Interrail ile 30 ülkede sınırsız seyahat özgürlüğü

Interrail ile 30 ülkede sınırsız seyahat özgürlüğü

Avrupa ülkelerini tren ile gezmenizi sağlayan Interrail, son yıllarda ülkemizdeki gezginler tarafından da oldukça tercih ediliyor. Peki nedir bu Interrail Pass? İşte Interrail modeli hakkında merak ettiğiniz bütün detaylar...

Avrupa Demiryolları İşletmeleri tarafından uygulanan Interrail Pass sistemi, keyifli ve hesaplı bir gezi imkanı sunuyor. Avrupa kıtasında yer alan 30 ülkede sınırsız serbest dolaşım olanağı sunan Interrail, bir biletle ülkeler arası seyahati özgürleştiren bir tren yolculuğu da diyebiliriz. Interrail, gençlerin Avrupa’yı daha ekonomik bir şekilde gezmesi için tasarlanmış bir kombine tren bileti olsa da kimi feribotlarda da (Örneğin: Stockholm-Helsinki arası) geçerli. 
Interrail biletleri genel olarak ikiye ayrılıyor.
Interrail biletleri genel olarak ikiye ayrılıyor.

Hangi bileti almalıyım?

Başlangıçta iki çeşit olsa da sonrasında yapacağınız seyahatin süresine ve tren kullanımınıza göre bilet çeşitleri ayrılıyor. Tüm bilet fiyatlarına tcddtasimacilik.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Temelde Global Pass ve One Country Pass olmak üzere iki türe ayrılan biletlerin çeşitliliği şu şekilde:

1. Interrail Global Pass: Belli bir süre zarfında tüm Avrupa ülkelerinde trene binme imkanı sağlayan bilet. Geçerli olduğu ülkeler; Avusturya, Belçika, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Birleşik Krallık, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İtalya, Lüksemburg, Makedonya, Karadağ, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre ve Türkiye. Yani İngiltere ve bazı Baltık ülkeleri hariç tüm Avrupa’da geçiyor.

2. Interrail One Country Pass: Belli bir süre zarfında sadece 1 ülkede limitsiz trene binme imkanı sağlayan bilet. Yukarıda listelediğimiz ülkelerin hepsi için tek ülke bileti mevcut.

3. Ülke gruplarına göre biletler:

● Balkan Flexi Pass: Bulgaristan, Makedonya, Romanya, Sırbistan, Karadağ, Bosna Hersek, Yunanistan ve Türkiye’de tek bilet ile iki ay boyunca gezilebilir.

● Benelux Flexi Pass: Belçika, Hollanda ve Lüksemburg’da bir ay boyunca tek bilet ile gezilebilir.

● Greek Island Pass: Yunan adaları arasında faaliyet gösteren feribotlara tek biletle binilebilir. Bir ay geçerlidir, en fazla altı kez feribota binilebilir.

4. Feribotla geçiş içeren biletler:

● Interrail Italy Plus Pass: İtalya’da geçerli olan ve Yunanistan’a da ücretsiz feribotla geçiş hakkı veren bilet.

● Interrail Greek Plus Pass: Yunanistan’da geçerli olan ve İtalya’ya da ücretsiz feribotla geçiş hakkı veren bilet.

5. İtalya ve İspanya’da ekstra hizmetler sağlayan biletler:

Interrail Premium: Sadece İtalya ve İspanya içindeki trenlerde geçerli ve "Interrail.eu" adresi üzerinden online bilet alındığında ücretsiz tren rezervasyonu sunan, bunun yanında ücretsiz tur ve rehberlik gibi hizmetleri de bulunan bilet.

Her trende birinci ve ikinci sınıf arasında fark olmayabilir.
Her trende birinci ve ikinci sınıf arasında fark olmayabilir.

Biletlerdeki sınıf farkı nedir?

Trenlerdeki birinci sınıf (first class) vagonlar, tıpkı uçaklarda olduğu diğerlerine oranla daha konforlu ve pahalı. Trenine göre değişmekle birlikte birinci sınıf vagonlarda; koltuklar arasında daha büyük boşluklar, daha iyi havalandırma, ücretsiz su ve internet, daha temiz tuvaletler veya daha az kalabalık gibi avantajlar bulunuyor.

Ekstra çıkabilecek masraflar

1. İstanbul’dan direkt trenle çıkmalı Interrail’larda bazı ek ücretlendirmeler olabiliyor. İstanbul – Pythion – İstanbul (13.20 euro) bileti ve İstanbul – Kapıkule – İstanbul (15 euro) bileti vb…

2. İtalya ve İspanya gibi trenlerin aşırı yoğun olduğu ülkelerde Interrail biletinin olması yeterli değil, rezervasyon yaptırmak şart. Bunun için her seferinde 10 euro gibi bir ücret ödemek gerekiyor.

3. Bütçe yaparken Schengen vizesi ve pasaport defter harcı bedelleri de hesaba katılmalı. 

Pasaportu, Interrail seyahatinden iki ay önce almakta fayda var.
Pasaportu, Interrail seyahatinden iki ay önce almakta fayda var.

Bilet nasıl tedarik edilir?

Türkiye’den Interrail bileti almanın üç yolu var. Bunlardan birincisi TCDD gişesinden bizzat gidip almak. Ancak ücreti öderken pasaportun da götürülmesi gerektiğini ve başkasına devredilemeyeceğini bilmekte fayda var.

Bilet almanın bir diğer yolu ise akredite turizm acentalarından almak. İstanbul’da bulunan Gençtur, Gemini Turizm, Cosmopolitan, Global Vizyon, Viking Turizm, Ankara’da bulunan Ray Tur, Uygar Tours, Alemara Turizm ve Simetri Turizm seyahat acentelerinden de satın alınabilir.

Son seçenek de Interrail’in resmi web sitesinden online bilet almak. Bu yöntemle alınan biletler, ortalama bir hafta içinde adrese ulaşıyor. 

Interrail ile seyahatin vazgeçilmezi, fonksiyonel sırt çantaları...
Interrail ile seyahatin vazgeçilmezi, fonksiyonel sırt çantaları...

Interrail'da yeni eviniz; çantanız!

Seyahatinizi çok uzun tutmayacaksanız kabin boy bavul da işinizi görecektir. Eğer sırt çantası kullanacaksanız, tekerlekli ve tekerleksiz sırt çantaları olmak üzere iki seçeneğiniz var. Buradaki esas belirleyici özellik, şehirlerdeki yol ve kaldırımların yapısı olacak. Yolları düzgün bir şehirde tekerlekli çanta kullanmak avantajken, aksi durumda tekerlek ağırlık yapacağı için düz modelleri seçmek daha makul olacaktır. Öte yandan bedeninizi rahatsız etmeyen, hatta destekleyen modeller olmasına özen göstermelisiniz. Çanta hazırlığında ise püf nokta, en az eşya ile yola çıkmak! Bunun için şu öneriler işinize yarayabilir:

● Daima en hafif ve hızlı kuruyan giysilerini tercih edin.

● Çantanın kurtarıcıları olarak maksimum dört tişört, bir uzun kollu gömlek veya bluz, bir kot, iki şort, mevsime göre bir mont, birkaç iç çamaşırı ve rahat bir ayakkabı ve terlik belirleyin.

● Eğer istasyonlar, parklar, kamp alanları gibi yerlerde konaklamayı planlıyorsanız böceklerden korunmak uyku tulumu almayı unutmayın.

● Kişisel bakım ürünlerinizi en küçük ebatlarla şişe ve kutulara koymaya dikkat edin. Islak mendil almayı unutmayın.

● Gideceğiniz ülkelerin priz yapıları Türkiye’dekinden farklıysa yanınıza dönüştürücü almayı ihmal etmeyin.

● Katlanıp cebe sığabilen çantalardan yanınıza mutlaka alın ki sırt çantanızı emanete bırakmak zorunda kaldığınızda elzem eşyaları yanınıza bu çantayla alabilesiniz. Ayrıca yanınıza bir tane asma kilit almanızda da fayda var.

● Konaklayacağınız otel/hostel rezervasyonunun, pasaport ve seyahat bilgilerinizin fotokopilerini çantanızda bulundurun. Hatta garanti olması açısından mailinize atın. İnternetsiz kullanabileceğiniz GPS uygulamalarında haritaları önceden indirip kaydedin hatta garanti olması için baskı versiyonunu da yanınıza alın.

● Gerekli olabilecek ilaçları ve zorunlu kullandıklarınız varsa mutlaka yedekleyin. Sinek/böcek ısırıkları için alacağınız bir ilaç, ağrı kesici, vitamin, kas gevşetici, soğuk algınlığı ve ateş düşürücü, mide ilacı, ishal-kabız ilaçları, yara bandı ile pişik ve güneş kremi yanınızda olması gereken en temel malzemelerden.

● Son olarak kamp yapacaksanız çakı, yolluk yiyecek (konserve seçimi iyi olacaktır), çakmak, kırılmayacak tabak çatal ve kaşık almayı unutmayın. Bu malzemelerle hazırladığınız çantanın 15 kiloyu geçmemesine özen gösterin. 

İnternetsiz GPS uygulamalarıyla haritaları cihazınıza indirebilirsiniz.
İnternetsiz GPS uygulamalarıyla haritaları cihazınıza indirebilirsiniz.

Seyahatin kaptanı sizsiniz

Öncelikle gidip görmek istediğiniz Avrupa ülkeleri ve şehirlerini listeleyin. Buna göre devam edeceğiniz yönü çizerek gidiş dönüşünüzü farklı noktalardan seçerek zaman ve masraf açısından tasarruflu bir rota belirleyebilirsiniz.

Akıllı telefonlarınıza indirebileceğiniz Rail Planner uygulaması ile tren seferlerine bakabilirsiniz. Nerede ne kadar vakit geçireceğinizi ve yolunuzu kaba taslak bir plan haline getirebilirsiniz. Seçeceğiniz şehirlerde görmek isteyeceğiniz birden fazla şey olmasına dikkat edebilirsiniz. Rotanıza küçük şehirleri de serpeştirmeniz hem daha çok yer görmenizi hem de bölgesel trenleri kullanıp zamanınızın güzel geçmesini sağlayabilir.

Tren seferlerinde gece saatlerini tercih etmek hostel/otel masrafından kurtarabilir. Bu da Interrail'ı ekonomik yapan özelliklerinden biri. Ayrıca Interrail biletiniz sayesinde başka yerlerde de indirim hakkınız olabilir. Bunu indireceğiniz Rail Planner uygulamasından takip edebilirsiniz. Gideceğiniz şehirdeki müzelere biletiniz sayesinde indirimli giriş yapabilirsiniz. Öte yandan şehir içi ulaşımda ve farklı aktivitelerde de indirim hakkınız olabilir. 

Sosyal medyadaki Interrail sayfalarından yardım alabilirsiniz.
Sosyal medyadaki Interrail sayfalarından yardım alabilirsiniz.

Rota belirlerken kafanıza takılacak soruları daha önce Interrail yapmış gezginlere danışmak da iyi bir seçenek. Ülkemizde de popülerleşen Interrail için Facebook üzerinde kapsamlı grup ve sayfalar var. Şehirlerin sosyalleşme açısından ayrı sayfaları dahi bulunuyor. Interrail hakkında yardımlaşma için oluşturulmuş en popüler bu sayfaları da incelemeni tavsiye ediyoruz:

www.facebook.com/groups/interrail.turkiye

www.facebook.com/interrailturkiye

www.facebook.com/interrail