Girişimcilere sunulan finansal destekler

Girişimcilere sunulan finansal destekler

Türkiye ve dünya ekonomisinde önemli bir rol oynayan girişimcilerin önü, sıklıkla finansal konular nedeniyle kapanıyor. Devlet, kurumlar ve bankalar; girişimcileri hayallerine yaklaştırmak amacıyla kredi imkanları, vergi indirimleri, hibe programları ve destekler sunuyor. Üreten, iş gücü yaratan, ekonomiye fayda sağlayan ve bu yolda adım atmayı planlayan tüm cesur girişimcilerin 2-8 Mart Girişimcilik Haftası kutlu olsun. 

Girişimci riski üstlenmeli ve sürdürülebilir olmalı

Girişimci olmak, günümüz dünyasında çoğu kişinin hayali. Yeni bir iş yaratan, potansiyel riskleri de kazanımları da üstlenen girişimcinin en önemli özelliği ise pazardaki ihtiyaçları öngörmek. Ekonomide önemli bir rol oynayana girişimciliği, üretim yapan veya hizmet sunan start up adı verilen şirketlerle sıkça duyuyoruz. Başarılı olduğu takdirde önemli büyüme oranları ve kar sağlayan bu sektörün, artık üniversitelerde Uluslararası Girişimcilik adıyla eğitimi bulunuyor. Teknoloji, moda, gıda, e-ticaret gibi birçok alanda girişimci olmak mümkün.

Yeni bir iş başlatma riskini üstenen kişiye girişimci denirken; bu kişinin görevleri arasında iş planı oluşturmak, iş gücü sağlamak, liderlik yapmak, sürdürülebilir olmak ve finansmanı sağlamak yer alıyor. Belirsiz bir ekonomik süreç yaşayan ülkelerdeki girişimcilerin karşılaştığı en önemli soru işareti tabii ki son madde, yani finansman desteği. Girişimciler ilk başta bireysel birikimlere, yakınlardan alınan borçlara ve melek yatırımcılara başvurabiliyor fakat bu desteğin yetersiz olduğu zamanlar da yaşanabiliyor. Ülkemizdeki girişimcilerin bu konuda faydalanabileceği kredi imkanları, vergi indirimleri, hibe programları ve teşvikleri, KOSGEB ve diğer kurumların sağladığı birçok destek imkanı bulunuyor. Bu destekler girişimciliğin önünü açarken, özellikle gençleri ve kadınları teşvik eden programlar içeriyor.

Girişimcilere özel banka kredisi

Birçok bankanın sunduğu ihtiyaç, konut, taşıt, esnaf gibi kredi ürünleri arasında artık girişimci kredisi de bulunuyor. Avantajlı faiz oranlarıyla kendi işini kurmak, işini büyütmek veya projeyi hayata geçirmek isteyenlere özel sunulan girişimci kredisinden; 48 aya kadar vade ile, gelir belgesi veya ipotek karşılığında faydalanılabiliyor. Ayrıca banka kredi ürünlerinde; 18-29 yaş arasında, üniversitelerin yüksekokul veya fakültelerinden mezun, yüksek kredi notuna sahip olan, vergi ve SGK borcu bulunmayan gençlere özel girişimci kredisi de bulunuyor. Bankaların başvuru süreçleri ve istedikleri kriterler değişkenlik gösterebilirken; girişimcilik alanına göre krediler ve özel hizmetler de sunulabiliyor. Kredi sözleşmesinin şartlarını, işin detayına ve büyüklüğüne göre incelemek en önemli konu. Uygun vade ve faiz oranlarını, dosya masrafları gibi ek giderleri iyice araştırmak ve planlamak; doğru seçimin yapılmasında oldukça etkili. 

Tüm destek programlarına ve kredilere, online olarak kolayca başvurulabiliyor.
Tüm destek programlarına ve kredilere, online olarak kolayca başvurulabiliyor.

Kadın girişimcilere özel devlet desteği

Tüm girişimcilere ve KOBİ’lere; üretim, yatırım, Ar-Ge faaliyetleri ve yurt dışı operasyonu gibi birçok alanda yardımcı olan KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) 2018 yılından beri kadın girişimcileri destekliyor. Ekonomik kalkınmaya ve girişimcilere destek olmak amacıyla sürdürülen proje kapsamındaki destekler; T.C. vatandaşı, 18 yaşından büyük, okuma yazma bilen, girişimcilik sertifikasına sahip (e-Devlet üzerinden online eğitimle), önceden KOSGEB'den başka bir hibe almamış, yapacağı iş KOSGEB tarafından desteklenen sektörler arasında yer alan her kadına sunuluyor. KOSGEB’in desteklediği iş alanları arasında; imalat, inşaat, ticaret, lojistik, bilgi ve iletişim, danışmanlık, reklamcılık, fotoğrafçılık, konaklama ve etkinlik, hizmet, teknoloji, mobilya, kuru temizleme, güzellik gibi sektörler bulunuyor.

KOSGEB 2024 itibarıyla, Halkbank aracılığıyla; altı aya kadar ana para ödemesiz, yeni iş kuran ve işletme yaşı altı ayı geçmeyen kadın girişimcilere 200.000 TL, 30 yaş altı kadınlara ise 125.000 TL faizsiz kredi sunuyor. Kurulan iş yeri için KOSGEB'e kayıt olduktan, KOBİ Beyannamesi Formu’nu doldurduktan ve KOSGEB Aktif Hizmetler bölümünde Geleneksel Girişimci Destek Programı üzerinden başvuru yaptıktan sonra destek onay süreci başlıyor.

KOSGEB’in diğer destek programları

KOSGEB’in sunduğu girişimciler tarafından kurulan yeni işletmelerin hayatta kalma şansını yükseltmeyi amaçlayan Geleneksel Girişimci Destek Programı’na, bu kapsamda sunulan eğitime katılan işletme sahipleri başvurabiliyor. Geri ödemesiz olmak üzere 5.000 ila 10.000 TL arasında kuruluş desteği, 5.000 ila 20.000 TL arasında performans desteği, 5.000 TL de sertifika desteği sunan programa www.kosgeb.gov.tr üzerinden başvurulabiliyor.

Kuruma ait İleri Girişimci Destek Programı ise kuruluş, performans ve sertifika desteğine ek olarak; 100.000 ila 300.000 TL arasında değişen makine, teşhizat ve yazılım desteği ile 10.000 TL tutarında mentörlük, danışmanlık ve işletme koçluğu desteği sunuyor. Bu iki programın da desteği geri ödemesizken, işletmelerin desteği sorunsuz alabilmesi için KOSGEB desteği ile satın alınan makine, teçhizat ve yazılımın iki yıl boyunca satılmaması gibi dikkat edilmesi gereken bir dizi detay bulunuyor. Ayrıca KOSGEB, e-Akademi platformu ile online girişimcilik eğitimi veriyor.

Genç Girişimci Desteği

Genç Girişimci Desteği, vergi ve sigorta prim ödemelerinden süreli olarak muaf olunmasını sağlıyor.
Genç Girişimci Desteği, vergi ve sigorta prim ödemelerinden süreli olarak muaf olunmasını sağlıyor.

2018 yılından beri devlet tarafından sunulan Genç Girişimci Desteği, 18-29 yaşları arasında olan gençlerin hayallerine bir adım daha yaklaşmasını sağlıyor. Genç girişimcilerin vergi ve sigorta giderlerini bir süreliğine hafifleten bu destek, üç yıl boyunca 150.000 TL’ye kadar gelir vergisinden ve 4/B kapsamındaki Bağ-Kur primi ödemesinde bir yıl muafiyet (2018’den beri ilk kez yapılıyorsa) sunuyor.

Verilen yasal süre içinde işe başlandığını beyan etmek, adi ortaklık veya şahıs şirketi kurmak, ilk kez vergi mükellefi olmak gibi kriterler arayan Genç Girişimci Desteği; başvuruların kabul edilmesi taktirde KOSGEB’in Genç Girişimci Desteği ile birlikte alınabiliyor. Üstelik başvuru süreci de nispeten kolay. E-Devlet’teki İnteraktif Vergi Dairesi bölümünden dilekçe hazırlanarak başlayan başvuru süreci, dilekçeyi vergi dairesine iletmek ve oradan alınan belgeyi ikametgahın bulunduğu ilçede yer alan SGK Müdürlüğü Bağ-Kur Sigortalı Tescil Servisi’ne iletmekle tamamlanıyor.

Kaynaklar:

https://www.investopedia.com/

https://www.kosgeb.gov.tr/