58. Antalya Altın Portakal Film Festivali

58. Antalya Altın Portakal Film Festivali

1964 yılından beri düzenlenen Altın Portakal Film Festivalinin 58’incisi bu yıl 2 Ekim - 9 Ekim tarihleri arasında gerçekleşti. Dört farklı kategoride filmlerin yarıştığı festivalde bu yıl da hem yerli hem yabancı birçok yapım yarıştı. 

Bu yıl jüride kimler vardı?

Dört farklı kategoride ödül veren Antalya Altın Portakal Film Festivali Ertem Eğilmez, Nuri Bilge Ceylan, Derviş Zaim ve Reha Erdem gibi başarılı yönetmenlerin yolunun geçtiği bir etkinlik. Jüri özel ödülleriyle birlikte festivalde toplamda 25 ödül dağıtılıyor.

Bu yılki Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Jürisi, Emin Alper başkanlığında Ahmet Sesigürgil, Ayfer Tunç, Gaye Su Akyol, Hazal Kaya, Muhammet Uzuner ve Senem Tüzen’den oluşuyor. Dorota Kedzierzawska başkanlığındaki Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışma Jürisinde ise Ali Suliman, Eva Af Geijerstam, Margita Gosheva ve Guillaume De Seille bulunuyor. Ulusal Belgesel Film Yarışması jürisi Didem Pekün, Pelin Esmer ve Pınar Öğünç’ten oluşuyor. Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması jürisinde ise Onur Saylak, Öykü Karayel ve Tunç Şahin var.

Antalya Film Forum’da 455 bin TL maddi destek yapıldı

Antalya Film Forum’da Uzun Metraj Kurmaca Pitching Platformu, Uzun Metraj Kurmaca Work-in-Progress Platformu, Belgesel Work-in-Progress Platformu, Sümer Tilmaç Antalya Film Destek Fonu Pitching Platformu ve Dizi/Kısa Dizi Pitching Platformu olmak üzere toplam beş kategori bulunuyor.

Bu yıl 14 projenin destek aldığı yarışmada toplamda 455 bin TL maddi ödül dağıtıldı. Müge Özen ve Pınar Evrenosoğlu yönetiminde olan forum, çekimi bitmek üzere ya da post prodüksiyon sürecindeki birçok projeye destek oldu.

Beş projenin yarıştığı Uzun Metraj Kurmaca Work In-Progress Platformunun jürileri Jean - Benoit Henry, Justine Barda ve Nisan Dağ, Çiğdem Sezgin’in Suna adlı çalışmasına 80 bin TL ödül verirken Maryna Er Gorbach’ın Klondike adlı işine 40 bin TL değerinde Uzun Metraj Kurmaca Work In-Progress Jüri Özel ödülünü verdi. Orçun Köksal’ın Bars adlı çalışması Creative Production Renk Düzenleme Ödülü alırken Bekir Bülbül, Bir Tutam Karanfil adlı projeyle Başka Sinema Dağıtım ve Promosyon Ödülünü aldı.

58. Antalya Altın Portakal Film Festivali ödül töreni  Antalya Kapalı Spor Salonu’nda düzenlendi.
58. Antalya Altın Portakal Film Festivali ödül töreni Antalya Kapalı Spor Salonu’nda düzenlendi.

Yine beş projenin yarıştığı Antalya Film Forum Belgesel Work In-Progress kategorisinde Brigid O’Shea, Hans Robert Eisenhauer ve Serdar Kökçeoğlu jüri olarak yer aldı. Toplamda 60 bin TL değerinde ödül dağıtılan Belgesel Work In-Progress kategorisinde Pınar Fontini Filmin Adı Ne? işiyle 30 bin TL ve Eylem Kaftan Bir Gün, 365 Saat işiyle 30 bin TL ödül aldı.

Forum’da iki farklı ödül alan projeler de mevcut. Bir Gün, 365 Saat Belgesel Work In-Progress ödülünün yanında Başka Sinema Dağıtım Ödülünü almaya da hak kazandı. Bununla birlikte Gürcan Keltek’in Horde adlı işi hem Film Standartları Renk Düzenleme Ödülünü hem de Postbıyık Ses Post-Prodüksiyon Ödülünü aldı.

TRT’den bağımsız sinemaya 30 bin TL destek!

Film Forum’da Uzun Metraj Kurmaca Pitching Platformunda bu yıl sekiz proje yarıştı. İki projenin ödül aldığı kategoride jüri olarak Mahmut Fazıl Coşkun, Olivier Barbier ve Roshanak Behest Nedjad yer aldı. Sefa Öztürk’e ait Gülüşün Ömre Bedel ve Doğu Yaşar Akal’ın Tussifed adlı işleri 30 biner TL ödül aldı. Sertaç Koyuncu yönetmenliğindeki Yeryüzünden adlı çalışma ise Film Standartları Post Prodüksiyon ödülüne layık görüldü.

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu ise bu yıl ayrı bir ödülle bağımsız sinemaya 30 bin TL destek oldu. TRT Ortak ve Dış Yapımlar Müdürü Faruk Güven tarafından verilen TRT Uzun Metraj Kurmaca Pitching Platformu Ödülü, Merve Kuş Mataracı’nın Üç Metre adlı işine verildi.

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda 14 kategoride toplam 770 bin TL ödül!

Nezaket Erden ve Özay Fecht En İyi Yardımcı Kadın ödülünü paylaştı.
Nezaket Erden ve Özay Fecht En İyi Yardımcı Kadın ödülünü paylaştı.

On filmin 14 farklı farklı kategoride yarıştığı Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda En İyi Film ödülünü Ferit Karahan’ın Okul Tıraşı adlı filmi aldı. Ferit Karahan Okul Tıraşı filmiyle Gülistan Acet En İyi Senaryo ödülünü; Sercan Sezgin ve Hayedeh Safiyari de En iyi Kurgu Ödülünü kazandı.

Jüri Başkanı Emin Alper,ödülü Ferit Karahan’a verme gerekçesi olarak “Çocukların şiddetle tektipleştirildiği bir sistemi etkileyici ve inandırıcı bir eleştiriyle ortaya koyması, hikayesinde meselesini ajitasyondan uzak durarak ama son derece net ve berrak biçimde işlemesi ve başarılı oyunculukları nedeniyle Okul Tıraşı filmine ödülü veriyoruz.” dedi.

Selam Nacar yönetmenliğindeki İki Şafak Arasında filmi Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülünü alırken aynı zamanda Nezaket Erden’e En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülünü; Erdem Şenocak’a En İyi Yardımcı Erkek Ödülünü kazandırdı. Türkiye sinemasında kadının yerine dikkat çekme ve Cahide Sonku’yu anmak amacıyla verilen 50 bin TL değerindeki Cahide Sonku Ödülü de İki Şafak Arasında filminin cast direktörü Ezgi Baltaş ve yardımcı yapımcı Feride Çiçekoğlu’na verildi.

Yönetmen Emre Kayiş’in “Soyu tükenmekte olan, değerleri ve hisleri bakımından başka bir zamanı temsil eden, bu dünyayla senkronize olamayan bir insanı merkeze yerleştirmek, Ankara için önemli bir sembol olan hayvanat bahçesi ile bir mikro kozmos kurarak, politik tarafında da dair belirli bir gönderme içeren bir evren oluşturmak istedim.” dediği filmi Anadolu Leoparı Behlül Dal En İyi Film Ödülünü aldı. Billur Turan Anadolu Leoparı filmiyle En İyi Sanat Yönetmeni ödülüne layık görüldü.

Kafes filmi Tarhan Karagöz’e En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazandırırken Özay Fecht’e En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülünü kazandırdı. En İyi Kadın Oyuncu Ödülünü ise Zuhal filmindeki performansıyla Nihal Yalçın aldı. 

En İyi Kadın Oyuncu ödülünü Nihal Yalçın aldı.
En İyi Kadın Oyuncu ödülünü Nihal Yalçın aldı.

Kerr filmiyle En İyi Yönetmen Ödülü alan Tayfun Pirselimoğlu aynı zamanda FİLM-YÖN En İyi Yönetmen Ödülüne de layık görüldü. Filmin müziklerini yapan Nikos Kypourgos En İyi Müzik ödülünü aldı.

Necip Çağhan Özdemir’in yönettiği Bembeyaz filmi SİYAD En İyi Film Ödülünü alırken Özgür Eken Bağlılık Hasan adlı filmle En İyi Görüntü Yönetmeni ödülünü aldı.

Diğer kategorilerin kazananları

Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması

Jüri Özel Ödülü: İkinci Gece - Ali Tansu Turhan

En İyi Kısa Film: Siz Biraz Uzak Kaldınız - Elif Refiğ

Ulusal Belgesel Film Yarışması

Jüri Özel Ödülü: Bekleyiş - Aslı Akdağ

En İyi Belgesel Film: Her Şey Dahil - Volkan Üce

Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması

En İyi Uluslararası Film: Libertad - Clara Roquet

En İyi Yönetmen: Paz Fábrega - Aurora

En İyi Kadın Oyuncu: Claudia Grob - Aile / The Fam

En İyi Erkek Oyuncu: Petri Poikolainen - Titanik’i Seyretmek İstemeyen Kör Adam / The Blind Man Who Did Not Want To See Titanic


Kaynak:

antalyaff.com

Quick Kasko Sigortası

Aracının maruz kalabileceği zararları güvence altına alan kasko sigortan 2 dakikada hazır.

Detaylı bilgi için:

quicksigorta.com/kasko-sigortasi