Yaz aylarında cilt bakımında dikkat edilmesi gerekenler

Yaz aylarında cilt bakımında dikkat edilmesi gerekenler

Havaların ısındığı, sıcakların iyice kendini hissettirdiği yaz aylarında cildimizin hasar görmemesi için bazı önlemler almak gerekiyor. Dermatolog Doç. Dr. Gökhan Okan’dan kozmetiklerin mutlaka güneş koruyucu özellikte olması ve peeling gibi işlemlerin sonlandırılması gibi önemli bilgiler aldık. 

Yaz tatil öncesi alınacak önlemlerle cildin zarar görmesinin engellenebileceğini fakat buna rağmen cilt zarar görmüşse tatil sonrası da cildi canlandırılabileceğimizi belirten Dermatolog Gökhan Okan şunları söyledi: “Yaz aylarında, yoğun güneş ve yüksek sıcaklık nedeniyle, kullanılan kozmetik ürünlerde değişiklik yapmak gerekiyor. Bu ürünlerin, yağ içermemesine ve su bazlı olmasına dikkat edilmeli. Yıkama ürünlerinin ardından tonik kullanılması ise ciltteki yağ dengesini kontrol altına aldığından dolayı çok önemli.” 

Dermatolog Doç. Dr. Gökhan Okan
Dermatolog Doç. Dr. Gökhan Okan

Yaz aylarında, hangi cilt hangi ürünü kullanmalı?

Her cilt tipinin farklı özellikleri ve ihtiyaçları var. Güneş koruyucu kremler ise tüm ciltlerin olmazsa olmaz ürünü. Cilt tiplerine göre yaz aylarında kullanılması gereken ürünleri şöyle sıralayabiliriz:

● Yağlı cilt: Jel tipi temizleyici, alkollü tonik, çok hafif nemlendirici, sıkılaştırıcı maske ve peeling kremleri.

● Karma cilt: Süt veya jel tipi temizleyici, alkol oranı düşük tonik, cildin ihtiyacına göre nemlendirici.

● Kuru cilt: Krem veya süt tipi temizleyici, alkolsüz tonik, yoğun nemlendirici, nem maskeleri.

● Hassas cilt: Süt tipi temizleyici, alkolsüz tonik ve hassasiyet giderici bakım kremleri.

Yaz aylarında cildi korumak için bazı yasaklar var…

Yaz tatilinden bir hafta önce meyve asidi, A vitamin ve beta hidroksi asit içeren ürünlerin kullanımının sonlandırılmasını öneriyoruz çünkü bu tip ürünler güneşe hassasiyet yarattığından, ciltte leke artışına neden olabiliyor. Kullanılan bazı ilaçlar da ciltte lekelenmeye sebep olabiliyor. Güneşe hassasiyet yaratan ilaç kullanan kişilere; hekimlerine danıştıktan sonra mümkünse ilaçlarını değiştirmeleri, ilaç değişimi mümkün olmuyorsa güneş koruyucu kullanarak bu riski azaltmaları tavsiye ediliyor.

Ayrıca yaz aylarından sonbahar mevsimine kadar peeling, lazer epilasyon, lazer ile cilt yenileme, lazer ile kılcal damar tedavisi işlemleri cilde uygulanmamalı. Botoks, dolgu, PRP ve mezoterapi işlemlerinin yazın yapılmasında bir sorun yoktur.

Yaz aylarında artan sıcak ve terlemeden dolayı, makyaj yapmaktan mümkün olduğu kadar kaçınmak gerekir çünkü makyaj ürünleri cildi yağlandırarak isilik tarzı kızarıklara neden olabilir. Makyaj yapmak gerektiği zaman ise su bazlı ürünler tercih edilmeli ve mutlaka gece yatmadan önce makyaj temizlenmeli.

Göz çevresi için önerileriniz nedir?

Güneş koruyucuların göz çevresine de sürülmesi öneriliyor.
Güneş koruyucuların göz çevresine de sürülmesi öneriliyor.

Yüz bölgesine gösterilen önem, göz çevresine de gösterilmeli. Yüze sürülen ürünler, daha ince ve hassas olan göz çevresine sürülmemeli. 30 yaş sonrasında oluşmaya başlayan ilk kırışıklıklar için göz çevresi antiaging krem kullanmaya başlanmalı. Aksi durumda ince çizgiler, epidermisin (derinin en dış tabakası) iç katmanlarına doğru ilerlemeye başlar. Güneş koruyucular göz çevresine de sürülmeli. Ayrıca yazın güneşten korunmak için güneş gözlüğü takılması da önemli.

Güneşin en büyük zararlarından biri de cilt lekeleri. Önlem için ne yapmak gerekir?

Güneş, mevcut lekeleri koyulaştıran ve ciltte yeni lekelerin oluşmasına sebep olan en önemli faktör. Bu nedenle güneş koruyucular, yaz aylarının olmazsa olmazı. Güneş koruyu seçerken cilt yapısına uygun, hipoalerjenik, suya ve tere dayanaklı olmasına dikkat edilmeli.

Güneş koruyucular, dışarı çıkılmadan 20 dakika önce sürülmeli ve her tarafa eşit uygulanmalı; yüzme ve terleme sonrasında mutlaka tekrarlanmalı. Tatilde güneşten korunmak amacıyla, ek olarak düzenli bir antioksidan kullanımı da tavsiye ediliyor. Vitamin C, E ve likopen içeren ürünler; düzenli olarak alındıkları zaman cildin güneşten korunmasına, güneşten daha az zarar görmesine yardımcı olur.

Havuz suyu zararlı, deniz suyu yararlı mı?

Güneş ve havuz, cildimizin kurumasına neden olur. Nemlendirici sürülmediği takdirde ciltte kaşıntı ve soyulmalar görülür. Havuz sonrası mutlaka duş alınmalı çünkü havuzdaki klor; alerjik ve hassas cilt yapısına sahip kişilerde, ciltte reaksiyonlara sebep olabilir. Havuz sonrası yüze ve vücuda, su bazlı nemlendirici krem sürülerek kuruluk hafifletilebilir.

Saçlarımız da bu kuruluktan zarar görür, kırılgan ve mat görünüme sahip olur. Kurutma makinesini tatil süresince mümkün olduğunca az kullanmak; saça kaybettiği nemi geri kazandıran bakım yağları uygulamak önemli. Saç renginde de değişikliğe neden olan havuza girerken bone kullanılmasını öneriyorum.

Deniz suyu, cilt sağlığına olumlu etki yapar diyebiliriz. Deniz suyunun içerisinde bulunan magnezyum hidrat, cildin genç görünmesi için önemli bir mineral. Deniz suyunun ciltte bulunan kızarıklık, pürüz, iltihaplı durumlar için iyileştirici; saçların kepeklenmesini engelleyici özelliği de vardır.

Beslenme ve su tüketimi hakkında önerilerinizi alabilir miyiz? 

Yaz aylarında cilt sağlığını korumak için önerilen en önemli şey ise günde en az 8-10 bardak su içmek.
Yaz aylarında cilt sağlığını korumak için önerilen en önemli şey ise günde en az 8-10 bardak su içmek.

Yaz aylarında vücudun su kaybı artar, bu nedenle su tüketiminin artırılması önemli. Günde en az 8-10 bardak su içilmeli. Çay ve kahve içilmesi susuzluk hissini ortadan kaldırsa da diüretik etkileri nedeniyle vücuttan su atılımını artırır ve cildin nem dengesinin bozulmasına yol açabilir. Bu nedenle günlük çay kahve tüketiminin 4 fincandan fazla olmaması öneriliyor.

Lekeli ve akneli cilde sahip olan kişiler, yaz aylarında yeşil yapraklı sebzeleri bolca tüketmeli. Özellikle A vitamini ve C vitamini içeren ürünlerin yaz mevsiminde bol tüketilmesi tavsiye edilir. Çilek, yaban mersini, kivi, portakal veya mandalina, cildin ihtiyaç duyduğu C vitamini ihtiyacını karşılarken sarı, turuncu ve yeşil renkli sebzeler, yumurta akı, ciğer ve doğal şartlarda üretilmiş tereyağında yoğun miktarda A vitamini bulunur. Fazla yağlı ve tuzlu ürünlerin ise az tüketilmesine dikkat edilmeli. Cilt sağlığı açısından makarna, pilav, çikolata gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalardan uzak durulmasında fayda var.

Gelelim vücut bakımına…

Yaz mevsiminde bol su içilmesi, kan dolaşımı arttırarak vücutta ödem oluşmasını engeller. Havuz suyu ve güneş vücutta kuruluğa neden olduğundan, özellikle tatilde mutlaka vücudu da nemlendirilmeliyiz. Tuz ve alkol tüketimini mümkün olduğunca azaltmalı, kolajen yapımını arttırarak cilt altındaki bağ dokusunu güçlendiren antioksidan içeren gıdaların tüketimini arttırmaya önem vermeliyiz. Yüzme ve yürüyüş ise selülit sorunu olan kişiler için çok önemli.

Quick Tamamlayıcı Sağlık Sigortası
Quick Tamamlayıcı Sağlık Sigortası

Quick Tamamlayıcı Sağlık Sigortası

Şehrin en iyi hastanesi bana yeter.

Farkı Quick öder.

Detaylı bilgi için:

quicksigorta.com/tamamlayici-saglik-sigortasi