Bitcoin ulusal para birimi olabilir mi?

Bitcoin ulusal para birimi olabilir mi?

El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, geçtiğimiz günlerde Bitcoin’in El Salvador’un yasal ödeme aracı olacağını duyurmuştu. Peki Bitcoin bir ulusal para birimi olabilir mi? Bitcoin ile ilgili son gelişmeleri sizler için derledik. 

5 Haziran tarihinde Miami’de düzenlenen Bitcoin Konferansına katılan El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, geçtiğimiz aylarda ülkesinde Bitcoin’in yasal ödeme aracı olması için meclise yasa teklifi sunmuştu. Bukele, Bitcoin ile birlikte milyonlarca istihdam yaratacağını ve binlerce kişinin ekonomik faaliyetlerinin kayıt altına alınabileceğini de söylemişti. El Salvador nüfusunun yüzde 70’inin bir banka hesabının olmadığını söyleyen Nayib Bukele, “Bu, milyonlarca kişinin hayatını ve geleceğini iyileştirecek” dedi. Günümüzde ulusal para birimi olarak Amerikan Doları’nı kullanan El Salvador’da, Bitcoin ile gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 25 artacağı da konuşuluyor.

El Salvador’da son durum ne?

El Salvador hükümeti, yeni yaptığı kripto para çekme makinalarıyla bağlantılı olarak Chivo adlı dijital bir cüzdan da çıkardı. Kamu kaynaklarını denetleyen ve ihmalde bulunan devlet yetkililerine idari ve varlık yaptırımları getirme yetkisi olan Sayıştay, Cristosal isimli bölgesel bir insan hakları kuruluşundan El Salvador’un Bitcoin faaliyetleri hakkında geçtiğimiz günlerde şikayet aldığını söyledi. Cristosal, Bitcoinlerin satın alım işlemlerine yetki verilmesi konusunda denetim yapılması ve dijital cüzdan Chivo ile bağlantılı kripto para bankamatik kulübelerinin yapımının gözden geçirilmesi talebinde bulundu. 

El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele
El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele

Halk Bitcoin’e ne diyor?

Nayib Bukele, Bitcoin ile birlikte özellikle ABD’de yaşayan El Salvadorluların ülkelerindeki akrabalarına para göndermelerinin daha kolay olacağını söylemesine rağmen bu duruma karşı çıkanlar da var. Ülkenin bir kesimi, Bitcoin ile birlikte istikrarsızlık ve enflasyonun ortaya çıkacağı görüşünde. Bitcoin’e karşı olan bazı protestocular, ülkede bulunan kripto para ATM’lerini yaktı. Ülkenin diğer bir kesimi ise hem Bukele hükümetini hem de Bitcoin’i son derece destekliyor.

El Salvador’da McDonald’s Bitocin kabul ediyor

El Salvador’da Bitcoin’in ulusal para olarak kullanılmaya başlanmasıyla büyük fast food zincirlerinden bazıları Bitcoin ile ödeme kabul etmeye başladı. Ünlü zincir restoranlardan McDonald’s yeni düzenlemeye ayak uydurdu. Gazeteci Aaron van Wirdum, başkent San Salvador’daki bir McDonald’s şubesinde Bitcoin ile yemek alabildiğini söyledi. Aaron van Wirdum ilk olarak şubenin Bitcoin’i reddedeceğini düşündüğü ancak McDonald’s çalışanları tarafından kendisine QR kodlu bir lightning faturası kesildiğini ve Bitcoin ödemesinin kabul edildiğini söyledi.

Kâr amacı gütmeyen Wikileaks bağış için Bitcoin kabul ediyor.
Kâr amacı gütmeyen Wikileaks bağış için Bitcoin kabul ediyor.

Amazon Bitcoin ile ödeme alacak mı?

İngiltere merkezli ekonomi gazetesi City AM, Amazon’un Bitcoin ile ödeme alacağını söylemişti. Ancak geçtiğimiz günlerde Amazon’dan yapılan açıklamaya göre Amazon’un bu yılın sonuna kadar Bitcoin ile ödeme alacağı haberi yalanlandı. AFP’ye konuşan Amazon sözcüsü, Amazon’un kripto para ile ilgilendiğini ancak çıkan haberlerin “uydurma” olduğunu söyledi.

Bitcoin kabul eden online mağazalar hangileri?

Amazon’un aksine hali hazırda Bitcoin ile ödeme kabul eden mağazalar mevcut. Örneğin Overstock, Home Depot, Newegg, Shopify ve Microsoft bunlardan bazıları. Bitcoin kabul eden bazı hizmet sağlayıcıları ise AT&T, Twitch, Dish Network, ExpressVPN, NordVPN, ProtonMail, Vultr, WordPress, Reddit, Namecheap, Bloomberg ve Chicago Sun-Times. Bitcoin ile ödeme kabul eden oyun satış platformları da bulunuyor. Xbox, Humble Bundle ve Big Fish Games bunlardan birkaçı.

Bitcoin ile tatile gitmek de mümkün. Expedia, otel rezervasyonları için Bitcoin kabul eden seyahat acentelerinden biri. AirBaltic ise çeşitli uçuşlar için Bitcoin kabul ediliyor. İş insanı Richard Branson’ın sahip olduğu Virgin Galactic ise uzaya gitmek isteyenler için Bitcoin kabul ettiğini duyurdu. 

Quick Sigorta Kefalet Sigortası

Quick Sigorta, özellikle Kamu ihale süreçlerinde özel sektörün teminat ihtiyaçlarını karşılayabilmek, bankalar tarafından düzenlenen teminat mektuplarına alternatif yaratmak, bu şekilde kredi limitlerinin başka alanlarda kullanılmasını sağlamak üzere reel sektörün elini rahatlatmak adına özel sektöre önemli bir enstrüman kazandırdı.

Türkiye’de bir ilk olarak firmalar ihalelere katılırken teminat mektubu yerine Quick Sigorta Kefalet Sigortası kapsamında düzenlenen kefalet senetlerini sunabiliyorlar.


Detaylı bilgi için:

quicksigorta.com/kefalet-sigortasi