Şu sıralar evde olduğumuz için motosiklet kullanma tutkusundan uzak kalsak da bu, yeni hayaller kurmaya engel değil. Yine güneşli günler gelecek ve motor sesiyle birlikte güzel yolculuklar yinelenecek. Ekipmanları eksiksiz giymeyi ihmal etmeden elbette. O günlere gelene kadar biz de bu konudaki hatırlatmalarımıza devam edeceğiz. İşte bunlardan biri: Bot seçiminde nelere dikkat etmeliyiz?
Motosikletin selesine her oturuşta, başta kask olmak üzere koruyucu ekipmanların eksiksiz giyilmiş olması, güvenliğin ilk şartı. Kimi zaman bu ekipmanların bazıları önemsenmeyebiliyor. Tıpkı motosiklet botu gibi! Birçok motosiklet sürücüsünün motosiklet botuyla ilgili düştüğü yaygın bir yanlış anlama var: Motosiklet botunun normal bottan bir farkının olmadığı düşüncesi. Oysa ki motosiklet botları diğer botların aksine ek koruma sağlıyor. Ancak maalesef kimi sürücüler, motosiklet botlarının sunduğu ek korumaya ihtiyaç olmadığını düşünüyor. Ya günlük botların yeterince sert olduğuna ya da motosikletten hiç düşmeyeceklerine inanıyorlar. Her ne kadar dikkatli kullanırsak kullanalım, kimi zaman diğer faktörler nedeniyle kontrolü kaybetme olasılığımız var. Kazadan sonra ayağa kalkıp yürümek ile belki bir daha hiç yürüyememek veya aylarca acı çekmek arasında şüphesiz büyük bir fark var.
Öte yandan sanılanın aksine sürüş stiline göre tasarlanmış bir motosiklet botu, sürüş esnasında rahat edilmesini sağlarken daha da önemlisi ayakları ve bilekleri koruyor. Günlük botlar ise sağlam ve uzun ömürlü olacak şekilde üretilseler de sert darbelere, asfalt aşınmasına ve yeterli ayak bileği desteğine sahip olmuyor.
Motosiklet botlarında kullanılan materyaller
Özel yapılara sahip motosiklet botları, gerekli olan tüm materyallerin bir araya getirilmesiyle koruma için uygun hale geliyor. Her bir malzemenin önemli özelliklerine ve koruyucu görevi üstlendiği bölümlere gelince…
● Gore-Tex: Gore-Tex, çeşitli giysi ve botlarda kullanılan nefes alabilen su geçirmez bir malzemedir. Gore-Tex astarlı motosiklet botları, tamamen su geçirmez ve nefes alabilecek yapıdadır. Bu sayede tüm gün boyunca ayaklarınızı kuru ve rahat tutacak, ter ve nemden etkilenmenize engel olacaktır.
● Kaymaz / Yağa dayanıklı / Vibram taban: Motosiklet botlarının yağa dayanıklı ve kaymaz tabanlara sahip olması gerekmektedir. Ayaklarınızla destek almak zorunda olduğunuzda ayağınızın kaymamasını sağlayan vibram tabanları, genellikle motosiklet botları için en iyi taban olarak kabul edilir.
● Yüksek kaliteli deri: Yüksek kaliteli deri motosiklet botlarında sağlanan dayanıklılık ve koruma için çok önemlidir. Sahte deri zamanla çatlayabilir, yıpranabilir ve çoğu zaman gerçek yüksek kaliteli derinin sağladığı aşınma direncine ulaşamaz.
● TPU (Termoplastik poliüretan): Motosiklet botlarında bulunan korumaların ve desteklerin çoğunu yapmak için kullanılan bir plastik türüdür. Yüksek aşınma direncine, yüksek darbe emiciliğine sahiptir ve soğuk havalarda esnek kalır.
● Kevlar: Çok güçlü ve aşınmaya karşı dirençli bir para-aramid sentetik elyaftır. Bazı üreticiler, botları son derece dayanıklı ve güçlü kılmak için Kevlar dikiş kullanır. Tüm motosiklet ekipmanlarında öncelikli olarak tercih edilir.
Motosiklet bot seçenekleri
Her sürüş tarzına uygun bir motosiklet botu var. Size uygun motosiklet botları ile sürüşünüzü daha güvenli hale getirirken stilinizi de yansıtabilirsiniz.
Motokros botları: Motokros ve off-road sürüşünde değişen arazi, botun son derece sert, dayanıklı ve zor koşullara uymasını gerektirir. Motokros botu, sürüş esnasında nesnelere ve yere sık sık temas eder. Bu sebeple, motokros botları da kalın deri, plastik, metal ve diğer kompozit malzemelerle üretilir. Bu botlar ayağa iyice oturması ve kaza halinde ayaktan çıkmaması için genelde bir dizi toka ile sabitlenir. Motokros botları çok formludur ve genellikle baldırın üzerine gelir. Ekstra yükseklik ve deri paneller, ısıya karşı ve sürtünmeye karşı destek olduğu gibi sürücünün motosikleti daha iyi kavramasına olanak sağlar.
Motokros botları, darbe gelebilecek her alanda plastik ve metal korumalara sahiptir. Botun baldır kısmı, yoldan gelip darbeye neden olabilecek parçalardan korunmak için kalın plastikle kaplanmıştır. Tokalar, hem ayarlanabilirlik için hem de fermuarlar çamurla tıkanabileceğinden bir kapak olarak işe yararlar. Kros ve off-road sürüşleri sırasında agresif kayma nedeniyle botun üst kısmında fazla aşınmayı önlemek için bir koruma tamponu eklenmiştir.
Yarış botları: Motosiklet yarışının aşırı zor doğası, sürücü için sokak sürüşüne kıyasla çok daha büyük riskler doğurur. Bu nedenle yarış motosiklet botlarının, sürücüye mükemmel bir koruma sağlamak için son derece dayanıklı ve korumalı olması gerekir. Yarış botları, bir yarış sırasında yol ile yüksek süratte defalarca temas eder. Yarış botları, kalın deri, plastik, metal ve diğer kompozit malzemelerin bir kombinasyonu ile üretilir ve esnekliği az olan çok katmanlı ve sert bir yapıdır. Botun yüksekliği genellikle baldırın ortasına kadar gelir. Ayak tabanı, yarış sırasında sürücünün ayaklarının pegler üzerindeki hızlı hareketlerine yardımcı olmak için düz ve pürüzsüzdür.
Botun maruz kaldığı tüm etki alanları sert plastik korumaya sahiptir. Bu bölgeler çoğunlukla ayak bileği, topuk ve aşil tendonudur. Yarış botlarında ayrıca koruma için botun dış kısmına eklenen ve yola temas sırasında kaymasına yardımcı olacak ek plastik veya metal parçalardan oluşan “ayak sürgüleri” de vardır. Botun üst kısmının da ısıya dayanıklı olması gerekir. Yine botun üst tarafında bulunan takviyeli bir alan, bu kısmın fazla aşınmasını önlenmesine yardımcı olmak için yaygın olarak kullanılır.
Tur botları: Tur botları tasarım olarak yarış botlarına benzer. Temel farkları ise yüksek korumalı olmamaları, daha esnek ve daha az sert olmalarıdır. Üretiminde deri, plastik ve metal kullanılır. Bu botlar uzun yolculuklarda ve aynı zamanda işe gidip gelmek gibi günlük sürüşlerde kullanılmak istendiği için konfor son derece önemlidir. Genellikle su geçirmez ve nefes alabilen astara sahiptirler. Genel kullanım rahatlığı sebebiyle sürücüler tarafından tercih edilirler.
Fiyat skalası ve bot seçimi
Model ve markalara göre oldukça çeşitlendirilebilen bu ekipmanlar, Avrupa Standardı EN13634:2010 ile belirleniyor. Bu standartlar doğrultusunda botlar çeşitli testlere tabii tutuluyor. Avrupa Standartları çerçevesinde üretilmiş bir botun, aşınma ve darbe testlerinin yapılmış olması gerekiyor. Motosikletin ya da kaza anından herhangi bir cismin sürücünün üzerine düşmesine karşı ortaya çıkacak durumlar için enine sertlik gereksinimlerini yerine getirmeli. Ayak bileği ve kaval kemiği için darbe emici elemanların düzenlemiş olması ve tabanın kayma direncinin standartları sağlıyor olması en önemli unsurlar arasında yer alıyor. Motosiklet botlarının yerden asgari oranda yüksek olması ve üretilen malzemelerin test edilmiş olması da önem taşıyor.
Dayanıklılığını kanıtlamış bir bot 1300-1900 TL arası fiyatlarda satın alınabiliyor. TCX, Dainese, Forma gibi markalar en iyiler arasında yer alıyor. Bütçenize göre bu markalar içerisinden uygun olanı seçebilirsiniz. Ayağınıza da tekerinize de taş değmesin…
Keyifli sürüşler.