Teknolojik ürünlerin temizliği, yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgınıyla birlikte gündemdeki yerini alan konulardan biri. Gün boyunca yanımızdan ayırmadığımız cep telefonu, tablet, bilgisayar gibi ürünler nasıl temizlenmeli, nelerden uzak durulmalı?
Teknolojik aletlerde de temizlik şart!
Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 nedeniyle hijyene her zamankinden çok önem vermemiz daha önce üzerine fazla düşünmediğimiz bir konuyu daha gündeme getirdi. O da teknolojik ürünlerin temizliği! Her ne kadar kişisel temizliğimize özen göstersek de gün boyunca elimizden düşürmediğimiz, her yere taşıyıp kirli yüzeylere koyduğumuz cep telefonu, tablet ve bilgisayar gibi ürünleri dezenfekte etmediğimiz takdirde bakterilere ve virüslere açık hale geliyoruz. Haliyle tüm bu ürünleri düzenli şekilde temizlememiz, bunu bir rutin haline getirmemiz gerekiyor. Ancak en temelde yapılması gereken, eşyalarımızın hiçbirini başkalarıyla paylaşmamak ve bireysel kullanıma özen göstermek.
Temizlik konusunun giderek daha da dikkate alınması sebebiyle dünyanın büyük teknoloji üreticileri de harekete geçti. Ancak tahmin edeceğiniz üzere tüm temizlik ürünleri halk arasında yaygın olarak kullanılamıyor. Daha pratik ve kendi imkanlarınızla uygulayabileceğiniz teknolojik ekipman temizliği ipuçlarını ise yazımızda bulabilirsiniz.
En pratik alternatif, alkol bazlı ıslak mendiller
Teknolojik cihazları temizlemenin en pratik yolu ıslak mendil kullanmaktır. Elimizle ve parmak uçlarımızla temas ettiğimiz telefon, klavye, mouse, kulaklık, şarj aleti gibi tüm ürünleri -ekranları hariç- alkol bazlı ıslak mendiller kullanarak temizleyebilirsiniz. Alkol bazlı olmadığı takdirde bakteri ve virüslere karşı herhangi bir etkisi de olmuyor. Normal zamanlarda günde bir kez temizlemek yetiyorken, salgın dönemlerinde gün içinde dört saatte bir temizlenmesi uzmanlar tarafından öneriliyor. Kapla kullanılan telefonların kabından çıkarılarak temizlenmesi, kabının ise ayrıca dezenfekte edilmesi gerekiyor.
Mikrofiber bezlerle temizlenebilir
Biraz su ve sabunla ıslatılarak nemlendirilen mikrofiber bezlerle cihazların giriş çıkışlarını suyla temas ettirmeden temizleyebilirsiniz. Ardından temiz ve kuru bezler yardımıyla cihazlarınızı kurulamalısınız. Bu işlemden sonra teknolojik cihazlarınızı gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Peçete, havlu, tuvalet kâğıdından uzak durun!
Teknolojik cihazlar uzun ömürlü olsalar da fazlasıyla hassaslar. Bu yüzden özellikle ekranı olan cihazları temizlerken peçete, havlu, tuvalet kağıdı gibi materyallerden çizilmeleri önlemek amacıyla uzak durmak gerekiyor. Pek çok kişi ekranlar üzerinde kalıcı hasara neden olduğunu bilmediği için bu ürünlerle temizlik yapabiliyor.
Temizlerken cihazlara hassas davranın
İnatçı lekeleri çıkarmaya çalışır gibi sert hareketler cihazlara zarar verebilir. Ürünlerinizi yavaş ve dairesel hareketlerle temizlemenizde fayda var. Ayrıca temizlerken cihazlarınızın prize takılı olmadığından emin olmalısınız. Toplu taşıma gibi kalabalık ve insan sirkülasyonunun fazla olduğu alanlarda eğer zorunlu değilse cep telefonu ve tabletlerinize fazla dokunmamalısınız.
Ekran temizleme spreylerini kullanabilirsiniz
Cihazlarınızın ekranlarına zarar vermemek için pek çok yerde kolayca bulabileceğiniz ekran temizleme spreylerini kullanabilirsiniz. Böylece yüksek oranda kimyasal içeren dezenfektanlara oranla ekipmanlarınıza zarar verme ihtimalini minimuma indirebilirsiniz.
Elma sirkesi burada da etkili!
Elektronik ürünler, toz parçalarını manyetik alanlarına çektikleri için en az bir klozet kapağı kadar mikrop barındırıyor. Tozlu ve lekeli ürünlerinizi elma sirkesi ve su karışımıyla da silebilirsiniz. Bu yöntem bilgisayar, tablet ve cep telefonu temizliğinde de güvenilirdir ancak yeter miktarda ıslatılmış bir mikro fiber bez yardımıyla silmeniz gerektiğini aklınızdan çıkarmayın. Klavye tuşlarının arasına sıkışan yemek artıklarını ve parçacıkları yumuşak kıllı bir fırça ile uzaklaştırabilirsiniz. Derinlemesine bilgisayar temizliği için bilgisayar kompresörü satın alarak cihaza hiçbir şekilde zarar vermeden, yalnızca yeterli miktarda hava ile de temizleyebilirsiniz. Temizleme esnasında muhtemel çizilmeleri önlemek için musluk suyu değil temiz içme suyu kullanmanız öneriliyor. Kulaklık, mouse ve kumanda gibi daha az hassas olan ürünlerin temizliğinde karbonat, su ve elma sirkesi karışımından da faydalanabilirsiniz.
Teknolojinin nimetlerinden de faydalanabilirsiniz!
Teknolojik eşya temizliğini sadece teknolojinin nimetlerinden yararlanarak rahatça yapmak isteyenler için de çok sayıda alternatif mevcut. Örneğin LG’nin pandemi döneminde duyurduğu yeni kablosuz kulaklığı, şarj olurken bir yandan da mikropları imha eden ultraviyole bir kılıfa sahip. Bu kulaklıkların kulak içi enfeksiyon riskini de azalttığını söyleyebiliriz.
Son yıllarda çıkardığı telefon modelleriyle teknoloji tutkunlarının dikkatini çeken Xiaomi de kendi kendini temizleyen hoparlör teknolojisine cep telefonlarında yer vermeye başladı. Tek bir tıkla özelliği aktive ederek hoparlörlerdeki tüm tozu ve kiri güçlü ses dalgalarıyla telefondan dışarı atabiliyorsunuz.
PhoneSoap Go adındaki cep telefonu temizleme kutusu ise yine ultraviyole ışınları kullanarak bakterileri yüzde 99’a kadar öldürüyor. Son olarak da özellikle hassas ekranları temizlemek için uzmanlar tarafından önerilen bir ürün var: STK Productions tarafından üretilen mini iRoller ekran temizleyicisi. Bu ürünle tablet, telefon ve bilgisayar ekranlarınızı herhangi bir kimyasala ya da beze gereksinim duymadan saniyeler içinde pırıl pırıl yapabiliyorsunuz.