Maske takmak, COVID-19 salgını süresince sağlığımızı korumak için bir zorunluluğumuz oldu. Psikolojimizi, alışkanlıklarımızı, düzenimizi bu sürece uyumlamak derken cildimiz de maskeden etkilendi. Peki düzenli maske kullanırken cilt bakımımız nasıl olmalı ve nelere dikkat etmeliyiz?
Koronavirüs salgını süresince en sık kullandığımız şeylerden biri de maske oldu. Kimi sokakta olduğu birkaç saat boyunca maske takarken kimi de çalışma koşulları nedeniyle tüm gün maske takmak durumunda kalıyor. Maske nedeniyle cildinizde sivilceler, kurumalar, kızarmalar yaşıyorsanız Kozmetisyen Ayşenur Yazıcı’dan aldığımız bilgiler doğrultusunda size önerilerimiz var.
Hassas ciltler için seramid ve çinko
Maskenin hangi materyalle yapıldığı, yani içindeki pamuk veya sentetik oranına göre ciltteki sorunlar farklılaşabiliyor. Maske takarken yüzümüzde kapalı olan alanda terleme fazlalaşıyor ve açık gözenek, siyah nokta, komedon, sivilce gibi sorunlar artabiliyor. Maskenin deriye sürtünmesi de tahriş, kaşıntı, alerji gibi durumlara sebep olabiliyor. Ayşenur Yazıcı, hassas ve kuru bir cildiniz varsa ilk önce maskenin materyaline dikkat etmenizi öneriyor. Tabii ki sağlık uzmanlarının önerdiği maskeleri kullanmamız gerekiyor ama belki iki farklı tipte maskeyi kat kat kullanarak bu sorunu çözebilirsiniz. Cilt temizleme ve nemlendirme kozmetiklerini seçerken de dikkatli olmamız gerektiğini belirten Yazıcı; cilt bariyerini onaran, seramid ve çinko içeren ürünler kullanmanın, tahriş ve kızarıklığı minimumda tutacağını söylüyor.
Sivilce oluşumunun nedenleri
Kozmetisyen Ayşenur Yazıcı, sivilce oluşumunu şöyle anlatıyor: “Nefesle beraber dışarıya su da veririz. Bu su, maske takarken maske içerisinde kalır, deri üzerinde ıslaklık ve ısı oluşturur. Isının arttığı her yerde, bakteri üremesine uygun ortam vardır ve bunun sonucunda sivilce oluşur. Bu da gözenek içindeki yağ salgısı ve ölü hücrelerle beraber gözeneğin tıkanması ve içinde bakteri üremesi demek oluyor. Gözeneklerde bakteri üremese bile tıkanan gözenekte yağın birikip katılaşması olarak tanımladığımız kapalı komedonlar da oluşabiliyor.”
Eğer, temel cilt bakım rutinini yani temizleme ve nemlendirme aşamalarını düzenli yapmıyorsanız, maske takılan ciltte siyah nokta oluşumunun da hızlanabileceğini söyleyen Yazıcı; karma, yağlı, sivilceye yatkın bir cildiniz varsa, cilt temizleme jeli ve toniğini lavanta veya çay ağacı yağı içeren ürünlerden seçmenizi öneriyor.
BHA (Salisilik asit) yardımı
Piyasada birçok tipte maske bulunuyor. Sağlık uzmanları ise tıbbi maske kullanılması gerektiğini ve bir maskenin en fazla üç-dört saat virüse karşı maksimum koruduğu söylüyor. Yıkanabilen maskelerden kullanıyorsanız mutlaka yanınızda yedek maske ile dışarı çıkmanız gerekiyor.
Sonuç olarak günde sekiz saat çalışan birinin, her üç-dört saatte bir maskesini değiştirmesi gerekiyor. Ayşenur Yazıcı, bu süre zarfında terlemenin en azda tutulması, gözeneklerin temiz kalabilmesi ve tıkanmaması için cilt bakım rutininizde BHA (salisilik asit) içeren pedlerden veya toniklerden yardım almanızı öneriyor.
BHA nedir, nasıl kullanılır?
BHA (salisilik asit), söğüt ağacı kabuğundan elde edilen bir asittir. Gözenek içinde kalan yağı parçalar, bakteri üremesine uygun ortamı yok eder; gözenek irileşmesini ve sivilcelenmeyi önlemeye yardımcı olur. BHA veya AHA asitleri kullanırken cildin UV ışınlarıyla temas etmemesi gerektiğini söyleyen Yazıcı; maske altında kalan bölgeler değil ama alın ve yanaklar için gündüzleri (yaz-kış) mutlaka bir SPF 30 güneş koruması da sürülmesi gerektiğini belirtiyor.
Cilt bakımı rutini
Göz makyajı yapmakta sorun olmadığını ama yüz makyajı yapmamanızı, gerekli durumlarda ise mineral içeren makyaj ürünleri seçmenizin daha sağlıklı olacağını söyleyen Kozmetisyen Ayşenur Yazıcı’nın cilt bakımı rutini önerileri ise şöyle:
● Maskeyi takmadan önce cildinizi temizleyin ve nemlendirin.
● Kimyasalı en az, mümkünse organik bir nemlendirici kullanın.
● Gün içinde saat başı güvenli bir ortama geçin, maskeyi kaldırıp beş dakika boyunca terlemiş bölgenin soğumasına izin verin.
● Bu aşamada, mikronize gümüş tozu içeren (antimikrobiyal) mineral pudralardan sürebilirsiniz. Bu pudralar, hem bakteri üremesini engellemeye yardımcı olacak hem de terlemeyi hafifletecek.
● Gece uyumadan önce cildinizi mutlaka temizleyin.
● Haftada iki-üç gün BHA ped veya toniklerinden uygulayın. Durulamayın ve ardından nemlendiricinizi sürün.
● Haftada iki-üç kez, duş sonrasında, montmorillonit kili veya aktif karbon içeren antibakteriyel detoks etkili yüz temizleme maskelerinden uygulayın.
Bu maskeler cildinizdeki ölü hücre tabakasını temizlemeye, toksin atılmasına, gözeneklerin arındırılmasını yardımcı olacak.
● Yüz maskesini cildinizden temizledikten sonra, tonik ve ardından nemlendirici sürmeyi unutmayın.