Bağış yapamıyorsan gönüllü ol

Bağış yapamıyorsan gönüllü ol

İhtiyaç sahibi, çaresiz insanlara ve diğer canlılara yardım etmek istiyorsunuz ancak maddi durumunuz bağış yapmaya uygun değil mi? O halde gönüllü çalışacağınız yardım kurumları ile dertlere derman olabilirsiniz.

Türkiye ve dünyadaki yardıma muhtaç kişilere, çaresiz ve yardım bekleyen canlılara yardıma koşan onlarca sivil toplum örgütü bulunuyor. Bu örgütlenmelerin en önemli gelir kaynağı, halktan ve varlıklı kişilerden aldıkları bağışlar. Ancak bu bağışlar dışında, yardım kurumlarının personel ve saha çalışanı ihtiyaçları da oldukça fazla. Bunun için bağış yapmak dışında, gönüllü olarak içinde bulunup katkı sağlayacağınız yardım kuruluşlarını ve bu kurumların üyelik koşullarını araştırdık.

UNICEF (Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu)

190 ülkede faaliyetini sürdüren UNICEF, çocuk hakları savunucusu olan öncü bir kuruluş. Örgüt yerel düzeyde çocukların refahını artırmak, tüm kız ve erkek çocuklarına tam potansiyellerine ulaşma olanağını sunmak için çeşitli ortaklarla birlikte çalışıyor. 

UNICEF'in çalışmalarının büyük bir kısmı, dünyanın en yoksul bölgelerinde ve özellikle de acil durumlarda çocukların temel ihtiyaçlarının karşılanmasıyla ilgili.
UNICEF'in çalışmalarının büyük bir kısmı, dünyanın en yoksul bölgelerinde ve özellikle de acil durumlarda çocukların temel ihtiyaçlarının karşılanmasıyla ilgili.

UNICEF Türkiye Milli Komitesi, örgüte düzenli destekçi kazandırmak amacıyla İstanbul ve İzmir'de çalışıyor. Sokaklar, festivaller, fuarlar ve alışveriş merkezlerinde gerçekleşen çalışmalar sayesinde UNICEF'in zor şartlardaki çocuklara ulaşması mümkün. Eğer çocuk haklarına ve çocuklarla ilgili tüm sorunlarla ilgiliyseniz UNICEF’le birlikte çalışmanız ve katkı sağlamanız mümkün. UNICEF’in gönüllü çalışma arkadaşları için aradığı nitelikler ise şöyle:

● İstanbul ya da İzmir'de yaşayan

● 18 yaşından büyük

● Takım çalışmasına uygun

● Sivil toplum alanında duyarlı

● En az lise mezunu

AKUT (Arama Kurtarma Derneği)

Başlangıçta dağlarda yaşanan kazalarda kolektif bir çalışma yaratmak amacıyla kurulan AKUT, sonraları hemen hemen her afette gönüllülük ilkesiyle hizmet veren Türkiye’nin göz bebeği bir kurum haline geldi. Özellikle 1999 Gölcük depreminde gösterdiği başarılı çalışmalarla adından söz ettirdi.

AKUT’un temel amacı; dağ ve doğa koşullarında meydana gelen kaybolma ve kaza olaylarında; deprem, sel gibi doğal afetlerde ve büyük kazalarda, tamamen gönüllü olarak amatör bir çalışma ve profesyonel bir yaklaşımla başı dertte olan kişilere en kısa sürede ulaşmak, yardım için gereken uygun koşulları yaratmaktır. Ayrıca bir diğer iş görevi ise doğru arama ve kurtarma çalışması yaparak, kazazedelere temel ilk yardım desteğini sağladıktan sonra emniyetli ortam koşullarına nakillerini sağlamak, bu tür olaylarda can kaybını en aza indirmek ve arama kurtarma konularında toplumu bilgilendirmektir.

AKUT, gönüllülük, karşılıksız yardımseverlik ve başta insan hayatı olmak üzere tüm canlıların hayatına değer vermek, dürüstlük, güvenilirlik gibi temel ilkeler ışığında hizmet verir. Ayrıca gönüllülerinden bu ilkelere uygun olmalarını talep eder.

Sizler de AKUT üyesi olabilirsiniz.
Sizler de AKUT üyesi olabilirsiniz.

AKUT üyesi olmak için şu prosedürlerden geçmeniz gerekiyor:

● Dernek merkezinde yapılacak gönüllü tanışma toplantısına katılmak için AKUT’un internet sitesindeki formu doldurmak

● İki aşamalı seminer/oryantasyon programını tamamlamak

● İkametgah belgesi, nüfus cüzdan sureti, sabıka kaydı, kan grubu belgesi, bir adet vesikalık fotoğraf gibi belgeleri tamamlamak

● Mülakattan geçmek

● En sonunda AKUT içerisinde çalışacağınız birimi seçmek

LÖSEV (Lösemili Çocuklar Vakfı)

LÖSEV, 1998 yılından bu yana tüm Türkiye genelinde binlerce lösemili çocuk ve ailesine maddi ve manevi destekler veren, çocukları yaşama bağlayan bir sivil toplum kuruluşu. Bu denli önemli ve kutsal görevi, bir sivil toplum kuruluşu olarak tamamen gönüllü kişiler ve hayırseverin destekleri ile gerçekleştiriyor. 

LÖSEV’in, İstanbul, İzmir, Eskişehir, Bursa ve Antalya’da şubeleri bulunuyor.
LÖSEV’in, İstanbul, İzmir, Eskişehir, Bursa ve Antalya’da şubeleri bulunuyor.

Ofislerin bulunduğu şehirlerde yaşıyorsanız bu ofislere gelip gönüllü olabiliyorsunuz. Gönüllü olduğunuzda yapabileceğiniz çalışmalar şöyle:

● Organizasyonlarda görev alıp tercümanlık ya da öğretmenlik desteği

● Geleneksel olarak düzenlenen Uluslararası Lösemili Çocuklar Haftası kapsamında etkinliklere katılıp temsilci olarak görev alma

Lösemili çocukların tedavi süreçleri için tamamen steril bir ortam gerekiyor. Bu nedenle tedavi süreçlerinde onlarla bir arada bulunabilmek, sağlıkları açısından uygun olamıyor. Ancak tedavileri devam ederken de onlara manevi anlamda sarılabilir tedavilerini sürdürebilmeleri için çocuklara ve ailelerine destek olabilirsiniz.

LÖSEV’e üye olmak için vakfa gelmek veya resmi internet sitesinden gönüllü üye formunu doldurmanız yeterli. İnternet üzerinden gönderilen formlarla ilgili onay e-postaları 24 saat içinde gönüllüye ulaşıyor. Yeni üyeler 15 günde bir yapılan tanışma toplantısına davet edilerek vakıf ve çalışmaları hakkında detaylı bilgi sahip olmaları sağlanıyor. Üyelik aidatı 24 ₺ ve yıl içinde herhangi bir zaman ödenebiliyor.

TEGV (Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı)

TEGV, eğitime katkıda bulunmak amacıyla 1995 yılında İstanbul’da kurulmuş bir eğitim vakfı. TEGV, ilk ve ortaöğretim çağındaki çocukların kişisel gelişim, kendini ifade edebilme yeteneği ve eğlenerek öğrenme modelini üstlenerek geleceğimizin garantisi olan çocuklara eğitim desteği veriyor. 

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nda bütün etkinlikler gönüllülerinin desteği ile hayata geçiriliyor.
Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nda bütün etkinlikler gönüllülerinin desteği ile hayata geçiriliyor.

Çocukların umutlarını gerçekleştirme hakkına inanan gönüllüler emeklerini, zamanlarını, bilgi ve deneyimlerini sosyal sorumluluk bilinciyle çocuklarımıza aktararak, yarının aydınlık insanlarının yetişmesine destek oluyor. Gönüllüler yaşadıkları topluma yarar sağlayacak projeler içinde yer alarak hem sosyal sorumluluklarını yerine getirme fırsatı buluyor hem de kişisel gelişimlerine katkı sağlıyorlar. Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nda gönüllü olmak için şu kriterler gerekli:

● 18 yaşını bitirmiş olmak

● En az lise mezunu olmak

● Vakfın amaç, vizyon ve misyonunu benimsemek

● Vakfın belirlediği etkinlik ve faaliyetlere somut katkıda bulunabilecek eğitim, meslek ve kişilik özelliklerine sahip olmak

TEMA (Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı)

1992 yılından beri var olan ve düzenledikleri organizasyon ve faaliyetlerle Türkiye’de sivil toplum dayanışmasına bambaşka bir boyut katan TEMA’nın temel amaçları, Türkiye’nin geleceğini tehdit eden erozyonla mücadele; ağaçlandırma ve çölleşme tehlikesine karşı doğanın korunması.

Ülkemizde yılda 743 milyon ton toprak erozyona uğruyor. Oysa yaşam üreten bir santimetre toprağın oluşması binlerce yıl sürüyor. Toprak, kaybetmeyi göze alamayacağımız kadar kıymetli bir varlık. 

TEMA Vakfı'nın varoluş nedeni yaşama yani toprağa sahip çıkmak, korumak.
TEMA Vakfı'nın varoluş nedeni yaşama yani toprağa sahip çıkmak, korumak.

İl Temsilciliği, ilçe sorumluluğu ya da Genç TEMA Topluluğu tarafından uygulanan, başta topraklarımız olmak üzere tüm doğal varlıklarımızın korunmasına dair toplumsal bilinci geliştirme amacıyla hazırlanan yıllık faaliyet programı kapsamındaki etkinliklere katılabilir ve etkinliklerin gerçekleştirilmesine destek olabilirsiniz. TEMA Vakfında yapabileceğiniz çalışmalar şöyle:

● İlinizde, ilçenizde, üniversitenizde tanıtım amaçlı gerçekleştirilen organizasyonlara ve stantlara destek vermek

● Vakfın doğal varlıkların korunması amacıyla gerçekleştirdiği farkındalık yaratma, lobi yapma ve imza toplama gibi kampanyalarını yerelde yaygınlaştırmak

● Temsilcilik veya ilçe sorumluluğu bünyesindeki gönüllü eğitmen ekiplerine katılarak okullarda, kurum ve kuruluşlarda TEMA Vakfı’nı tanıtıcı, erozyon ve çölleşme tehlikesine dikkat çeken sunumlar/eğitimler gerçekleştirmek

● Öğrencilerin TEMA Vakfı’yla tanışmasını ve birer TEMA Gönüllüsü olmasını sağlamak (Gönüllü öğretmenler için geçerlidir)

● Temsilcilik ofislerinde/bürolarında telefon bağlantıları kurmak, etkinliklere ve özel projelere yönelik ofis faaliyetlerinde görev alma, araştırma geliştirme çalışmalarına destek verme, toplantı organizasyonları yapma, sunum ve raporların hazırlanmasında görev alma, dosyalama ve arşiv düzenleme gibi idari - ofis faaliyetlerine destek vermek

● Yetenekleriniz doğrultusunda (çeviri, programlama desteği vb.) vakıf çalışmalarına ofise gelmeden çevrimiçi olarak yardımcı olmak

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı

Mor Çatı, kadınlara karşı şiddetin önlenmesi için çalışmalar yapan, aile içi şiddete uğramış kadınlara psikolojik ve hukuki anlamda destek veren ve kadın haklarını savunan bir sivil toplum örgütü. 

Mor Çatı erkek şiddetine karşı mücadelesini kadınlar tarafından oluşturulan geniş bir gönüllü ağı aracılığıyla sürdürüyor.
Mor Çatı erkek şiddetine karşı mücadelesini kadınlar tarafından oluşturulan geniş bir gönüllü ağı aracılığıyla sürdürüyor.

Mor Çatı gönüllüsü olmak için belirli dönemlerde düzenlenen “Mor Buluşma” toplantılarına ve gönüllü atölyelerine katılmak gerekiyor. Buluşma ve atölye çalışmalarında toplumsal cinsiyet ve erkek şiddetine ilişkin farkındalığı yükseltmek hedefleniyor. Mor Çatı gönüllüsü olarak yapabileceklerinizden birkaçı şunlar:

● Gönüllü atölyesi sonrasında uygulama atölyesine katılarak dayanışma merkezinde şiddete karşı kadın dayanışması oluşturmak üzere, yaşadığı şiddet nedeniyle Mor Çatı’ya başvuran kadınlara telefon veya yüz yüze görüşmelerde bilgi vermek

● Mevcut çalışma gruplarına katılarak veya belli bir konu çevresinde yeni bir çalışma grubunun kurulmasını sağlayarak farklı alanlarda dayanışma ağının içerisinde yer almak

● Mor Çatı yayınlarının hazırlanması, internet sitesi ve bülten için içerik oluşturulması, çeviri yapılması, kamu spotu ve film çalışmalarının yürütülmesine destek vermek

● Mor Çatı’nın faaliyetlerinin sürdürülebilmesi için projelerin geliştirilmesi, hibe programlarına başvuru yapılması, iktisadi işletme üzerinden satışı yapılacak ürünlerin oluşturulması ve bağış toplama bölümlerinde yer almak

● Mor Muhabbet ve Mor Buluşma toplantılarının, bilinç yükseltme gruplarının Mor Çatı bünyesinde organize edilmesini sağlamak

Altınokta Körler Derneği

Altı Nokta Körler Derneği görme engellilerin kendine yeterli, üretken ve toplumla kaynaşabilen bireyler olarak yetişmelerini sağlamak; sosyal, eğitsel, kültürel ve mesleki sorunlarına çözüm yolları üretmek amacıyla 1950 yılında kurulmuş köklü bir dernek. 31 ilde şubesi bulunan, Altınokta Körler Derneği 6 bin 500 civarında görme engelli üyeye sahip. Dernek bugüne kadar başta eğitim ve istihdam olmak üzere görme engellilere yönelik birçok sosyal ve kültürel projeye imza attı.

Derneğin üyelerinin ve yöneticilerinin tamamı görme engellidir.
Derneğin üyelerinin ve yöneticilerinin tamamı görme engellidir.

Görsel Kaynak: altinokta.org.tr

Derneğin amacı ise şu şekilde:

● Körlüğe yol açan nedenlerin ortadan kaldırılması için gerekli önlemlerin alınması,

● Ülkemizdeki körlerin ekonomik, toplumsal, kültürel, mesleki bakımlardan geliştirilmesi yolunda çaba gösterilmesi,

● Engelliliğe dayalı ayrımcılıkla mücadele edilmesi, Körlerin çağdaş, demokratik, laik eğitiminin ve düzeylerinin yükseltilmesi ve onların topluma diğer yurttaşlarla eşit haklara ve yaşam standartlarına sahip bireyler olarak tam ve eşit katılımlarının gerçekleştirilmesi.

Altınokta Körler Derneği gönüllüsü olmak isterseniz gönüllü eğitmen, gönüllü asistan, ofis gönüllüsü, sesli kitap okuma, hukuk ve psikoloji gibi alanlarda danışmanlık, etkinlik destekleme, etkinlik organizasyonu, sponsorluk ve bağış hizmetleri gibi alanlarda gönüllü olabilirsiniz.

HAYTAP (Hayvan Hakları Federasyonu)

Gerek siyasi bakış açıları gerekse dünyadaki ekonomik çıkarlar, canlıların yaşam alanlarının parçalanmasının en önemli nedenlerindendir.
Gerek siyasi bakış açıları gerekse dünyadaki ekonomik çıkarlar, canlıların yaşam alanlarının parçalanmasının en önemli nedenlerindendir.

HAYTAP, ekolojik bütünlük açısından kritik öneme sahip canlıların yanı sıra tüm türlerin yaşamlarını sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmeleri için gerektiğinde her türlü hukuki sürecin içerisinde yer alıyor. HAYTAP üyeliği ilk aşamada internet üzerinden gerçekleştirilebiliyor. Ancak HAYTAP üyesi ve gönüllüsü olmak, öncelikle kendini ispattan geçiyor. Kurum, gönüllü olmak için başvuran kişilerin bazı basit çalışmalarla önce kendini ispat etmesini istiyor. Gönüllülerin sadece bir hevesle burada bulunmayacağını ve ihtiyaç anında yardıma koşmaya hazır olmaları isteniyor.

Ayrıca HAYTAP’a gönüllü destek olmak isteyenler bazı projeleriyle de katkı sağlayabiliyor. Örnek olarak, Photosentez Fotoğraf Şirketi, HAYTAP’a yapılacak bağış karşılığında çiftlerin düğün fotoğraflarını çekiyor.

Huzurevleri Kurma ve Yaşatma Derneği

1963 yılında kurulan dernek yaşlı kimselerin, gelir durumlarını da dikkate alarak uygun koşullarda her türlü gereksinmelerini karşılamak ve yaşamlarının son dönemini insan onuruna yaraşacak biçimde geçirmelerini sağlamak amacıyla çalışıyor. Dernek faaliyetlerini yaklaşık 50 yıldan beri aralıksız sürdürüyor. Henüz kayıtlı bir gönüllülük sistemine sahip olmayan dernekte, gönüllü olarak yer almak için yapmanız gereken şey dernekle direkt olarak iletişime geçmek. 

Gönüllülerin en önemli işlerinden biri huzurevlerini düzenli ziyaret etmek.
Gönüllülerin en önemli işlerinden biri huzurevlerini düzenli ziyaret etmek.
Gönüllü olmak isteyen kişilerden en fazla beklenen şey, huzurevlerinde ikamet eden yaşlıların düzenli olarak ziyaret edilmesi. Çünkü bu ziyaretlerin bir devamlılığı olması oldukça önemli. Ziyaretlerin dışında ise gönüllüler, dernek için her türlü yardımı toplayarak ya da çeşitli etkinlikler düzenleyerek derneğe yardımcı olabilirler.