İstatistik portalı Statista tarafından yapılan araştırmaya göre, 2020 yılında mobil uygulama pazarı 189 milyar doları aşacak. 2021'de tüketicilerin 352 milyar mobil uygulama indirmesi öngörülüyor. Peki oyunların başı çektiği mobil uygulamalarda 2017’de en çok neleri indirdik?
Google Play Store ve AppStore’un başı çektiği mobil mağazalarda, uygulama sayısı giderek artıyor. Öyle ki ücretli uygulamalar ve reklamlar üzerinden büyüyen küresel mobil uygulama pazarı, 2016’dan bugüne yüzde 35 büyüyerek 60 milyar dolara yaklaştı. İstatistik portalı Statista’nın mobil uygulamalar raporuna göre 2017’de mart ayı itibarıyla Google Play Store’da 2.8 milyon, AppStore’da ise 2.2 milyon uygulama bulunuyor. Aynı yıl bu uygulamalar toplam 197 milyar kez indirildi. 2016 yılında ise bu rakam 149.3 milyardı.
2017 şubat ayı itibarıyla oyun dışında indirilen mobil uygulamalarda Facebook, WhatsApp, Google başı çekiyor. Facebook aylık 140 milyon indirme ile dünya çapında birinciliğini koruyor.
En çok hangi uygulamalardan mesajlaşılıyor?
Online mesajlaşma uygulamalarında aylık indirme sayılarını da yansıtan rapora göre 2018 ocak ayında WhatsApp ve Facebook Messenger 1.3 milyon kişi ile ilk sırada yer alırken, onları 980 milyon kullanıcı ile WeChat, 840 milyon ile QQ Mobile, 300 milyon ile Skype, 260 milyon kullanıcı ile Viber, 255 milyon ile SnapChat, 203 milyon ile Line izliyor.
Apple’ın 2017 yılında AppStore ile ilgili yayınladığı bilgilere göre, artırılmış gerçeklik uygulamaları ve oyunları, zihinsel sağlık ve farkındalıkla ilgili uygulamalar ile hikayeleştirme uygulamaları en çok tercih edilenler arasında yerini aldı. 2017’nin iPad uygulaması Affinity Photo, 2017’nin iPad oyunu ise The Witness olarak belirtiliyor.
Snapchat’i ne çok sevdik!
2017’de AppStore’da en çok indirilen uygulamalar ise şöyle: Kendi avatarınızı oluşturmanızı sağlayan Bitmoji; yüzünüze farklı farklı şekillerle eklemeler yapabildiğiniz popüler sosyal medya uygulaması Snapchat; Google’a ait olan video paylaşım platformu Youtube; Facebook’un anlık mesajlaşma uygulaması Facebook Messenger; multimedya paylaşım uygulaması Instagram, popüler sosyal medya devi Facebook; Google’ın harita ve yol tarifi uygulaması Google Haritalar, internet yayıncılığı platformu Netflix, müzik dinleme servisi Spotify; vergi yüzünden tartışmalı olan ulaşım hizmeti Uber.
Google Play Store’da ise en çok indirilen uygulamalar arasında Amazon Alexa, Google Home, Facebook Messenger, Snapchat, Instagram, Spotify Music, Fitbit, Pandora, Netflix ve Facebook yer alıyor.
Oyun sektörü birinci sırada
Ücretli mobil uygulamalardan ve uygulama içi reklamlardan gelir sağlayan mobil pazara toplam gelir açısından bakıldığında ise 2015 yılında 69.7 milyar dolar olan gelirin 2020 yılında 188.9 milyar dolar olması bekleniyor. Oyun pazarının büyümesi bu artışı tetiklerken, Google Play Store’da şubat 2018 ayı itibarıyla Netmarble, Supercell, Bandai Namco firmalarının oyun gelirleri 40 milyon doları aşmış durumda. Oyun dışındaki uygulama sağlayıcılarından en çok geliri ise sosyal platformlardan LINE, Tinder ve Kakao Corporation elde etti.
Ocak 2018 itibarıyla AppStore’da en çok indirilen mobil uygulamaların kategorilerine bakıldığında ise ilk sırada yüzde 25.2 ile oyun sektörü yer alıyor; oyunun ardından en çok iş, eğitim, yaşam, eğlence, seyahat ve sağlık uygulamaları geliyor.
Android işletim sistemli mobil cihazlarda en çok indirilen 10 oyundan dokuzu, gündelik oyun kategorisinde yer alıyor. İlk dokuzda yer alan Subway Surfers, Candy Crush Saga, Pou, Temple Run 2, Hill Climbing Racing, My Talking Tom, Despicable Me, Angry Birds, Fruit Ninja, gündelik oyunlar. Sadece 10’uncu sırada yer alan Clash of Clans strateji oyunu özelliği taşıyor.