Pürüzsüz ciltlerine gıptayla baktığımız Güney Koreli kadınların kusursuz görünümlerinin arkasında sadece şanslı genler değil, kendine has dinamikleri olan dev bir güzellik endüstrisi var. İşte K-Beauty olarak adlandırılan ve son beş yılda 140 ülkeye 5 milyar dolarlık ürün satan endüstrinin iç yüzü...
Her şey daha “beyaz” bir cilt için
Aslına bakarsanız beyaz ten tutkusu sadece Güney Kore’ye değil, genel olarak Asya kıtasına ait bir gelenek. Çünkü şeffafa yakın beyaz bir ten, eski Japon İmparatorluğu döneminden beri güzelliğin, saflığın ve dişiliğin sembolü olarak kabul ediliyor. İşte asırlardır tüm Asya’da neredeyse “takıntı” haline gelen bu beyaz ten sevdası, Güney Kore’de de kadınların -ve hatta erkeklerin- en öncelikli güzellik hedefi.
İşte bu yüzden Güney Kore’den çıkan hemen her kozmetik üreticisi mutlaka bir beyazlatıcı krem, maske ya da serum üretiyor. Bu beyazlatıcı ürünler, tıpkı basit birer nemlendirici krem gibi her Güney Koreli’nin evine ve günlük bakım rutinine giriyor. Kojik asit, arbutin, C vitamini ve niacinamide gibi cilt tonunu eşitlemeye ve aydınlık görünüm vermeye yarayan maddeler içeren bu beyazlatıcı ürün serilerinin, halkın daha koyu bir ten rengine sahip olduğu Tayland, Vietnam, Kamboçya, Malezya ve Endonezya gibi Güneydoğu Asya ülkelerinde de çok fazla rağbet gördüğü biliniyor. Ayrıca Güney Koreliler söz konusu beyazlatıcı ürünleri kullanmalarının yanı sıra, düzenli yaptırdıkları profesyonel cilt beyazlatma işlemlerine de ciddi paralar harcamaktan çekinmiyor.
Yeniliklerin ardı arkası kesilmiyor
İnovasyon anlamında dünyadaki kozmetik sektöründen 12 yıl ileride olduğu söylenen Güney Kore güzellik sektörünün arz ettiği tek yenilik elbette beyazlatıcı kremler değil. Güney Kore’den çıkıp hayatımıza giren ve ağır fondötenlere doğal bir alternatif olan BB ve CC kremler bugün ülkemizde de en çok satılan renkli kozmetik ürünleri arasına çoktan girdi bile. Yine Uzakdoğu menşeli zincir mağazalar sayesinde kolayca erişebildiğimiz soyulabilen aktif karbon içerikli maskeler ile kolajen ve hyaluronik asit içeren yaşlanma karşıtı kağıt maskeler ise artık Türk kadınlarının güzellik rutinlerinin vazgeçilmezi haline geldi.
Gençlik ve güzelliğin kutsandığı bu topraklardan çıkan kozmetik ürünleri arasında kulağa biraz “tuhaf” gelenler de yok değil. Örneğin salyangoz özlü yüz bakım ürünleri yaşlanma karşıtı ürün grubunun lokomotifi sayılırken, domates içeren maskeler, yumurta beyazlı göz altı kremleri ve pirinçli tonikler sanki yüzlerce yıllık Kore güzellik reçetelerini yeniden canlandırıyor.
Güney Koreliler kozmetiğe ne kadar harcıyor?
Güney Koreliler sadece kozmetiğe değil aynı zamanda profesyonel bakım işlemlerine ve estetik operasyonlara da ciddi paralar harcıyor. Ülkenin en popüler kozmetik markalarından olan Skinfood, Dr. Jart, Too Cool For School ve Missha’da ürün fiyatları çok ulaşılmaz olmasa da ortalama bir Güney Koreli günlük cilt bakım rutininde en az 10 ürün birden kullandığı için, haliyle kişi başına düşen aylık kozmetik giderleri de yüksek oluyor. Örneğin ülkemizde de mağazaları bulunan Skinfood’da tek kullanımlık kağıt maskeler 20 TL (5400 Güney Kore Won’u) civarında satılırken, dünyaca ünlü kozmetik devi Estee Lauder’in bile yatırım yaptığı Dr. Jart’ta fiyatlar biraz daha yüksek.
İdealize ettikleri ve V şeklinde yüz, minik burun ve kalkık göz kapakları ve dolgun dudaklardan oluşan güzellik anlayışına ulaşmak için kozmetikle yetinmeyen Güney Koreliler sayesinde ülke, dünyada en çok estetik operasyon yapılan ülke olarak biliniyor. Ülkede aileler çocuklarına “16 yaş hediyesi” olarak burun estetiği armağan ediyor ve hatta anneler ve kızlar beraberce botoks uygulatıyorlar.
Güney Kore’deki bu güzellik ve kozmetik çılgınlığı nereye gider bilinmez ama Güney Koreliler, ünlü Güney Kore atasözü “Güzelsen daima bir adım öndesin” sözünün hakkını verircesine kozmetik sektörünü büyütmeye devam edecek gibi görünüyor.