Sosyal medyanın uçsuz bucaksız dünyasının yeni uygulaması Yaay’ı inceledik. İşte Yaay’ın benzer uygulamalarla ortaklıkları ve onu diğerlerinden ayıran en önemli farkları…
Türk Telekom bünyesinde yer alan TT Ventures şirketinin Appyap Teknoloji ve Bilişim A.Ş. projesine yatırım desteğiyle geliştirilen ve kısa bir süre önce hayatımıza giren yerli sosyal medya uygulaması “Yaay”, en kısa haliyle “Yerli Twitter” olarak tanımlanabilir.
İngilizcede, sevinç nidası “Yaay”, “yaymak, paylaşmak”, anlamlarıyla birlikte “oku hedefe ulaştıran yay”a da atıfta bulunan ismiyle akılda kalıyor. Mottosu “Yaay’a ayak basın” ile dikkat çeken bir tanıtım gerçekleştiren Yaay, hayatımıza önceden girmiş olan bir sosyal medya uygulamasını, yeni bir yorumla bizlere sunuyor. Bir nevi, sizi önceden keşfi yapılmış olan Ay’a yeni bir yolculuğa davet ediyor.
Yaay’ın en önemli özellikleri
Aralarında Genç, Tekno, Spor, Mizah, Haber, Magazin, Siyaset, Dizi ve Müzik gibi başlıkların bulunduğu 24 farklı kategoride gelişme ya da paylaşımın takip edilebildiği ve yeniden paylaşılabildiği Yaay’da, “beğen” butonunun yanı sıra “beğenme” butonu da var. Bu buton uzun zamandır sosyal medyanın ana temsilcilerinden Instagram, Facebook ve Twitter’dan isteniyordu ancak talep (belki de olumsuz bir algı ortamı yaratmamak adına) bu mecraların temsilcilerinde karşılık bulamamıştı. Bu durumda, Yaay’ın en önemli farkı olarak karşımıza çıkan “beğenme” butonu, kullanıcılarına yapılan paylaşımla ilgili çift taraflı fikir bildirme hakkı tanıyor.
Kategorileşme konusuna yakından bakıldığında ise içeriklerin, konularına göre birbirlerinden ayrılmasıyla konuların rahat takip edilebilmesinin sağlandığı görülüyor. Kullanıcı tarafından hangi kategori takip edilmek isteniyorsa, gerekli seçimler yapılıyor ve kullanıcısına göre şekillenen platform çok daha verimli kullanılabiliyor.
Yaay'da da Twitter'da olduğu gibi “hashtag” ve “gündem” özellikleri var. Bu sayede en çok paylaşılan etiketleri ve gündemi belirleyen konuları ayrı ayrı görmek mümkün oluyor.
Puanları toplayan rozeti alıyor
Yaay evreninde, kullanıcıların yaptıkları paylaşımlara gelen beğeniler ve yorumlarla toplayacakları puanlarla kazanabilecekleri “rozet” uygulaması gibi farklı bir özellik de bulunuyor. Burada puan kazanabileceğiniz gibi puan kaybedebiliyorsunuz da. Appyap Teknoloji ve Bilişim A.Ş. Ceo’su Emre Meriç’in de her fırsatta altını çizdiği üzere, Yaay’ın dünyadaki diğer mesaj, görsel ya da video odaklı paylaşım içerikli sosyal medya temsilcilerinden en önemli farkı kullanıcılarına tanımlayacağı 'rozet' uygulaması olacağa benziyor.
Rozet uygulamasında alınacak puanlar, “Gönderi”, “Aldığım Yorum”, “Yaptığım Yorum”, “Alıntılamalar”, “Beğenilerim”, “Hatalı Kategori Kullanımı” gibi sekiz alt başlıktaki kullanıcı davranış ve tercihlerine göre düzenleniyor.
Yaay, her 24 saatte bir güncellenen puanlarla ilgili olarak ilerleyen günlerde açıklayacakları sürpriz hediyeleri olduğunu uygulamanın arayüzünde belirtiyor.
Yaay nasıl indiriliyor?
Uygulamayı deneyimlemeye karar verdiyseniz ilk adımınız elbette programı indirmek. Eğer Yaay uygulamasını iOS işletim sistemli iPhone ya da iPad gibi cihazlarda kullanacaksanız App Store’dan, Android işletim sistemli cihazlarda kullanacaksanız Google Play Store'dan indirebilirsiniz.
Yaay, gençlerin kullanım alışkanlıklarından yola çıkarak kurgulandığından platformun şu anki kullanıcılarının büyük çoğunluğu da gençlerden oluşuyor.
Appyap CEO’su Emre Meriç, Yaay ile ilgili yaptığı açıklamalarda, hedef kitlelerindeki gençlere yönelik daha hızlı reaksiyon almayı planladıklarını, kullanıcıların ihtiyaçlarına göre şekillenecek uygulamanın yeni fenomenler ortaya çıkarmasından da çok memnun olacaklarını ifade ediyor.
Yaay’a nasıl üye olunur?
Platform üyelik sırasında isim-soyisim, e-posta adresi ve telefon numarası gibi bilgiler istiyor. Sonraki adımda ise kullanıcı adınızı ve şifrenizi belirleyip Yaay kullanıcısı olabiliyorsunuz. Bir cep telefonu numarası ile sadece tek bir üyelik oluşturuluyor. Uygulama size kategorileri sunuyor ve siz de belirlediğiniz başlıklardaki paylaşımları takip edebiliyorsunuz. Sadece Müzik ya da sadece Haber kategorisini gibi seçimler yaparak paylaşımları süzebiliyorsunuz.
İlaveten kategori sayfalarına girdiğinizde yapılan en son ve en popüler paylaşımları listelemeniz de mümkün oluyor. Paylaşım sayılarına göre kullanıcıların listelendiği bir liderlik tablosu da mevcut. Bu sayfada en çok paylaşım yapanlar, en üst sıralarda yer buluyor. Yeni fenomenler keşfetmeye yönelik sağlam bir adım olarak da görülebilir.
Evrensel bir sosyal medya dili ve görsellik algısı üzerinden şekillendirildiği vurgulanan Yaay uygulamasının bir amacı da yurt dışında dikkat çekmek. Bu amaca ulaşmak için bölgedeki ülkelerin sosyal medya kullanım alışkanlıkları üzerinden düzenlemelerin hayata geçirilmesi planlanıyor. Bu hedefle birlikte Yaay evreni de günden güne gelişip genişleyeceğe benziyor.