Mevsiminde balık yemeyi sevenlere müjde! Av yasağı 1 Eylül’de Karadeniz’de son buldu. Yasağın olduğu dört ayın ardından balıkçılar ağlarını çoktan hazırladı, tayfalarını topladı, anlaşmalarını yaptılar. Yeni sezonda yeni hazırlıklar var mı? Tezgahları hangi balıklar süsleyecek?
Balık av yasağı balık popülasyonunu korumak adına uygulanıyor. Bu yıl pandeminin de etkisiyle 15 Nisan 2020 itibariyle trol ve gırgır ağları ile yapılan av yasaklanmıştı. Normalleşmeyle birlikte olta balıkçılığı 1 Haziran itibariyle serbestleşirken orta ve büyük ölçekli balıkçılar için eylül ayı yasağın kalkacağı tarih olarak belirlendi. Av yasağı, dört buçuk ay aradan sonra 15 Eylül’de Akdeniz’de, 1 Eylül’de ise diğer denizlerde sona erdi.
Balıkçıların hazırlık süreci pandemiden nasıl etkilendi?
Pandemi süresince ava çıkamayan balıkçıları av yasağından ziyade hazırlık aşamasına geç başlamaları etkiledi. Her yıl denizdeki popülasyonu artırmak için koyulan av yasakları bu yıl pandemiyle ve sokağa çıkma yasaklarıyla da birleşince balıkçılar, ön hazırlık sürecini ertelemek zorunda kaldı.
Hazırlık süreci öyle kolay değil ve bol vakte ihtiyaç var. Örneğin ağların yıpranmalarına karşı öncesinde birkaç takım ağ hazırlanır. Ağla ilgili bir sıkıntı yaşandığında hazırlanan bu yedek ağ takımları kullanılıyor. Bunun yanı sıra balıkçılar ava çıkmadan önce çalışılacak kişilerle konuşuyor anlaşmalarını yapıyor. Tabii bu kadar da değil, teknenin bakımları, balık kasaları ve ekipman hazırlığı gibi pek çok iş ava çıkmadan önce balıkçıların takviminde.
Hazırlıkların ötesinde balıkçılık balık tutmakla da bitmiyor. Tutulan balıkları düzgün bir şekilde hale, oradan da müşterilere ulaştırmak da balıkçılığın bir parçası. Yani denizde olduğu kadar aslında balıkçıların karada da balığını takip etmesi ve hale gidene kadar balığın bir zarar görmemesini, diri kalmasını sağlamaları gerekiyor.
Yasağın ardından yeni sezonda balıkçılık
Pandemi dolayısıyla gemi ve teknelerin daha hijyenik olmasına dikkat edilirken Tarım ve Orman Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın ortak çalışmasıyla ava çıkacak balıkçılara test yapılacak. Bunun dışında pandemi kaynaklı herhangi bir kısıtlama olmayacak. Zaten açık havada çalışan ve olabildiğince az kişi ile denizlere açılan balıkçılar pandemi kaynaklı ek bir kısıtlamaya tabii olmadıkları için memnunlar.
Yeni sezonda pandemi kaynaklı olmasa da bazı yeni düzenlemeler var. Denizlerde ve iç sularda yapılacak ticari ve amatör su ürünleri avcılığına yönelik düzenlemeler kapsamında açıklanan ışıklı av yasağı bunlardan biri. Hassas bir ekosisteme sahip olduğu açıklanan Karadeniz, İstanbul ve Çanakkale Boğazları ile Marmara denizinde ışıklı avcılık yasaklandı. Yine hassas bir ekolojiye sahip olduğu belirtilen Muğla ilinde bulunan Fethiye, Hisarönü Körfezi'nde ve Antalya ili Kaş-Kekova-Aperlia üreme bölgelerinde koruma alanları oluşturuldu. Bunun yanı sıra eşkina ve çinekop balıklarının avlanabilir asgari boy uzunlukları artırılırken ahtapotta avlanabilir asgari ağırlık miktarı düşürüldü.
Sonbaharda hangi balıkları yiyeceğiz?
Pandemi sebebiyle balık satan tezgahlar, lokantalar ve haller kapalı kaldı. Balıkçılar da bu dönemde balıklarını satıcılarla buluşturamayınca balık fiyatları düştü. Balık fiyatlarının düşmesi balıkçıları endişe ettirse de yasağın kalkması ve hallerin, restoranların da hareketlenmesiyle balık fiyatlarının normal seviyelere çıkması bekleniyor.
Peki hangi balıkları yiyeceğiz? Sonbaharın meşhur balıklarından olan palamut, çinekop, tekir ve çipuranın yanı sıra lüfer, uskumru, kolyoz, izmarit, barbun, kılıç, hamsi, levrek, kefal ve kırlangıcın da bu mevsimde çok lezzetli olduğunu unutmamak gerek. Balıkçılar bu sene palamut, uskumru ve çinekopun bol olmasını bekliyor. Özellikle Karadeniz’in bu yıl daha canlı olacağı öngörülüyor.
Bu yıl bereketli olması beklenen palamut çinekop ve çipuraya doyacağımız kesin. Özellikle sonbaharda deniz suyu düştükçe balıklardaki Omega-3 yağ asitleri oranı artıyor. Haliyle sonbahar balık tüketimi için önemli. Sonbaharda balıkları nasıl tüketmeli diye soracak olursanız sizin için birkaç tavsiyede bulunabiliriz. Eylül ayının gözdesi palamut tava, ızgara ya da buğulama olarak tüketilebilir. Henüz çok büyümemiş döneminde yani tam bu ay en lezzetlisi tava olarak yenmesi. Yine bu dönem balıklarından istavriti tava, kırlangıcı buğulama, sardalyayı ızgara tüketmenizi tavsiye ederiz. Ekim ayında yavaş yavaş kendisini göstermeye başlayan lüferin ızgarası pek çok kişinin favorisidir. Ekim ayının diğer balıklarından Tekir ve Barbun tavada, Levrek ise ızgarada veya fırında tercih ediliyor.