Dünya Emoji Gününüz kutlu olsun!

Dünya Emoji Gününüz kutlu olsun!

Sanal ortamda duygularımızı ifade ederken çokça kullandığımız uluslararası dil olan emoji, 2014’ten beri her yıl 17 Temmuz’da kutlanıyor. Japonca “e” (resim) ve “-moji” (karakter) kelimelerinden oluşan ve her yıl telefonlarımıza yenileri eklenen emojilere yakından bakıyoruz. 

Emoji nedir?

Emoji, elektronik mesajları ve sosyal medya platformlarındaki paylaşımları yani dijital ortamdaki hemen her metni, zenginleştirmek amacıyla kullanılan ideografi ve smiley içeren uygulamaya verilen isim. Smiley olarak adlandırılan sarı renkli karakterlerin yanı sıra, hava durumu, bayrak ve hayvan türleri de olmak üzere birçok şekilde bulunuyor.

İlk emoji, 1998 veya 1999 senesinde Japonya'da bulunan NTT DoCoMo’un i-mode mobile internet platformunda çalışan Shigeteka Kurita tarafından yaratıldı. Set halinde 180 tane üretilen emojiler, i-mode’taki mesajlaşma özelliği ile kullanıldı. Kurita ilk 180 emojiyi şehirdeki insanların ifadelerini gözlemleyerek oluşturdu.

Fransız girişimci Nicolas Loufrani, noktalama işaretlerinden oluşan yüz ifadelerine karşılık bugün bildiğimiz sarı renk smiley’leri oluşturarak daha renkli simgeler oluşturmayı amaçladı. Böylece şu an telefonlarımızda olan emojlerin de atası tasarlanmış oldu.

Buna ek olarak Loufrani ilk grafikli yüz ifadelerini yaratmış ve klasikler, ruh hali ifadeleri, bayraklar, kutlamalar, eğlence, spor, hava durumu, hayvanlar, yiyecek ve içecekler, ülkeler, meslekler, gezegenler, burçlar, bebekler gibi ayrı kategoriler altında sıralanan bir çevrimiçi Yüz İfadesi Sözlüğü oluşturdu. Bu tasarımlar daha sonr Amerika Birleşik Devletleri Telif Hakkı Ofisi’nde tecil edildi ve ardından internet ortamına gif dosyaları olarak kaydedildi. 

1881 yılında emoticon’u anlatan gazete.
1881 yılında emoticon’u anlatan gazete.

İlk emojiden önce “emoticon” vardı

Akıllı telefonlar hayatımıza girmeden önce özellikle SMS ve MSN’de yazıştığımız zamanlarda emojilerle “emoticon” olarak karşılaştık. İki nokta üst üste ve D harfini yaptığımızda gülmek ya da iki nokta üst üste yaparak şaşırmak gibi…

Emoticon olarak kabul edilebilecek ilk şekiller 1881’de bir gazetede bile yayımlanmıştı. Bundan tam bir asır sonra 1982'de emoticonlar bilgisayarlara eklenmeye başlandı. Yani neredeyse yüz yıl boyunca emoticonlar bilgisayar veya telefonlar ile ilişkilendirilemeyecek durumdaydı.

“Smiley” aslında çok daha eski

Gülen yüz olan “smiley”nin geçmişi 1960’lı yıllara dayanıyor. Ressam Harvey Ball’un ABD’li bir şirket için tasarladığı Smiley, 1972 senesinin ilk gününden itibaren Fransız gazetesi France Soir tarafından iyi haberleri işaretlemek için kullanıldı.

Dünya Emoji Günü nasıl ortaya çıktı?

CNBC’nin aktardığına göre Dünya Emoji günü ilk kez 2014 yılında Emojipedia’nın kurucusu Jeremy Burge tarafından ortaya atıldı. Tarihin 17 Temmuz olmasının sebebi ise iPhone’larda bulunan emoji klavyesinde takvimin simgesinin 17 Temmuz'u göstermesi. Hatta The Washington Post, 17 Temmuz 2018 tarihinde okuyucularına o gün sadece emoji ile iletişim kurmalarını önerdi. 

Dünya genelinde, sosyal medya paylaşımlarımızda her gün yaklaşık 700 milyon emoji kullanıyoruz.
Dünya genelinde, sosyal medya paylaşımlarımızda her gün yaklaşık 700 milyon emoji kullanıyoruz.
Bugün dünyada toplamda 2 bin 623 adet emoji var. Yapılan araştırmaya göre dünyadaki dört ila beş milyar cep telefonunun dörtte üçü emoji kullanıyor. Alman dilbilimci Michael Beisswenger emojiler için “Çevrimiçi eğlence giderek artan bir şekilde sözel diyaloğa yaklaşıyor. Ancak emojiler kullanılan bölgenin kültürel özelliklerine göre de değişiklik gösteriyor” diyor. Fransa’da kullanılan emojilerin yarısından fazlası kalp emoji iken Kanada’da ise silah ve bıçak çok daha yaygın. Bunun yanı sıra Avusturya’da alkol ile ilgili emojiler çoğunlukta iken Türkiye’de en çok kullanılan emojiler gülümseme ve onay sembolü oldu. 
Emojiler çevrimiçi ortamlarda duyguları daha iyi ifade edebilmek için kullanılıyor.
Emojiler çevrimiçi ortamlarda duyguları daha iyi ifade edebilmek için kullanılıyor.

2020’de en çok hangi emojiler tweetlendi?

Gülen yüz emojilerinin global kullanımı yine en üst seviyede. 2020 yılının en çok tweetlenen emojileri ise endişeli yüz emojisi, yangın ve kalpli gülen yüz emojisi oldu. Sırasıyla endişeli yüz emojisi yüzde 415 oranında büyüyerek 16’ncı sıradan üçüncü sıraya, yangın emojisi yüzde 290 büyüyerek 28’inci sıradan yedinci sıraya, kalpli gülen yüz ise yüzde 119 büyüyerek 14’üncü sıradan sekizinci sıraya yükseldi.

Pandemi döneminde en çok kullanılan emojiler özellikle sağlık çalışanlarını desteklemek amacıyla alkış, evde kal sloganı için ev ve endişeli emojiler kullanıldı. COVID-19'un sohbetlerimiz ve davranışlarımız üzerindeki etkisi geçen yıla göre emoji kullanım trendlerinde belirginleşti. Alışveriş sepeti, yüz maskesi ve tuvalet kağıdı emojilerinin kullanımında ani yükseliş olurken seyahat, etkinliklere katılım ve saç kesimiyle ilgili emojilerde düşüş oldu.

Emojiler en çok Facebook ve Instagram’da kullanılıyor

Emojiler özellikle Facebook ve Instagram’da çok fazla kullanılıyor. Facebook’ta kullanım oranı yüzde 52 iken Instagram’da kullanım oranı ise yüzde 30. En çok emoji kullanılan chat uygulaması ise yüzde 89’luk bir oranla WhatsApp. Facebook Messenger uygulamasında ise emoji kullanımı yüzde dokuz. Emoji ile iletişim en fazla arkadaşlar ve sevgililer arasında yaygın. Yaklaşık beş kişiden biri arkadaşı ya da sevgilisiyle iletişim kurarken emoji kullanıyor. 

QKimlik Koruma Sigortası

QKimlik ürünümüzle hem dijital hem de fiziksel dünyadaki risklere karşı güvende hissedebilirsiniz.

Kimlik bilgileriniz tüm tehditlere karşı güvence altında!


Detaylı bilgi için: 

quicksigorta.com/kimlik-koruma-sigortasi