Gelecek anlatıcıları ikinci kez bir araya geldi!

Gelecek anlatıcıları ikinci kez bir araya geldi!

Zorlu PSM Drama Sahnesi’nde “Digi.logue” tarafından 28 Eylül tarihinde gerçekleştirilen “Future Tellers” (Gelecek Anlatıcıları) zirvesine, pek çok disiplinden değerli uzmanlar katılım gösterdi. Uzmanlar dijital dönüşümü, teknolojiyle birlikte değişen sanat anlayışını, gelecekte insan ırkının nerede ve nasıl olacağını ele aldı.

Digi.logue, geçtiğimiz mart ayında Zorlu Holding ve Zorlu PSM iş birliğiyle hayata geçirilen, Türkiye’nin yaratıcı endüstrileri ve teknolojiyi odağına alan ilk platformu.13 Eylül-30 Ekim tarihleri arasında Future Tellers (Gelecek Anlatıcıları) temasıyla Zorlu PSM/Digi.logue Space’de düzenlenen sergi, teknoloji ve sanatseverleri, İstanbul’un kültür-sanat bakımından tempolu geçen günlerinde “gelecek” kavramı üzerine kafa yormaya davet ediyor. Future Tellers, gelecek gerçeklikleri üretebilecek teknolojik unsurlara yoğunlaşıyor, teknolojinin insan hayatı ve sanat üzerindeki etkileri ve değerlerini farklı bir bakış açısıyla göstermeyi amaçlıyor.

11 katılımcının işlerini kapsayan bir grup sergisi

Digi.logue Artistik Direktörü Lalin Akalan, zirvenin açılış konuşmasında gelecek anlatıcılarını çizim, heykel, kod, film, metin ve karma medya enstalasyonu gibi çeşitli alanlarda üreten 11 katılımcının işlerinin yer aldığı bir grup sergisi olarak tanımladı. Konuşmasına şöyle devam etti: “Digi.logue için ilk başlarda dijital dönüşüm teması ön plandaydı. Bu tema zaman içinde ‘teknoloji üzerine düşünme’ haline geldi. Gelecek nasıl inşa edilir? Biz mi inşa ediyoruz yoksa gelecek kendi başına bizleri bir araç olarak mı kullanıyor? Teknolojiyi en genel anlamıyla ele almaya kalkarsak gelecek anlatıcılarının teması hayal gücünden ilham alıyor.”

: Future Tellers sergisinde yer alan Onur Sönmez’in “Prothesengott” başlıklı çalışması.
: Future Tellers sergisinde yer alan Onur Sönmez’in “Prothesengott” başlıklı çalışması.

“Korkmadan denemek ve sabretmek her şeyden daha önemli”

Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, zirvenin açılış konuşmasında ABD, Çin, Rusya, Hindistan gibi pek çok ülkenin geleceği şekillendirmeye ve yeniliklere imza atmaya çalıştığını belirtti. Bu amaçların ülkelerin gelişmesi için çok önemli olduğunun altını çizen Övgün, konuşmasında şu tavsiyelere yer verdi: “Sınırları aşmak için yeni icraatları kullanmak, gelişime ve hıza adapte olabilecek nesiller yetiştirmek ülkelerin refah düzeyini artıracaktır. Korkmadan denemek ve sabretmek her şeyden daha önemli. Bu ikisini yapıp cesaret ve öz güvenle yenilikleri takip etmek beraberinde pek çok başarı getirir, bütün imkansızlıkların üstesinden gelir.”

Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül
Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül

Panellerde neler konuşuldu?

Ücretsiz olarak düzenlenen etkinlikte finans, sağlık, eğitim, mühendislik, teknoloji ve sanat gibi alanlarda uzman kişiler, bireysel sunumların yanı sıra panellerde de yer aldı. Birbirinden değerli konuşmacıların katıldığı zirveden birtakım tane önemli başlıkları meraklılar için bir araya getirdik. Hep birlikte bakalım neler varmış…

Finans sektörü ilgi çeken konulardan biriydi

“Geleceğin Ödemesi: Adil Bir Finansal Gelecek Mümkün mü?” adlı panelde, Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Dr. Soner Canko, bugünlerde gelecek denince herkesin aklına bitcoin’in geldiğini, Bitcoin sayesinde dünyada 800 farklı kripto para birimi ortaya çıktığını söyledi. Canko, Bitcoin’in altında yatan kavram Blockchain (kayıt zinciri teknolojisi) üzerine şu sözlere yer verdi: “Verilerin güvenli bir şekilde saklanabilmesi, transfer edilebilmesi için ara kurumlara ve bankalara ihtiyaç yok. Bilgi tek bir merkezde olmak zorunda değil, herkeste olabilir. Bu amaç için ortaya çıkan Blockchain tabanlı sistemlerin hız, güvenilirlik, şeffaflık gibi pek çok avantajı var. Blockchain sadece finans değil, tüm sektörler için güzel bir uygulama alanı. Ancak henüz olgunlaşmadığı ve kendini ispatlayamadığı için aşılması gerekenler de yok değil. Özetleyecek olursak Bitcoin’i seviyoruz çünkü dünyaya blockchain’i armağan etti!”

“Bankalar postane gibi olacak”

Blockchain Evangelist, Defterhane Kurucu Ortağı Cemil Şinasi Türün, Blockchain teknolojisi sayesinde gelecekte bankaların günümüzdeki postaneler gibi olacağını şu sözlerle açıkladı: “Nasıl ki eskiden para transfer etmek için Posta ve Telgraf Teşkilatı’na (PTT) gitmek, günümüzde bankaların sağladığı hizmetlerle kıyaslayınca hayal edilmesi zor görülüyorsa, ileride de para yollamak için bankaya gitmek aynı oranda garip karşılanacak.”

“Online alışveriş yaparken kıyafetlere dokunabileceksiniz”

Koç Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Robotik ve Mekatronik Laboratuvarı Direktörü Profesör Çağatay Başdoğan, dokunma teknolojisi üzerine yoğun olarak çalıştıklarını belirtti. Akıllı telefonlardaki cam ekranlar vasıtasıyla kullanıcılara farklı dokuları hissettirmek için uğraştıklarını söyleyen Başdoğan, konuyu basitçe şöyle açıkladı: “İnternet üzerinden alışveriş yaparken kıyafeti sadece ekrandan görmeyeceksiniz, beğendiğiniz ürünün yüzeyini de hissedebileceksiniz. Bu teknoloji yakın bir zamanda hayatımıza girecek. Uzmanlar ve en önemli şirketler, konu üzerinde harıl harıl çalışıyorlar. Dokunma duyusuyla beraber yeni bir algının sizlerle buluşması pek çok şeyi de değiştirecek. 30 yıl önce görme teknolojisi nasılsa, şu anda dokunma teknolojisi de öyle. Yani henüz yeni yeni ama hızlı bir şekilde gelişiyor.”

Çağatay Başdoğan haricinde Metin Salt, Deniz Karaşahin ve Zehra Çataltepe’de Next Academy Başkanı Levent Erden’in moderatörlüğüyle geleceğin AR-GE projeleri üzerine konuşmalar yaptı.
Çağatay Başdoğan haricinde Metin Salt, Deniz Karaşahin ve Zehra Çataltepe’de Next Academy Başkanı Levent Erden’in moderatörlüğüyle geleceğin AR-GE projeleri üzerine konuşmalar yaptı.

“Hiç umulmadık konulara yatırım yapmalıyız”

Profesör Başdoğan, Türkiye’nin teknoloji alanındaki en büyük hatasının hali hazırda bulunan ya da yakın gelecekte ortaya çıkacaklar için yatırım yapmak olduğunu söyledi. Başdoğan, “10-15 yıl sonrası için hiç umulmadık alanlara yatırım yapmak, o günler gelince çok büyük farklar yaratacaktır” diyerek risk almanın önemine vurgu yaptı. 

Ersin Han Ersin teknolojiyi kullanarak doğa ve insan algısı üzerine yaptığı farklı çalışmaları anlattı.
Ersin Han Ersin teknolojiyi kullanarak doğa ve insan algısı üzerine yaptığı farklı çalışmaları anlattı.

“Artırılmış gerçeklik hayatın her alanına entegre edilecek”

Londra merkezli deneyimsel stüdyo Marshmallow Laser Feast ekibinden sanatçı ve yönetmen Ersin Han Ersin, “Sanatsal Sorgu Vasıtasıyla Gelecekler Oluşturma” adlı panelde, teknolojinin getirdiği her yeniliği entegre ederek hayatta kullandığımızı belirtti. Gerçek dünyadaki çevrenin bilişim teknolojileriyle zenginleştirilerek yeniden üretilmesine dayanan artırılmış gerçeklik (augmented reality) hakkında şunları aktardı: “Artırılmış gerçeklik teknolojisi de biz isteyelim veya istemeyelim hayatımızın her alanına entegre edilecek. Gözümüzün önünde bir ekran varken başka ekranlara olan ihtiyacımız da doğal olarak ortadan kalkacak.”

Not:

Zirveyi kaçırdım diye üzülmeyin. Digi.logue, 30 Ekim 2017 tarihine kadar teknoloji ve gelecek üzerine kafa yormayı seven herkesi Zorlu PSM’deki Digi.logue Space’e, Gelecek Anlatıcıları sergisine davet ediyor…