Selfie çekmeden önce iki kere düşünün!

Selfie çekmeden önce iki kere düşünün!

Selfie tutkusu, kimi zaman şaşırtıcı, hatta tüyler ürperten kazalara neden olabiliyor. Bu yazıyı okuduktan sonra selfie çekerken “Acaba başıma bir şey gelir mi?” diye düşünmeye başlayabilirsiniz. 

Polis aracına çarptı

ABD’de Ekim 2016’da 19 yaşında bir üniversite öğrencisi 160 km hızla otomobil kullanırken erkek arkadaşına Snapchat’ten selfie yollamaya kalkınca önde giden polis aracına çarptı. Kaza, her ne kadar kimse yaralanmadan atlatılsa da genç kız para cezası aldı. Otomobilde konsantrasyonu bozan her türlü davranışın kaza riskini artırdığı göz önüne alınırsa hızla giden araçta selfie çekmek, sadece sizin canınızı değil suçu olmayan başka kişilerin de canını tehlikeye atıyor. Kurallara uyunuz, uymayanları uyarınız…

Selfie çubuğuyla gelen ölüm

Romanya’da bir tren hattında hatıra selfie’si çekilmek isteyen genç bir kadın, selfie çubuğunun yüksek gerilim hattına temas etmesi nedeniyle elektrik akımına kapılarak yaşamını yitirdi. Tam bir görülmez kaza!

Selfie çekerken köprüden düştü

İspanya’ya gezmeye giden 23 yaşında Polonyalı bir üniversite öğrencisi, 2014 yılında çıktığı köprüde selfie çekerken dengesini yitirerek hayatını kaybetti. 2014’te 15, 2015’te 39, 2016’da ise 73 kişinin selfie kazası nedeniyle öldüğünü unutmamak gerek. İstatistikler, akıllı telefon ve sosyal medya bağımlılığı arttıkça selfie kazalarının da arttığını gösteriyor.

Silahla selfie çekeyim derken 6 yıl hapis cezası aldı

Geçtiğimiz yıl aralık ayında yaşanan olayda, Florida’da alkolün dozunu kaçıran 34 yaşındaki ABD’li Rorn Sorn, eğlence kulübünde silahıyla selfie çekmeye kalktı. Yanlışlıkla silahı ateşleyen Rorn Sorn, büyük bir paniğe neden oldu. Selfie kazası, şans eseri kimse yara almadan atlatıldı. Ancak savcılık, toplum düzenini bozmaya yönelik bir suç işlediğine karar verdiği Sorn’a altı yıl beş aylık bir hapis cezası verdi.

Selfie çekene piton saldırısı

Siz siz olun hayvanları selfie macerasına alet etmeyin. Hindistan’ın kuzeybatısında yer alan Sirohi kentinde, hayvanat bahçesi çalışanları bir okulun bahçesine giren pitonu yakaladı. Görevliler hep birlikte tuttukları yılanı basın mensuplarına gösterirken olayı gören bir kişi, grubun yakınına gelerek yılanla selfie çekmeye kalktı. Yılanın ani saldırısıyla karşılaşan selfie tutkunu, neye uğradığını şaşırarak hemen kaçtı. Kazadan yara almadan kurtulan adam, 2016 yazına damga vuran selfie kazasının başrol oyuncusu olarak akıllara “Acaba selfie çekerken daha dikkatli mi olmalıyım?” sorusunu getirdi. Hindistan’da artan kazalar nedeniyle 2016 yılında Mumbai yönetimi, ülkenin en büyük şehrinde ilginç bir uygulamaya imza attı. Artık şehirde 16 adet “no-selfie-zone” (selfie yasaklı bölge) mevcut.

Not: Artan selfie kazaları nedeniyle aslında dünyanın dört bir yanından pek çok ülke önlemler almaya başladı. Örneğin Rusya, “Güvenli Selfie Kılavuzu” yayımlayarak bir kampanya başlattı. Kampanya gereği hazırlanan “Mükemmel selfie hayatına mal olabilir” başlıklı broşürlerde selfie çekmenin tehlikeli olduğu bölgeler kaleme alındı. Öte yandan, İtalya Milano’da yaz aylarında selfie çubukları, selfie çekme yarışının ve yoğunluğunun kontrol altına alınması gerekçesiyle yasaklandı.

200 bin dolarlık Selfie…

ABD’nin Los Angeles kentinde geçtiğimiz ay yaşanan olay, selfie çılgınlığının can kaybının yanı sıra ciddi maddi kayıplara da neden olabileceğini gösterdi. The 14th Factory’de paha biçilemez taçların sergilendiği bölümde, selfie çekmeye çalışan bir kadın dengesini kaybederek yan yana dizilen taçların bulunduğu kaidelere çarptı. Domino taşı etkisiyle devrilen kaideler, sergide 200 bin dolarlık bir zarara neden oldu. Aman dikkat! Gittiğiniz müzelerde ve sanat galerilerinde selfie çekeyim derken yüz binlerce liralık maddi zarara yol açmayın!

Selfie çekeyim dedi, üç gün kayalıklarda mahsur kaldı

BBC’nin bir döneme damga vuran dizisi EarthLands ile ünlenen oyuncu Paul Nicholls, Tayland tatili sırasında Khun Si Falls Şelalesi’nde selfie çekerken kayalıklara yuvarlandı. 38 yaşındaki aktör düşmenin etkisiyle bacağını kırdı ve kayalıklara sıkıştı. Ünlü oyuncu, kurtarma ekipleri tarafından üçüncü günün sonunda baygın halde bulundu.

Bakanla selfie çekerken platform çöktü

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, geçtiğimiz mart ayında Muğla’daki programı gereği Milas Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası’nı ziyaret etti. Program sonunda katılımcılar hatıra selfie’si çekmek için kürsünün bulunduğu platforma çıktılar. Zemin, ağırlığa dayanamayarak gürültüyle çöktü. Yaşanan olayda kimseye zarar gelmese de herkes bir kere daha selfie kazalarının zaman, mekan, etkinlik dinlemediğini gördü…