü’nün popüler ve haber değeri olan kelimeleri seçtiğini, ülkemizden de simit kelimesinin sözlükte yer aldığını belirtelim. 

Squid Game’deki dalgona şeker yarışması sahnesi.
Squid Game’deki dalgona şeker yarışması sahnesi.

Dizi hakkındaki son garip gelişme

Geçtiğimiz günlerde yayımlanan haberlere göre Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'de bir Squid Game yarışması düzenleniyor. Yarışmada, kırmızı ışık yeşil ışık ve dalgona şeker yarışması gibi oyunların yer alacağı; yarışmayı kazananlara ise dizideki yarışmacıların giydiği yeşil eşofman takımının verileceği söyleniyor.

Diziyi izleyenler için nümeroloji detayı

Ekşi Şeyler sayfasında yer alan teoriye göre Squid Game’deki her yarışmacı numarasının bir anlamı olabilir. Nümerolojiye göre yazılan detaylar şöyle:

● 456 numara, melek anlamına geliyor. 456 numaralı yarışmacı olan Seong Gi-hun iyi huylu bir karakter.

● 67 numara, aileyi temsil ediyor. 67 numaralı yarışmacı Kang Sae-byeok, ailesi için orada bulunuyor.

● 218 numara; yalnızlık, bağımsızlık, inisiyatif demek. 218 numaralı Cho Sang-woo, dizide hep bir çözüm arayan ve kendi kaderini tayin eden bir karakter.

● 1 rakamı, her şeyin temelini ve tanrısal enerjiyi temsil ediyor. 1 numaralı yarışmacı Oh Il-nam ise tam da bu karakter.


Fotoğraflar:

www.imdb.com

www.netflix.com